(Фото: Беоинфо)
(Фото: Беоинфо)

Деда Мраз од 800.000 евра!

Београд – Новогодишње блештавило широм Београда окићеног још од краја септембра и два пута скупљи дочек него прошле године коштаће око 800.000 евра. То је цех који градски оци из редова напредњака испостављају грађанима.

„Београдска зима 2018. биће као никада до сада“, обећава Мали, а најављено је да ће први пут бити организован бал пензионера, Божићно сеоце код Храма и Дунду лутке.

Манифестација Београдска зима изискује суме од којих се осиромашеним обичним Београђанима леди крв у жилама, али то уједно доноси доноси радост неким естрадним звездама које ће за једну ноћ покупити укупно скоро 145.500 евра. Скупо славље градоначелника Београда Синиша Мали види као одличну прилику за зараду, а пророчки му се јавља да ће бити приход бити више него добар.

Паре одоше Немцима

„Не мислим да је много ако бисмо очекивали најмање 25 милиона евра прихода. Ево, ви ми реците, кад бих некој приватној фирми, на пример Микију из Скај мјузика рекао „уложиш толико – добијеш толико“, па ко би одбио такав посао“, питао је градоначелник новинаре подразумевајући да знају неког Микија и чиме се бави.

Уредник антикорупцијског портала Пиштаљка Владимир Радомировић пита какву то зараду градоначелник очекује ако главну звезду новогодишњег програма Ацу Лукаса (хонорар 50.000 евра) заступа немачка фирма. Радомировић каже да ће Град Београд уплатом пара Лукасу практично финансирати немачку привреду.

Градоначелник Мали је пре две године за дочек најављивао најезду туриста из Бугарске. Иако је код комшија просечна плата била 370 евра, Синиша Мали је тврдио да ће у Београд стићи њих 90.000 који ће трошити 300 евра дневно. Међутим, сада на питање да ли опет рачуна на Бугаре , градоначелник одговара да очекује туристе из целог региона.

Туристе на лампионе

Међутим, Владимир Радомировић за „Вести“ каже да судећи према избору певача за дочек фокус градских власти није на страним туристима.

„Сумњам да странце занимају Лукас и Рибља чорба, а при том су њихови хонорари превисоки за српске услове“, оценио је наш саговорник.

Радомировић не верује ни у тврдњу градоначелника Малог да богатија новогодишња расвета доводи нове туристе и доноси зараду због чега је чак најавио да ће у светлеће украсе наредних година бити још више инвестирано.

„Причу о довођењу туриста на основу расвете градска власт претходних година није поткрепила бројкама. Ни колико их је заиста било, нити је доказано да су дошли баш због расвете. Па ево, да питам ваше читаоце, путују ли они негде због празничног осветљења и украса?“, каже Радомировић.

Београд нови украси коштају близу 170 милиона динара. Још 17,5 милиона динара кошта репарација старих. То је укупно више од милион и по евра, али ће укупан расход бити познат када се урачуна потрошња струје. За четири месеца 2016. је потрошено 15-ак хиљада евра, а Мали сада најављује 60 одсто мањи рачун јер је реч о ЛЕД расвети.

Славље креће већ сутра и трајаће пуна два месеца, до краја јануара.

Славље само за бираче

За увећани трошак нема оправдања, каже за „Вести“ Златко Минић из Транспарентности Србија. Он сматра да је бесмислено што је градоначелник упоредио Београд с метрополама попут Париза и Лондона.

„Може се рећи и смешно јер тамо нису кићене бандере и не пева Аца Лукас. Очито је то концепција за домаћу публику, односно прављење предизборног амбијента“, указује Минић да следе и београдски локални избори.

Он сматра да стране туристе не привлаче украси и Аца Лукас.

„Страни туристи на интернету наводе да су им најзанимљивији кафански живот и културне знаменитости. Не кажем да нам новогодишња расвета не треба. Њена функција је да пробуди празнично расположење и мотивише на куповину поклона, али све губи смисао ако се постави у септембру. При том је скупо плаћена и набавка је намештена једној фирми“, указује Минић.

Сумњив конкурс

Градоначелник негира да је конкурс за расвету намештен, али је портал Пиштаљка обелоданио да је ове године, као и 2016, тендер расписан тако да ниједна друга фирма, осим грчке, није имала шансе да добије посао.

То је уочљиво из детаљних описа свих типова украса и њихових цртежа наведених у конкурсу Јавног осветљења, који одговарају само фирми Фотодијастаси, чији је заступник у Србији Кееп Лигхт. Они су Пиштаљки запретили тужбом, али је све на томе остало, а Радомировић објашњава да је Пиштаљка у овом случају баратала искључиво чињеницама.

Све већи трошак

Последњи дочек Нове године за мандата бившег градоначелника Драгана Ђиласа коштао је око 37.500 евра. Од доласка СНС-а на чело Београда, сваке године је трошак увећаван.
– Славље 2015. коштало 68.500 евра.
– Дочек 2016. плаћен 184.000 евра.
– Улазак у прошлу годину коштао 413.000 евра.
– Цена прославе 2018. 800.000 евра.

Покриће из буџета

По медијима се стално прича о пуној градској каси Београда, чиме је унеколико унапред оправдано новогодишње трошење. Међутим, 19. октобра је Влада из текуће буџетске резерве издвојила 100 милиона динара (800.000 евра) за Београд, с образложењем да су смањени приходи у градском буџету. Упада у очи да је реч о онолико новца колико кошра новогодишње празновање.

Музичарима богатство

Аца Лукас 50.000 евра
Рибља чорба 36.000 евра
Жељко Самарџић 25.000 евра
Ван Гог 17.700 евра
Ортодокс келтс 8.400 евра
Ничим изазван 8.400 евра
Зана 7.500 евра

Д. Декић / Вести

3 коментара

  1. Сада ће странци да навале да гледају како је београдска циганија осветлила бандере разнобојним цијалицама.

  2. Izgleda, da je beogradski deda mraz, rasprodao paketice, da bi sebi kupio skupo odelo I svetlo, da ga bolje vide.

    Zelim van puno srece u Novoj Godini I da se „probudite“ Iz ruznog sna.
    Razbijte televizore I izadjite na ulice, kao nekad, druzite se i sve ce biti bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Пацоли и остали терористи за длаку избегли правду

Окупиране територије-Авион, којим су лидери шиптарских институција отпутовали у Брисел, где се ...

Златибор Лончар (Фото: ЈуТјуб)

Нови закон: Сви постају обавезни донатори органа уколико се писмено не успротиве

Београд – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће се предлогом ...