(Фото: Getty Images)
(Фото: Getty Images)

Док сви гледају у другу страну, Грчка и Турска клизе у рат

Атина – Односи Грчке и Турске враћају се на ниво Отоманске империје. Сукоб на ивици избијања рата, оцењује лист „Кришћан сајенс монитор“.

Док су све очи света упрте на Иран и Северну Кореју, два суседа полако су клизнула у опасно подручје у ком би и најмање погрешно тумачење могло две земље да уведе у озбиљан конфликт, који не искључује и оружани сукоб, оцена је тог листа.

Подсећа се та тензије између Грчке и Турске константно расту у областои Егејског мора, а тензије су додатно подигнуте након што је Турска одбила да пусти два грчка стражара, заробљена крај границе, због наводног упада у турску територију. Грчка тврди да су се војници изгубили по јаком снежном невремену и да су сасвим случајно ушли на територију Турске, док Турска сматра да је реч о шпијунима.

Такође, разлог напетости су и константне војне вежбе и на копну и на мору, тик уз границу са Турском, као и најава Грчке да ће према граници с Турском послати још 7.000 војника.

Грчка и Турска препуцавају се и на небу. Прошлог месеца су и грчки и турски авиони замало ушли у ваздушни простор суседа, због чега су Турци испалили хице упозорења ка Грцима, а Грци ка Турцима, када је њихов авион био нандомак грчког простора.

Број провокација на острвима Егејској мора не може се тачно ни побројати.

Сад је питање колико су ствари лоше? Веома лоше, оцењује „Кришћан сајенс монитор“ и истиче да ни једно спорно питање између две земље још од 1996. није решено, попут разграничења на Егејском мору, као и питање Кипра.

По свему судећи, ни садашње власти неће их решити јер, примера ради, у Грчкој је министар одбране јак десничар власти који за Ердогана каже да је „лудак“, док су власти у Анкари националистички настројене. А пошто с еу Турској ближе избори, ситуација ће бити још запаљивија.

Грчки министар спољних послова већ је упозорио да се Турска приближава црвеној линији.

Аналитичари „Кришћан сајенс монитора“ оцењују да је целокупан однос Турске и Грчке постао толико напет да би и најмање неразумевање, погрешна процена или потез могли да доведу до оружаног сукоба. Они као вероватан сценарио постављају ситуацију да би олако могло да се деси да, на пример, грчки авион обори турски који му се приближава што би директно довело до оружаног сукоба.

Прочитајте још: 

Турска поручује Грчкој: Уздржите се од провокација
Грчка спрема обрт: Признаће Косово као услугу Америци?
Турска отерала грчке бродове
„Кување“ у Медитерану: Турска шаље војне бродове, Израел се наоружава
Турска прети Европи: Слаћемо вам 15.000 избеглица месечно!
Израел и Грчка: ДАЕШ продаје нафту преко Турске

Б92

4 коментара

 1. Старац Пајсије је ово прорекао пре око 25 година:

  “Када на телевизији будете чешће него раније слушали да су односи између Турске и Грчке постали напети у вези поделе територијалних вода између две земље, рат је иза ћошка.”

  “Затим следи напад Турске на Грчку, док ће Руси напасти Турску са севера из својих разлога. Тада ће се укључити и друге европске земље и то Енглеска, Француска, Италија и још других шест до седам држава, које у овом делу имају интереса и такође претендују на турски део земљишта.”

  “Грчка влада ће донети одлуку да не шаље снаге. Наша (грчка) војска остаће само на граници. И то ће бити велики благослов да нећемо да шаљемо војску јер свака земља која буде имала учешће у том рату претрпеће велике ће губитке.”

  “Када Турска буде почела воде Еуфрата да користи за наводњавање, биће знак да је дошло време за тај велики рат.” – Иначе, Турска је већ почела да користи воде Еуфрата за наводњавање.

  “После тих веома несрећних догађаја, Русија ће наставити рат и избиће све до Персијског залива, али ће бити заустављена од трупа из Јерусалима. Затим ће западне силе рећи Русима да повуку своје трупе из тих подручја; то ће наиме трајати колико траје период узгајања купуса, што значи 6 месеци. Русија, међутим, неће повући своје снаге. А онда ће западне силе почети да окупљају трупе у жељи да нападну Русе. Биће велики масакр… Биће велики рат, глобални и Руси ће бити губитници. Градови ће постати фавеле. Ми, Грци нећемо учествовати у том глобалном рату.”

  • Амин.

   Још је речено и следеће. Немојте скупљати храну све док не чујете да се кошка око Ирана. Када се буде закувало и око Ирана, онда купите храну за 3.5 године …

   Даље знамо.

   • Biti prilagođen u bolesnom društvu........nije znak........dobrog zdravllja

    Šta još kaže Starac Pajser…….?????????

    Uživam u „analizama“………pećinskih ljudi……..!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Драма у Турској: Српски студенти нападнути молотовљевим коктелом (видео)

Кушадаси-Миодраг Скенџић из „Ласте“ истиче да нико није повређен, али да је ...

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: AFP 2016/ Kayhan Ozer)

Ердоган мења БРИКС у БРИКСТ?

Анкара-Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган током састанка на маргинама самита БРИКС-а у ...