Муње уснимљене приликом силаска Благодатног Огња. Кадрови видео снимка руске телевизије „НТВ“ из 2003. године
Муње уснимљене приликом силаска Благодатног Огња. Кадрови видео снимка руске телевизије „НТВ“ из 2003. године

„Други човек“ Руске Цркве – сејач сумњи у истинитост силаска Благодатног Огња

Москва – Екумениста и филокатолик митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), „други човек“ Руске Православне Цркве, следујући примеру јудејствујућег ђакона Андреја Курајева, руског екстремног новотарца и осведоченог србомрсца, поделио је своје сумње у истинитост чуда силаска Благодатног Огња у Јерусалиму.
„Уопште није обавезно веровати у силазак Благодатног Огња да бисмо били православни хришћани“, – изјавио је у емисији „Црква и свет“ на ТВ каналу „Русија 24“.

Митрополит је напоменуо да је обавезни елеменат православног вероучења вера у Христово Васкрсење:

„Ми, такође, верујемо у Светог Духа, у Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву; ми верујемо у једно крштење; ми верујемо у васкрсење мртвих – то су догмати који су наведени у Символу Вере, чије је прихватање неопходан услов за припадање Православној Цркви“.

Истовремено, према примедби митрополита Илариона, нигде у Симолу Вере није речено да хришћани морају да верују у Благодатни Огањ.

„Ми смо, дуги низ година, у совјетско време, празновали Васкрс без Благодатног Огња, и до сада, иако се Благодатни Огањ допрема у Москву и друге веће градове, у многим градовима и селима Васкрс се празнује без Благодатног Огња и због тога празник не постаје мањи“, – рекао је архијерej.

Упркос страшном знамењу које се збило на новотарској Литургији, у септембру 2016. године, уприличеној у част његовог 50-тог рођендана (фото изнад), митропилит Иларион се, као што видимо, и даље не дозива памети. О томе  Свети Апостол Павле каже:  „А зли људи и варалице напредоваће на горе, варајући и варајући се“ (2.Тим.3,13).

Митрополит Иларион се присетио како је био сведок онога што се догађа у Храму Гроба Господњег у тренутку кад силази Благодатни Огањ, када патријарх излази из Јерусалимске кивуклије и раздељује већ запаљене свеће.

„Оно што се догађа унутар кивуклије нико не види, јер пратријарх остаје тамо сам. Многи верују у то да Огањ силази на натприродан начин, и ја не видим ништа невороватно у чињеници да се то догађа управо тако. Бог је чинио чудеса у прастаро време, Бог може чинити чуда и у наше време, и та се чуда дешавају ради јачања вере људи“, – закључио је своје хулитељско сејање сумње у силазак Благодатног Огња Иларион Алфејев.

Приређивач: „Борба за веру“

13 коментара

 1. Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

  Други човек“ Руске Цркве………

  Ruska je………koliko i marsovska……..!!!!!!!!

  • Juda je , isto kao i ti. zato ga i braniš.

   A talmudisti je dozvoljeno da bude i sveštenik gojimu, a da tajno služi mošijahu.

   Jude su iza ekumenizma, raslabljivanje goja u veri, jer post izgoni demone. Rasturanja pornografije, alkoholizma, abortusa, nametanja razvrata, uništenja nataliteta.

   Cilj nije nikakva rasna ili genealoška supremacija, već duhovna.
   Prevlast sluga demona naspram sluga dobra, života i ljubavi.

   Ciljevi kolovođa svetske politike su primarno duhovnog tipa, iako se ti judo, namerno praviš blesav , komunista i materijalista.

   • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

    Nisu ti jasni pojmovi………sveštenik, goja, Juda, sluga, dobro, zlo, materijalista, komunista……..!!!!!!!

    Ulog………10 000 evra…….!!!!!!!!!

    Ako ih dobijem……..daću ih Savezu slepih………ako ih ti dobiješ……..imaš za poker sa lokalnim đakonom ili protom……..!!!!!!!!!

    Hoćeš li……..ili ćeš se ukakikiti………kao i obično…….??????????

 2. Ne razumijem zašto je hulitelj ???
  On kaže da nije obavezno !!
  Ni apostol Toma nije vjerovao
  Ali nije hulio
  Poslje je povjerovao
  Ovaj Ilarion je rekao da je neophodno da se vjeruje u vaskrsenje
  I da Bog čini čuda u današnje vrijeme i činio je i prije
  Zašto ste odmah tako protumačili !!

 3. Што не смене овог паписту? Због чињенице да Благодатни Огањ не силази католичким свштеницима ни папи – демонима, овај умањује његов значај.
  Послушајте каква је контрола, да би ово чудо било веродостојно.

  https://www.youtube.com/watch?v=RWNCitmhLIs&t=2649s

 4. Jedino cudo je da je voda na ovoj planeti tecna. Bez tog cuda ne bi bilo zivota, a ova popovska lupetanja ostavite za one koji veruju da ce posle smrti oziveti i to tako vez vise od 2000 godina. Gomila budala se na smanjuje

  • vidim budale su te sigurno tj tvoji roditelji tako zadojili…trulezu u otpadu od vijere ….hodajuci mrtvacu pojma ti nemash ..sigurn se plasis jer uskoro dolazi kraj tvoga ovozemaljskog smrtnog i dosadnog truleznog zivota …sta ces sada kad se blizi dan odlaska tvome gospodaru satani jebo te on …????Proda ti pala dusho vijecni zivot za malo cari ovoga laznog ovozemaljskog zivota ….koji si ti slijepac…valjda ce ti Gospod dati snage da progledash vise ….

   • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

    vidim budale su te sigurno tj tvoji roditelji tako zadojili…trulezu u otpadu od vijere…….

    Vjera………veliš……..???????

    Zašto ne ubi Ćazima…….ba……..u prošloj jebačini oko naših i njihovih Bogova……..ba……od 1992 do 1995…..u Bozniji………??????????

    Sad moraš, jadan, na popravni……..srpsko oružje zarđa………Slobo i Ratko u Hagu…….a Ćazim u NATO paktu………!!!!!!!!!!!!

    S čim ćeš sad ratovati konjino……….i u ime kojeg Boga…….???????????

 5. ..nece meni neki katolicki govnari govoriti sta je prava vijera mamu vam satanisticku …Gospod ce vam svima dati platu po zasluzi ….prokleti otpad od vijere kao mnogi drugi…

  • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

   ..nece meni neki katolicki govnari govoriti………da sam budala………reći će mi Tačkasti…….!!!!!!!!!

   Njemu ću oprostiti…….moj je……a i ludi pravoslavac kao i ja………!!!!!!!!!!

 6. КГБовац. Посстављен са задатком да умањи популарност цркве, да не буде изнад Путина. Све као и код нас – Вучић изнад свих. па и Цркве.

 7. Ne kapiram sta je to rekao strasno (bar u gore navedenom tekstu) da zasluzuje takvu kritiku.Nije opovrgao postojanje Svetog Blagodatnog Ognja .Tacno je da do pre dvadesetak godina niko od pravoslavaca istocne evrope nije ni znao za postojanje Blagodatnog Ognja pa nas to nije ucinilo manje vrednim pravoslavcima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Павић Фото: Спутник.рс)

Да ли је самит Трампа и Путина оправдао очекивања – А. Павић, О. Кесић (Видео)

(Фото: Fotolia / Chemtoddler)

Ласерски комплекси „Пересвет“ ступили на дужност, „Буревестник“ у припреми

Москва – Борбени ласерски комплекси „Пересвет“ ступили су на дежурство у оквиру ...