Московски Кремљ, седиште власти свете Русије (Фото: Wikipedia/Минеева Ю)
Московски Кремљ, седиште власти свете Русије (Фото: Wikipedia/Минеева Ю)

Државна безбедност није ништа знала: Тајни подземни тунели близу Кремља

Москва – Бизнисмен из сумњивих кругова годинама је са својом фирмом тајно копао тунеле испод историјског центра Москве, а земљу је износио у џаковима кад падне ноћ. Све је било као у филму „Бекство из Шошенка“, док једнога дана Федерална служба безбедности (ФСБ) није закуцала копачима на врата.
Овај случај је започео као лукава пословна махинација, а завршио се у стилу правог холивудског блокбастера. Крајем 2000-их је грађевинска фирма „Старград“ победила на тендеру за реконструкцију пролаза између Театралног трга и Никољске улице – два велике културне и туристичке знаменитости надомак Црвеног трга.

Уговор је био потписан и све је било легитимно, што значи да се могло добро завршити само да директор компаније није ухваћен у једном врло сумњивом делу. У покушају да повећа површину за издавање у екстремно скупом центру града фирма „Старград“ је покренула сопствени илегални „грађевински пројекат” невиђених размера и невиђене дрскости. У питању је копање и изградња подземног простора на три нивоа површине 7.000 квадратних метара, и то испод историјских здања у центру града од којих нека потичу из 15. века.

Дивизија диверзаната

Амбициозни пројекат је почео и радници су копали тунеле испод најстаријег дела Москве. Земљу су извлачили у џаковима за смеће кад падне ноћ. Нико није приметио активност толиког интензитета буквално пред носом Федералне службе обезбеђења (ФСО), иако би требало да она у потпуности контролише простор око Кремља.

 

„Ово место може да прикрива читаву дивизију диверзаната“, рекао је за издање Russia Beyond Дмитриј Абрамов, шеф канцеларије за локалну историју и проучавање Москве на Историјском и архивском институту Руског државног универзитета друштвено-хуманистичких наука (РГГУ).

Абрамов је предводио експедицију у подземни простор који данас изгледа као огроман напуштени паркинг упечатљивих пропорција у фази распада. „Топловод је био отворен и водио је према Кремљу“, рекао је научник за портал Russia Beyond.

С обзиром на строге мере предострожности, на полицију и безбедносне службе које сада дејствују у Москви, веома је тешко замислити да је толико људи, а међу њима и гастарбајтера специјално ангажованих на грађевини, слободно лутало у непосредној близини Кремља. Они су, по Абрамовљевим речима, практично неометано приступали једном од најбоље чуваних рејона руске престонице.

Акција Федералне службе безбедности

Покушај је изненада прекинут 2008. године када је тадашњем градоначелнику Јурију Лушкову стигла жалба на тајанствени грађевински пројекат који угрожава историјске објекте у центру града. Уследила су саопштења у медијима, а затим су полиција и ФСБ извршили претрес овог простора.

Судећи по саопштењима медија, шеф компаније „Старград“ Борис Петросјан је побегао из земље страхујући за свој живот, будући да је, како се наводи, новац за овај велики пројекат добио од неименованих криминалних кругова, а није успео да га реализује.

„Они [градитељи] су изнели толико важног археолошког материјала и ми не можемо бити сигурни да нису нашли нешто вредно“, рекао је Абрамов.

Била је то грандиозна замисао, али је на цео случај брзо стављена тачка, а подземни простор је остао у затеченом стању. Тако је било донедавно, а онда је неколико новинара успешно продрло у подземље кроз три скривена, али слободна улаза.

Сада је Федерална служба обезбеђења (ФСО) озбиљније приступила овом питању и блокирала све улазе који потенцијално могу угрозити стратешке објекте, тј. Кремљ и оближње станице метроа.

Чини се да је цео случај затворен. Једно питање, међутим, ипак остаје нерешено. Како је могуће да градске власти нису приметиле активност таквог интензитета у свом најближем окружењу?

Питање остаје отворено чак и ако је тачно оно што је Петросјан тврдио пре него што је нестао: да је градња била легална и да су градски функционери одобрили пројекат.

Николај Шевченко / Аљона Болдирева / Руска реч

7 коментара

 1. Прочитах вест и насмејах се!!!
  Толика техника и опрема, освајају северни пол а не знају за тунеле испод Кремља.

 2. Tu ce U.S.A. specijalci da ubace atomke kad dodje vreme ))

 3. Pohlepa.........od bolesti do.......vrline

  Bermudski trouglovi, antigravitacije, NLO i ………. nepoznati tuneli ispod Kremlja!

  I Rrusi imaju…….časopis……….TREĆE OKO?

 4. hihihi
  Агенција Рамблер истовремено подсећа и на анкету информативне службе федералног канала Общественное Телевидение России спроведену међу гледаоцима у којој се дошло до података да руским грађанима у просеку сваког месеца до следеће плате недостаје 19 399 рубаља.

 5. Мени баш и личи да је успео захваљујући енормном безобразлуку: највероватније да се око самог Кремља ништа и не чува, по оној логици „ко би се па усудио?…“

 6. Страшно. Уништити Кремљ изнутра пред очима државне безбедности. И даље опуштено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Вучићев син у Русији навија у друштву осуђених криминалаца! (фото)

Самара-Данило Вучић, син председника СНС Александра Вучића јуче је присуствовао утакмици између ...

(Фото: Вебтрибуне)

Руски аналитичар објаснио: Америка ће се распасти у горем стању него Совјетски Савез, а ево и зашто!

Вашингтон – Wall Street Journal је недавно објавио чланак под насловом “Европа ...