(Фото: Васељенска ТВ)
(Фото: Васељенска ТВ)

Ексклузивни интервју НјКВ Принцезе Ане од Грузије

Ваше Краљевско Височанство, како видите Вашу улогу као представника краљевске Куће Грузије ?

Прво, треба нагласити да Краљевска кућа Грузије нема званично признат дипломатски статус од стране државе. Међутим, као крунска Принцеза Грузије ја  користим сваку прилику да промовишем моју домовину, да помогнем у  довођењу инвеститора, да помажем у развоју међународне размене  у домени образовања, спорта и сл. Знате, у Грузији су дипломатске активности традиционално резервисане за мушкарце,а ја као  млада мајка троје деце  морала сам да пронађем баланс између мојих социјалних обавеза и улоге мајке.

Кажите нам нешто о вашим дипломатским активностима као представника Краљевске куће Грузије ?

Приликом званичне посете Шпанији, од 5- 7 Јула, срела сам се са представницима аристократије, политичке и пословне елите.Такође, учествовала сам и у раду 28 по реду заседања Кран-Монатана Форума у Барселони,једном од кључних медитеранских центара.

Поред Вас ко је био на Форуму ?

Представници држава или влада, министри економија,финансија ,трговине,транспорта,индустрије, били су позвани да дисукутују о  бројним питањима. Једно од њих било је везано за ‘отварање пута’од Западне Европе до Кине – што ће сигурно бити од значаја за развој   не само  Медитерана већ и Блиског Истока и Африке.

Ја сам активно учествовала у делу конференције који се бавио питањима Пута Свиле као промотера просперитета и економске интеграције,пре свега Медитрана, Африке,Блиског и далеког Истока. Пут Свиле свакако да даје цели низ јединствених шанси за убрзање глобалне сарадње и јачање међународних веза.

Програм  отвара могучности за развој неких нових  стратегија развоја пре свега Арапских и Афричких економија. Путем Свиле де факто се интегришу државе од Атлантског океана до Пацифика.

Еуроазијски коридори уз водени Пут свиле отварају поред осталог и нове транспортне могућности а тиме Медитеран постаје капија ка Атлантику.  Уз нове економске стимулансе подстиче се и снажнија дипломатска увезаност држава на Путу Свиле а те додатно појачавају све облици међународне сарадње.

Велика ми је част била  да као представника свога Оца одликујем оснивача и почасног председника Кран-Монатана Интернационалног Форума, његову екселенцију господина Жан-Пол Картерона,  орденом Великог Официра  Витешког Реда  Краљевске куће Грузије. Орден је уручен за време свечане Гала вечере на којој су били и представници Шпанске владе.

Колика је заинтересованост за дешавања у Грузији ?

Да, она постоји. Meни je  као амбасадору Краљевске куће Грузије и званичном  представнику  мога Оца,Нј.К.В. Принца Нугзара Багратон-Грузински,поглавара Краљевске куће Грузије,

поверено од стране водећих бизнисмена из моје домовине  да промовишем пословне и туристичке потенцијале наше земље.

На Форуму у Кран-Монатни још једном су потврђени заједнички циљеви Шпаније и Грузије да развијају блиске пословно –  политичке односе.

Реците  нам нешто о специјалном Програму „Нови Лидери  сутрашњице“ ?

На Форуму у Барселони,поред осталог, имала сам прилике да се детаљно упознам са Специјалним Програмом „Нови лидери сутрашњице“. То је једна јединствена  заједница младих лидера из Африке, Арапских држава, Источне Европе, Централне Азије, Јужне Америке и далеког Истока. Чланови су изабрани, према својим професионалним достигнућима, лидерским искуствима и вештинама, да промовишу мировни дијалог широм Света.

Као заједница чине једну утицајну групу младих људи која може да се ухвати у коштац са  глобалним проблемима и изазовима 21 века.

Када сте први пута сазнали за постојање програма „Нови лидери сутрашњице“ ?

Прошле године је мој Отац Нј.К.В. Принц Нугзар Багратон-Грузински номиновао принцезу Карину Багратон -Мукрански ,председника хуманитарне Организације „Принцеза Карина“ из Женеве, за награду „Нови Лидери сутрашњице“. Награду је Принцези Карини уручио министар спољних послова Белгије Њ.Е. Господин Дидије Рејндерс.  Тада сам први пут уопште сазнала за постојање таквог специјалног Програма а сада на Форуму имала прилике да се упознам са свим потенцијалима и сегментима ове сјајне идеје која даје наду у развој мира у 21 веку.

Екипа ВТВ

један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Амерички тенкови стигли у Грузију

Тбилси – Америчка војна возила која ће учествовати у НАТО војним вежбама ...

Москва (Фото: Sputnik/ Наталья Селиверстова)

Коме дати руско држављанство?

Експлозија у петербуршком метроу 3. априла, коју је извршио Акбаржон Џалилов, етнички ...