Микрочип (Фото: Вестинет)
Микрочип (Фото: Вестинет)

Ево како ће властодржци „наговорити“ родитеље да чипују своје бебе!

Београд – Афера „Крађа беба“ свим будућим родитељима и мајкама на порођајном столу ледила је крв у жилама протеклих година! Ако пројекат младог српског научника Комлена Лаловића заживи, питање „да ли је ово моја беба?“ постаће прошлост.

У питању је патент који се зове уређај за биометријску идентификацију родитељства – материнства, а од септембра је заштићен у Заводу за интелектулану својину. Уколико све то заживи, крајем следеће године тај уређај, који на основу отисака прстију мајке и новорођенчета непогрешиво избацује резулате, могао би да се нађе у свим породилиштима.

„Дошао сам на идеју да направим такав патент, који не постоји нигде на планети, јер ћу за неколико месеци постати отац. У ствари, инспирисан сам био трудноћом моје супруге, али и свим оним што се дешавало у вези са афером „Крађе беба“. Моја докторска теза имала је везе са биометријом и бавим се том граном науке. Пошто је научна чињеница је да се једино отисак прста формира до седмог месеца трудноће и остаје такав целог живота човека, одлучио сам се за тај вид биометријске заштите беба и мајки. Све остале биометрије се мењају, мирис или зеница ока, длан, облик шаке, пигментација у оку „, открива ексклузивно за Ало Комлен Лаловић.

Према његовим речима, идеја је била да уређај има дуални скенер, односно два поља за узимање отиска прста мајке и новорођенчета.

„Уз пристанак мајке, истовремено би се радило скенирање по рођењу. Подаци могу да се шифрују, али и не морају. Не постоји могућност грешке. Мајка потом добија одговор: „Да, то је ваша беба, можете ићи кући“ или, ако се отисци прстију не подударају, онда се скенирају све остале бебе, како би се утврдило која је она права. Дакле, не постоји могућност замене“, објашњава он.

Цена би била од 200 до 300 евра, а тренутно је у фази успостављања контакта са породилиштима.

Улагања 15.000 евра

Комлен Лаловић каже да су почетна улагања у цео пројекат 15.000 евра.

„За мене, као појединца, то је много. Одрекао бих се свих права ако би Министартво здравља и породилишта у Србији то прихватило. Онда бих нашој земљи поклонио мој изум“, каже он.

Ало

6 коментара

  1. Питање „да ли је ово моја беба? постаће прошлост“ ? И зато морају све бебе да се чипују? Не постоји други начин да се утврди чија је беба?

  2. nekada se žene porađale u svojoj kući, a sad treba da idu na vma i 6 doktora i 40 babica da pomažu

  3. Pogledaj na Youtubu „žig Zveri“

  4. То нећеш ставити у ничије дете па да си још толики! Ваша парола „направи проблем па изађи са својим решењем“ неће проћи, ма који разлог био!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Твитер)

Свет у шоку: Како Америка поступа са децом и бебама миграната које држе у кавезима као животиње!

Вашингтон – Свет је шокиран призором стотина миграната деце и беба, одвојених ...

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ: РОДИТЕЉСКИ ПРОТЕСТ ЋЕ СЕ ИПАК ОДРЖАТИ

Сви који су желели да присуствују протесту против обавезне вакцинације на Тргу ...