(Фото: CC0 / TheDigitalWay)
(Фото: CC0 / TheDigitalWay)

Европски комесар: Прети грађански рат у самом центру Европе

Лондон – Европски комесар за питања буџета Гинтер Етингер упозорио је на могућност оружаног сукоба у Европи због спремности Каталоније да објави независност од Шпаније, пише „Телеграф“.

„Ситуција изазива велику забринутост. У самом центру Европе назире се грађански рат“, изјавио је он у Минхену и додао да наду уливају само преговори Мадрида и Барселоне.

Етингер је додао да Европска унија може да допринесе дијалогу, али само у случају да се Бриселу обрате с одговарајућим захтевом.

„Телеграф“ је пренео да једна од највећих банака у Шпанији „Банко Сабадел“ намерава да пренесе седиште из каталонског града Самадел у Алканти. Сличан потез разматра и друга банка „Цаиxа банк“. Банке страхују од правног хаоса који би могао да настане у случају проглашења независности Каталоније, наводи лист.

У недељу је у Каталонији одржан референдум који шпанске власти одбијају да признају. Око 90 одсто учесника гласало је за независност од Шпаније. Референдум су пратили сукоби житеља региона с полицијом, у којима је повређено готово 900 људи.

У петак се представник шпанске владе у Каталонији Енрик Мело извинио због суровости полицајаца и додао да су управо шпанске власти најодговорније за оно што се догодило у недељу.

Влада Каталоније намерава да 9. октобра анализира разматра резултате референдума. Како преносе медији, управо тог дана би овај регион могао да усвоји декларацију о независности.

Спутњик

2 коментара

  1. Кад боље размислим заболе ме к.. за ЕУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Алексей Мальгавко)

Ријад против Дохе: Хоће ли руски „Тријумф“ додатно загрејати Блиски исток

Руски „Тријумф“ многима не да мира. Последње варнице избиле су на релацији ...

(Фото: Shutterstock)

Колика је цена одласка на рад у иностранство?

Варшава – На хиљаде пољских медицинских сестара, неговатеља или занатлија ради у ...