(Фото: http://forum.svisrbisveta.org)
(Фото: http://forum.svisrbisveta.org)

Газиводе „удавиле“ српску историју! (Видео)

Окупиране територије – Никада до сада истражено језеро `Газиводе` на Косову и Метохији крије многе тајне. Испод језера налазе се гробља, цркве, некрополе, али и прва школа за даме и двор Јелене Анжујске, мајке светог српског краља Милутина. Упркос томе што су знали каква кутурна блага чува света српска земља, Срби су почетком 70-одлучили да их потопе.

Да би се саградило вештачко језеро `Газиводе` почеком 70-их почишћено је 12, искључиво српских села у котлини Ибарског Колашина на Косову и Метохији. За принудно исељавање српског живља, које је одвожено у камионима, били су задужени војска, полиција и УДБА. На тај начин је од чворишта културе старе Рашке направљено вештачко језеро и још једна црна рупа нашег наслеђа.

„За мање од 6 месеци одлучено је да се изгради језеро, а да би се добили услови за потапање, морао се прво послати археолошки тим, на то подручије. Требало је испитати 25 километара, а посао је урађен за само 3 месеца. Тим су чинили Албанци и Срби, забележено је око 30 локалитета, а онда је ођедном половина те документације, у којој је било пописано што је све доле нађено, нестала. И саграђено је језеро, а средњовековна богатства потпуно су заборављена и потопљена“,  каже за `Ало!` Душан Јововић, историчар уметности и аутор филма `Газиводе`.

„Ми имамо нешто нико на целом свету нема. Пре Ђота, ренесанса се десила на нашим просторима. Испод Газивода се налази двор Јелене Анжујске, прва школа за даме коју је она изградила, римска гробља и римски путеви, неколико средњовековних цркава, тврђаве и више од 9 некропла. Ми смо народ који је дозволио да се без икаквих проблема све то потопи, а знали смо шта имамо. Недопустиво је да пустимо да то нестаје пред нашим очима, а да увек налазимо неки разлог због кога то није могуће заштитити или макар истражити како треба“,  напомиње наш саговорник.

Душан заједно с тимом светских стручњака већ четири године активно ради на истраживању и скупљању података о локацијама и налазиштима испод језера и у његовој непосредној околини.

Успео је и да дође до докумената која су „изгубљена“. Укратко, ради оно што нико никада пре њега није ни покушао – истражује културно благо Ибарског Колашина, Јерусалима Европе, како га странци често зову.

Каже да се обраћао за помоћ великом броју наших институција које би требало да се баве овим проблемом, али једини одоговор који је добијао јесте да код нас нема ни технике ни стручних тимова који могу такав подухват да изведу, али ни новца.

Једино је од ЕПС-а добио новац за три сочива за камеру без којих не би била могућа снимања.

Шта се све налази испод Газивода:

-3 тврђаве

-4 римска гробља

– 5 средњовековних цркава

О Газиводама

– Газиводе су вештачко језеро, настало 1977.

– Газиводе се простиру на 24 километра

– Брана на језеру газиводе је једна од највиших у Европи, висока је 107 метара

– Основна намена овог језера је наводњавање Косовске низије

Српски Индијана Џонс

Душана Јововића неки зову и српски Индијана Џонс, а неки и верује да је на путу да нађе српски заветни ковчег.

„Благословен сам што сам могао да се бавим и да видим неке ствари које су до тада биле само у теорији помињане. Сигурно је да је потребна доза авантуре у крви да би се овим неко бавио, али и упорност магарца. Искрено верујем да је српски заветни ковчег цело Косово И Метохија, са својим светионицима као што су Грачаница, Дечани, Љевишка, Пећка патријаршија“,  каже он.

https://www.youtube.com/watch?v=ShZUN7La2eA

Драган Томић / Ало

један коментар

  1. Уништено нам само поштовање. Темељито. И даље се ради на томе.

    https://www.youtube.com/watch?v=4dAtOdz162E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...

Марко Пушица (Фото: Јутјуб)

Адвокат Марко Пушица: Правно гледано Вучић је највећи издајник Косова (Видео)

Београд – Гост нове емисије „Форум“ био је функционер Двери и адвокат ...