(Фото: Пиксибеј)
(Фото: Пиксибеј)

Глобално загревање извлачи из леда смртоносне вирусе од којих готово нема одбране

Антракс, куга, велике богиње, ботулизам и друге смртоносна бактерије које су хиљадама година биле заробљене у леду, сада се отапају због глобалног загревања.

ББЦ је заправо још био и невероватно благ у опису старости леда који се отапа услед климатских промена – навели су да је реч о „хиљаде година“, а у Сибиру се, заправо, отапа пермафрост стар и десетине хиљада година – у ствари, дубоки пермафрост на Аљасци настајао је пола милиона година. И сав тај лед је током историје окивао животиње – од мамута до веверица – али и микробе.

Вируси вребају из леда

Сада је човечанство, које неразумно покушава да се антибиотицима избори против бактерија а вирусе тек дешифрује на нивоу ДНК, одједном пред најездом праисторијских сојева и бактерија и вируса, патогена пред којима данашњи живи свет често нема баш никакву развијену одбрану. У августу 2016. дечак (12) из Сибира умро је од антракса, а још 20 заражених завршило је у болници.

Сматра се да се антракс ослободио из остатака ирваса угинулог пре 75 година, који је дотада био заробљен у пермафросту, али се ослободио због отапања. И одједном, агенције широм света објавиле су шокантне снимке о мистериозној и наглој смрти 2.000 ирваса који су пасли уоколо. Сад, није необично да се по пола метра пермафроста лети отопи, али сада се топе дубине из времена кад су Земљом ходале многе животиње којих данас нема.

А у том леду остали су сачувани вируси и бактерије кадри да преживе можда и милионе година. И таман кад су људи почели да схватају да отапање пермафроста отвара Пандорину кутију којекаквих болести, стигле су још горе вести: пермафроста највише има у арктичком поларном кругу, а баш то подручје Земље се најбрже загрева – и трипут брже од остатка планете.

„Пермафрост је одлично окружење за очување микроба и вируса; хладно је, нема кисеоника, мрачно је“, објаснио је за ББЦ Жан-Мишел Клавери, микробиолог са Универзитета Марсеј како епидемије из прошлости могу данас да оживе и наставе се. И да не идемо тако далеко, почетком 20. века антракс је покосио око милион ирваса. Чак 7.000 места на северу Русије, где су ти остаци заробљени у леду, изложено је отапању.

То није све. Вековима су се и људи и животиње закопавали у пермафрост. Тако се догодило да је пре 10 година у једној масовној гробници у тундри у Аљасци пронађен нетакнут вирус шпанског грипа, који је 1918. похарао свет. Није незамисливо да из дубина вребају и велике богиње, које су крајем 19. века побиле чак 40 одсто становништва једног сибирског града, као и бубинска куга. Руски научници су у студији из 2011. упозорили да ће због климатских промена из дубина измилети сва сила смртоносних зараза из 18. и 19. века – и раније. Научници из Новосибирска су крајем прошлог века ипитивали остатке људи из каменог доба у Горњем Алтају и нашли фрагменте ДНК великих богиња.

Микроби отпорни на постојеће антибиотике

Отапа се и Антарктик, одакле такође вребају одавно заробљене пошасти. НАСА је шокирала свет 2005. кад су њени научници успешно вратила у живот бактерију која је на Аљасци била замрзнута 32.000 година. Тада су тамо још живели мамути. Две године оживели су бактерију стару осам милиона година из глечера у долинама Бикон и Мулинс на Антарктику. Иста студија утврдила је да се бактерија ослобађа из леда старог 100.000 година.

Проблем је и у томе што се на Аљасци и у Сибиру експлоатишу руде и нафта, па човек и тако помаже смртоносним вирусима и бактеријама из прошлости, који су, на пример, таманили неарденталце, да поново изађу на светлост дана. Клавери је тако 2014. открио херпес из преисторије. НАСА је 2017. у кристалима селенита из Кристалне пећине у Мексику пронашла бактерије старе од 10.000 до 50.000 година. И чим су се ослободиле, одмах су почеле да се размножавају.

И најгоре на крају: ти прастари микроби углавном су отпорни на 70 посто познатих антибиотика, па чак и на неке које се сматрају „последњим средствима против инфекција“.

Вести

12 коментара

 1. latinski VIRUS, srbski OTROV…

 2. Znaci spremaju se da puste viruse i desetkuju svetsku populaciju.Treba im logican izgovor i evo nasli su ga.

 3. Dali Oni misle da je narod toliko glup, spremaju viruse u Labaratorijama da bi unistavali Svet I sad odjednom iz leda Virusi. Uvek se znalo I govorilo da niske temperature I sneg unistavaju viruse, zaista mi je muka od ovih lazi I prevara, Neka nam je Bog u pomoc a tim Hostaplerima sto nas plase I spremaju Viruse neka ih je Sram I Blam, gospode Boze Spreci ih!

 4. ali prvi je antraks ahahahahha

  Nije dovoljno sto plase populaciju nuklearnim ratom do kojeg nikad doci nece no sad se sjetili leda i virusa kao da se led nikad nije topio ranije…… eeeee

 5. Нуклеарни реактор

  Ви тели више струје да се боље грејете, да вам свуда сија…?
  Хехехе, ал сам вас зајебо!

 6. Констриктор (није правописна грешка)

  Нема везе! Земља и Сунце се свеједно хладе. Ледена доба периодично настају и нестају на Земљи, због деловања или Сунца или курте! Опет ће доћи ледено доба и онда ће се сви ти рептили опет замрзнути. Пре тога ће Холивуд зарадити млого лове. А кад прође то следеће ледено доба, можда се људи неће ни одмрзнути скроз. Појешће их рептили за време одмрзавања.
  Ни то нема везе.
  Опет ће доћи Творац и створити те наказе, које себе називају „хуманоидима“.
  Па све поново.
  Тако било већ пешес пута, добро се сећам.
  Најцрковитије биће на Земљи је човек и не знам зашто га Творац увек кажњава поновним стварањем.

 7. Констриктор

  Е, сад други део, базиран на читању коментара јунака.

  Тачкасти тифус ће преживети.
  Туризам ће преживети.
  Он млати Пољака( мислим да је била та врста људи) од два и по кубика и Порториканца од 2 метра и 81 центиметер и жилет, са буљавим очима, али мора да наскочи милицајцу да довати Порториканца где треба.
  И то их млати оба одјеанпут, док му милицајац држи лоповске мердевине.
  Јел тако туризам?
  Јел сам добро разумео?
  Нисам дуго дошао себи од стравичне слике твојих обрачуна па нисам смео да реагујем. Нисам смео ни да писнем.
  Е, сад, вама ће гмазови из леда јести из руке.
  Осим ако им тачкасти тифус не напише неку своју изреку, која ће их на месту убити. Ако не то, онда ће туризам да наскочи милицајцу и да их све прегризе ко говно.
  Авраме, јел снимаш ти све ово? Ако си снимио, објави рекламу за твоје имењаке.
  И држи им свећу!

  Ајд сад! Немо се ома уљутите!
  Све је то само шала базирана на вашим ректуалним реакцијама које сам читао задњих дана.
  Туризам, оно твоје о Порториканцу је најдивнија сага коју сам икад читао. А поготово вучење милицајца за уши.
  Генијално!
  Ако је истина да си вукао милицајца за уши.

 8. Сад ће да запишу у НАТО-пакту: и борба против руских вируса !!

 9. Зато су им Руси увалили Аљаску.

 10. теоретичар

  Да, сетио сам се најзад.
  Сва та ледена доба и те вирусе је човек преживео. У оно време „једи и је.и шта уватиш“ човек је таманио вирусе го данас пећурке. Мало он крепа, мало вируси и на крају вируси побегли дубоко у лед. Човек се размножио превише хранећи се вирусима и није им ништа друго остало него да побегну дубоко у ледене планине, да се опораве и да се човек мало одвикне од њих па да се врате и праве поново ршум са људима.
  Исто као муслимани. Збрисали у планине после катаклизме Турака на Балкану и сачекали да Срби изгубе имунитет па да се врате. Али не знају да се имунитет увек може поново изградити.
  И Црногорци су преживели захваљујући средњевековном леденом добу на Ловћену. Турци нису тели ни могли да их лове по леду.
  Зато су им послали Албанце у Улцињ и поставили сачекушу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Антартик (Фото: Јутјуб)

Нешто чудно се дешава испод леда на Антарктику

Америчка Национална свемирска агенција (НАСА) је пронашла извор чудне топлоте дубоко испод ...

Антартик (Фото: Јутјуб)

„Пратим Арктик већ 35 година, али ово још нисам видео“

Површина леда која прекрива Арктички океан била је зимус најмања у посљедњих ...