(фото:НСПМ)

Грађевинца у Србији је страх да пријави послодавца који га не пријављује – страх је његов због 2.000 динара, он мора да ћути и ради за то што му се да

Београд-Дан након трагедије на градилишту у центру Београда, када је погинуо радник због обрушавања зида, нема нових детаља о истрази узрока. А синдикати упозоравају да радници на грађевинским пословима, у великом броју случајева раде на црно, пише Н1.

Катанац на Народну библиотеку после погибије два радника

Сем информација које доносе дневни листови, попут оне да је настрадали радник покушао рукама да задржи зид који је кренуо да се обрушава, након чега се трагедија и догодила, нових званичних информација о трагедији и даље нема.

Права радника само на папиру

Иако је заменик градоначелника Београда Горан Весић јуче, непосредно након несреће, рекао да инвеститор на градилишту у кнеза Милоша, има све потребне дозволе, само неколико сати касније установљено је да је трагично преминули радник радио за фирму која је била ангажована као подизвођач и да је радио на црно.

БГ: Пао зид на градилишту амбасаде САД, две особе затрпане

Весић данас поручује да ће се испитати одговорност и најављује оштрије контроле.

„Није грађевинска инспекција та која контролише да ли ви радите у складу са пројектом. Постоји надзор који је одговоран да утврди то. Уколико се покаже да је надзор одговаран, он ће изгубити лиценцу. Ми ћемо обићи сва градилишта која су пријављена и за која постоји грађевинска дозвола. То је преко 1.100 градилишта. Покушаћемо да утврдимо да ли постоје нека одступања од грађевинске дозволе. Инспекција рада ће утврдити да ли су радници пријављени, да ли постоји сва опрема за заштиту на раду“, навео је заменик градоначелника.

Саша Торлаковић из Синдиката радника грађевинарства каже да то није неубичајено за српске грађевинце и да се често дешава да они буду ангажовани на тај начин, али да се боје да пријаве послодавце који њих не желе да пријаве и који их упошљавају на црно.

„Како ће радити поново? Ако он то обелодани, како ће он сутра отићи на то градилиште, како ће било где наћи посао ако га бије такав глас да је пријавио власника? Страх је његов због 2.000 динара. Основни страх у Србији, примарни страх сваког радника је страх од губитка посла. Основни страх оних који негде раде. Свака претња, свака уцена према човеку, на било који начин, свеједно да ли је у грађевинарству или у некој другој бранши, подразумева да он мора да ћути и ради за то што му се да“, наводи Торлаковић.

У Србији је од почетка године у грађевинарству погинуло 24 радника, изјавио је за ТВ Прва в.д. директора Инспектората за рад Стеван Ђуровић. Он је додао да конкретну одговорност сносе сви – од инвеститора и подизвођача до градске власти у Београду.

Н1

 

један коментар

  1. Ако пријави газду остаде без хлеба и иза ћошка без сведока буде испалијан безбол палицама па постане још приде доживотни инвалид или умре од последица палијања,ако га инспекција случајно сафата на градилишту газда подмити инспекцију или окрене телефоном свог политичара,и гура се даље.иначе грађевинска мафија је у дилу са политичарима и не може им нико ништа…тако је како је у окупираној сербији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...