(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Хорор у Новом Саду: Жена заражена ХИВ-ом након примљене трансфузије крви

Нови Сад – Једна жена са подручја Јужнобачког округа заражена је ове године ХИВ-ом пошто је прошла кроз процес трансфузије крви, објавио је данас новосадски локални портал 021.рс.

 

Марина ширила ХИВ вирус бизнисменима

Како се наводи, последњи пут овакав случај на територији Војводине забележен је 1985. године, када су регистровани први случајеви ХИВ инфекције у Покрајини.

Као је 021.рс навео, до инфекције је дошло када је пацијенткиња примила крв „дугогодишњег добровољног даваоца, који приликом доласка на давање крви није показивао резултате због којих би привремено или трајно био искључен из овог процеса“.

Портал наводи да је у обавезном скрининг тестирању маркера трансфузијом преносивих инфекција крв даватеља имала „нереактиван резултат“, па је употребљена за трансфузију.

Из Института за јавно здравље Војводине су навели да није у питању пропуст запослених, већ такозвани „период прозора“ од тренутка инфекције ХИВ-ом, који траје и до шест месеци и у ком је немогуће утврдити да ли је особа заражена.

– Пропуста у здравственој служби није било, што је утврђено након спроведеног епидемиолошког истраживања овог нежељеног догађаја. Ни код нас, ни у свету, не постоји такав тест који ће у овом периоду лабораторијски открити инфекцију – навели су портал 021 из Института.

 

Надлежни из Института су додали да уколико приликом попуњавања упитника пре сваког давања крви, добровољни давалац не наведе да је имао ризичну ситуацију током које се могао инфицирати, што у конкретном случају није било наведено, крв се обрађује и по потреби издаје за лечење.

 

У Институту су поручили да „не постоји бојазан да неко од грађана буде инфициран путем трансфузије крви овог добровољног даваоца“.

„Здравствени радници су обавестили даваоца о његовој инфекцији, након што је утврђено да је пацијенткиња инфицирана путем трансфузије“, навели су у Институту.

 

 

Еспресо.рс/Бета

2 коментара

  1. Вероватно ће да је „убаце“ у неки ријалити шоу да одслужи казну.

  2. Не постоји ХИВ. Оно што називају сликом те „болести“, јесте последица „лечења“ „болести“.

    Сви заражени „ХИВ-ом“ који су одбили лечење, данас су живи и здрави. Они који су пристали на „лечење“, помрли су.

    Лаборатотијски тест за “ ХИВ“ је као Руски рулет. Док ће у једној лабораторији налаз бити негативан, у другој може бити позитиван, а онда почиње да буде „весело“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандал: Отров који може да убије и до 15 000 људи и који је забрањен у ЕУ продаје се у Војводини

Отров који је одговоран за смрт огромног броја птица, зечева и осталих ...

(Фото: cdm.me)

Шест месеци затвора мајци дечака који је запалио бескућника

Нови Сад – На шест месеци затвора због грубог занемаривања малолетног детета осуђена ...