(Фото: Новости)
(Фото: Новости)

Христову доламу крију иза 12 брава

Париз – Аржентеј, северозападно париско предграђе, базилика Сен Дени. У трансепту овог здања чувају изузетну реликвију, доламу у којој је Исус Христос одведен на распеће. Невероватно вредан комад одеће, непроцењиво библијско сведочанство, постоји као нарочито благо хришћанског дела човечанства.

„Долама је 1.200 година код нас и веома смо поносни на то“,  каже за „Новости“ ректор базилике Ги Емануел Карио.

Обично априлско поподне, сенке играју жмурке с облацима на тргу пред богомољом. Иронија судбине је хтела да у овом кварту живе углавном придошлице, неки људи других вера и стремљења, међу којима многи не маре баш много за Христово наслеђе.

У кафеу „Базилика“, поред, све неки афрички свет. Испијају лагано кафицу, ћаскају, медитирају, беспосличаре. Гледају, људи, своја посла. Тротоаром ходају забрађене хануме. Све су то божја деца. Некој се сили моле.

Уз прочеље, на пространом тргу, отац довео два сина: један пика лопту у дресу фудбалског свеца Лионела Месија, други, млађи, котрља прве, несигурне, божанске кораке. Преко пута, режу кебаб. Двојица, с капуљачом и качкетом окренутим наопако, домунђавају се и шурују, склапајући бизнис за овај дан.

Унутра, у неком сасвим другом филму, умотана и похрањена дубоко унутар позлаћеног ковчега, закључана с 12 брава, у капелици се чува Христова туника, како је овде зову. Ову одећу Исус је, кажу, носио у Маслинском врту, ноћ пред страдање. Скинута му је непосредно пред распеће. Четворица војника који су га довели расправљали су се коме ће припасти. На крају су бацили коцку.

Поклоњење верници свакодневно долазе да виде свету одежду

Непроцењиво вредан комад одеће пронашла је Света Јелена у 4. веку и од тада је реликвија чувана у Константинопољу, све док је византијска краљица Ирена није поклонила франачком краљу Карлу Великом, а он је на чување проследио својој кћерки Теоради. Долама се најпре налазила у манастиру у Аржентеју. Током векова је била зазидана у манастирском зиду да би је заштитили од инвазије Викинга, а затим, тако, била заборављена. Пронађена је током једне средњовековне рестаурације, да би била пребачена у базилику која је изграђена 1864. године. Утврђено је и да крв на тканини има групу АБ.

„Долама се у Аржентеју налази од 12. августа 812. године у 13 сати, када је предата у руке овде замонашеној кћерки Карла Великог који је, као велики хришћанин, био свестан величине поклона“,  каже отац Ги Емануел Карио.

Долама тамнобраон боје, дужине до колена, саткана је из једног дела. На њој су приметни скорени трагови Христове крви, а помиње се и у стиховима 23 и 24 у глави 19 Јеванђеља по Јовану.

„Током Француске револуције жупник из Аржентеја Озе је, уплашен да се светог предмета не докопају револуционари, доламу пресекао на неколико делова и дао их на чување парохијанима од поверења. Две године касније, поново је састављена, али је недостајало једно парче“,  каже ректор базилике.

Отац Ги Емануел Карио

Пронађени комади су залепљени на белу свилу, а долама је детаљно рестаурирана у сусрет прошлогодишњем изношењу пред вернике. До сада је приказивана свега неколико пута, у новије доба 1894, 1900, 1934, 1984. и 2016. Обилазе је свакодневно ходочасници из целог света.

„Међу њима има и доста православаца. Из поштовања према њима сам одлучио да, током приказивања прошле године, део службе обавимо и по православним обичајима“,  наводи отац Карио.

У цркви, док разговарамо, пред капелицом у којој се чува реликвија, клечи неколико младих људи.

„Ту смо да се поклонимо светој одежди Исусовој. Дошли су ми пријатељи из иностранства, показао сам им Париз, па сам их довео и овде. Дођем понекад. Кад прођем испод капелице, као да сам се огрнуо Христом „, каже студент Флоријан.

Излазећи из цркве, налетеше на Јужноамериканца, под платненим шеширом. Полива се водом. Није сав свој. Проси. Појма нема да је унутра Христова одора, да га је погледала срећна звезда, да је на богомданом месту. Не прође трен, у шешир му се стушти новчић.

Базилика Сен Дени у Аржентеју

Аутентично

Последњих деценија урађено је много анализа да би се утврдило да ли се заиста ради о оригиналу. Има оних научника који заступају тезу о веродостојности, али и оних који тврде супротно. Неки су, тако, на долами пронашли трагове полена са биљака којих има само у Палестини, други тврде да је реч о одећи из 6. века.

„Има много индиција које иду у правцу аутентичности, а само неколико анализа које тврде супротно. Лично, уверен сам да се ради о оригиналу „, каже свештеник Ги Емануел Карио.

Горан Чворовић / Новости

2 коментара

  1. VRLINA : Nekada SKROMNOST..........danas POHLEPA

    Христову доламу крију иза 12 брава

    Ovce iz Hristovog stada su……….stvarno………ovce!

  2. е јес. „христова долама“!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Француска (Фото: Видовдан)

Пуцњава у Марсеју, има рањених

Марсеј – Један човек је лакше рањен током пуцњаве у Марсеју на ...

Француски амбасадор: Србија може до 2025. у ЕУ ако…

Париз/Београд – Реформе Европске уније које је иницирао председник Емануел Макрон за ...