(Фото: Бета)
(Фото: Бета)

Хрвати купују Телеком Србија?

Загреб – Хрватски телеком је куповином Црногорског телекома направио тек први корак у освајању региона, пише „Пословни дневник“ и спекулише да би та компанија ширење могла да настави аквизицијама у Србији, Македонији и БиХ.

Хрватски телеком је у уторак склопио споразум о преузимању већинског удела од 76,53 посто у Црногорском телекому од највећег мађарског оператера, Мађар телекома, за 123,5 милиона евра.

„Хрватски телеком би 2017. годину, као резултат своје прве аквизиције у Јадранској регији, требало да закључи са готово 100 милиона евра већим приходом. Успе ли да закључи трансакцију до краја јануара… то би значило да ће први пут од почетка кризе највећи оператер у Хрватској пословну годину потенцијално закључити с двоцифреним растом“, пише „Пословни дневник“.

Приход компаније би се, како додаје, вратио на ниво од милијарду евра, с квалитетном перспективом даљег раста.

Лист наводи да његови извори, које није именовао, тврде да је ХТ у очима свог већинског власника, Дојче телекома, сада наследник Мађар телекома.

„То значи да ХТ, који на преузимању у Црној Гори ради већ годину дана, испитује терен и за ширење у Македонију, где је Македонски телеком такође у већинском власништву Мађар телекома. У последњих десетак година Мађар телеком био је узданица ДТ-а у регији, али се сада због нагомиланих обвеза оријентише на домаће тржиште и консолидацију биланса“.

Даље се додаје да извори блиски ХТ-у истичу да је јасан циљ компаније да буде највећи телеком оператер у Јадранском региону, те да зато и даље са великом пажњом прати шта ће се догодити у Словенији која је стопирала започети процес приватизације Телекома Словеније, чији је главни купац био управо ХТ.

„Затим, ХТ испитује постоји ли реална могућност да наслеђени мањински удео у ‘ХТ-у Мостар’ кроз приватизацију напокон повећа и тако почне да гради снажније присуство у БиХ“.

„У новој подели снага између Мађар телекома и ХТ-а остаје и могућност да управо највећи оператер у Хрватској постане компанија преко које ће Дојче телеком ићи у нова надметања за приватизацију Телекома Србије“, пише „Пословни дневник“.

Вести, Танјуг

2 коментара

 1. Eto potvrde sto neko rece pre neki dan, da se pazimo jer ce i na nas staviti svoje sape!
  Vecinski vlasnik su prokleti germani, najagresivnije primitivno pleme u eurupi!

 2. “Мтс“-ом и његовим саставним делом “М:тел“ом, који су власништво Србије, не управља Србија, већ Додик. И то преко Предрага Ћулибрка, Марка Лопичића и њиховог Породично-Кумовског Картела; Ганга који је државну својину Србије приватизовао без приватизације.

  “Мтс”/“М:тел” је Додикова најважнија и најснажнија жила куцавица, преко које он и људи из најближег Вучићевог окружења извлаче милионске своте.
  Подређени Додику су Предраг Ћулибрк, Генерални директор Мтс-а, Марко Лопичић, Генерални директор М:тела, његова супруга Јасмина Лопичић, директор финансија у М:тел-у, њихов кум Владимир Четровић који је постављен на позицију извршног директора за корпоративне послове; Додиков близак рођак Миодраг Војиновић, који је у “М:тел“-у Извршни директор за технику.

  Ту су још Миленко и Божана Цвијановић, брачни пар и, уједно, Генерални и Извршни директора “М:тел“-а” Аустрије; Цвијановићи су напредовали, јер је њихов Кум Саша Павић, шеф инвестиција у “М:тел“-у, који, на годишњем нивоу, располаже са 50 милиона јевра, па је итекако потребан Додику!
  Упркос томе Вучић је одговоран што Додик покушава расточити Србију, јер је више веровао лажима корупмираних саветника, попут Алексе Јокића.
  Hије овим оштећена Република Српска, већ Република Србија, будући да је М:тел (формално) у њеном власништву. Грађани РС оштећени су превисоким ценама услуга М:тел-а.

  Да би се покрила ова превара, цене услуга М:тел-а су међу највишим у Региону, а како ни то није довољно, због пада броја корисника, Породично-Кумовски Картел одлучио се да све надокнади, покрије енормне губитке, из џепова радника, којима су смањена примања.

  Радницима “М:тел“-а је још пре пет месеци смањена плата за 10%, а, истовремено, им је ускраћена и исплата топлог оброка. Никакво објашњење за овај поступак од Управе нису добили.

  Крај године и милионски губитак показао је да је Породично-кумовски Картел одлучио да своје махинације, у којима је “М:тел” тешко оштећен, самим тим и буџет Србије, прикрије/покрије отимајући од сопствених радника.

  Сада ће се Вучићу пласирати лажне информације да је до губитака дошло због пада платежне моћи становника РС/БиХ, иако је једино тачно да је Породочно-Кумовски Картел извукао милионе у своје и џепове својих пријатеља; Како у РС, тако и у Београду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Getty Images)

Француска и Холандија против Македоније и Албаније у ЕУ

Брисел – Грчки министар спољних послова Никос Коцијас изјавио је да ће ...

„Уместо Србије у Европи добићемо Авганистан у Србији“

Београд – Најгора политика је када нема никакве политике. Управо то се ...