Кромпир (Фото: Глас Русије)
Кромпир (Фото: Глас Русије)

Једемо кромпир из Албаније и Француске који кошта и до 400 динара, а домаћи БАЦАМО

Београд – На пијацама уз прошлогодишњи домаћи кромпир чија је цена од 40 до 80 динара, увелико на тезгама се може наћи и млади кромпир, пет пута скупљи, а паковање од 1,5 килограма, увоз из Француске, кошта 400 динара или 270 динара за килограм. А осим овог, купци могу да бирају и купе онај произведен у Холандији, Шпанији, Белгији, Немачкој и Албанији!

„Тржиште смо тотално отворили и бојим се да практично нема заштите за домаћег произвођача, тако да ће нама овај неолиберализам доћи главе“,  упозорава за „Блиц“ Милан Простран аграрни аналитичар.

Земље Европске уније, велики пољопривредни произвођачи због санкција Руској Федерацији, указује наш саговорник, своје вишкове производа, а где спада и кромпир преусмериле су на мала тржишта, какво је наше.

„Неспремно смо дочекали тако висок степен либерализације тржишта, а докле год се не укину санкције Руској Федрацији они ће своје вишкове да усмеравају на наше тржиште. Важно је да се спроводи пооштрени фитосанитарни надзор, како се не би десило да су у узгајању користе недозвољени пестициди“ ,истиче Простран.

Увоз из Албаније, Холандије, Шпаније, Француске…

Чини се да никад бољи избор није ни кромпира у маркетима. Може да се бира, широк асортиман – од белог, црвеног, младог, старог, органски произведеног па и оног слатког. Цене и порекло шаренолико.

Најскупљи је увоз из Шпаније, слатки батат црвени – 229 динара. Четири пута је јефтинији кромпир црвени произведен у Србији – 55 динара за килограм, бели нешто скупљи – 60 динара.

Увозни бели млади из Албаније 100 динара, док увозни црвени из Холандије кошта 75 динара. Килограм органског је од 170 до 200 динара. У појединим трговинама може се купити опран (70 динара), али и неопран који је јефтинији за двадесетак динара.

„Продајем овај мој рајачки 80 динара за килограм и имам сталне купце. Цена можда јесте „јача“, ал’ зна се шта је домаћи квалитет“,  хвали своју робу времешни продавац на београдској пијаци Скадарлија.

И безмало испред његове тезге ред. Купује се килограм, два, старе залихе потрошене па да се премости док не стигне млади, али са разумном ценом.

„На јесен купим џак кромпира од 20 килограма и тад платим за килограм 30 динара, то ми је довољно за два месеца, а онда купујем на пијаци, додуше тад буде дупло скупљи“,  прича Миљко Милосављевић из Земуна.

А младог кромпира већ има. Мали џак од 1,5 килограм, увозни из Француске. Купци га више загледају, него што купују. Цена 400 динара за тај килограм и по. Или килограм 270 динара.

Према последњим подацима Привредне коморе Србије, у 2016. увезли смо 20.963 тона кромпира и то из Белгије, Немачке и Холандије.

Ова ситуација са великим увозом, како указује Милан Простран угрожава домаћу производњу на подручјима где се традиционално узгаја кромпир – Ивањица, Ариље, Чачак и Ужице и неки делови Војводине.

А да је стање тешко, потврђују и произвођачи. На недавно одржаном 19. Саветовању повртара у Новом Саду истакли су да се због суше не памти тежа година од претходне у повртарској производњи. Поједини узгајивачи у Војводини су и бацали кромпир јер је цена била 10-15 динара за килограм на малим пијацама, а истичу да им је велика конкуренција и увозни.

Данијела Нишавић / Блиц

4 коментара

  1. Е па то је „напредно домаћинско пословање“. По том систему се и ова јадна држава води. Ништа „не умемо сами да нсправимо“, него нам је јефтиније да страном капиталисти дамо десет хиљада Евра по запосленом раднику. Најбитније је да неко „јако паметан“ из врха власти има користи, а што сви који живе у овој опустошеној „држави“ имају штете, па то није нимало битно. Народ „је тако тражио“.

  2. Zato sto je cilj potpuno satiranje i zatiranje poljoprivrede i domaceg proizvoda, seljaka, sela, treba nas sto pre „obrisati“ sa ovih prostora, kao sto je obrisano bilo sve pre tzv hriscanstva, kao da nije ni postojalo, isprati nekolicini preostalih mozgove opet i objasniti da nikad nije ni bilo Srba. Tek tada ce se austrougarska i anglosaksonaska gamad zadovoljiti.

  3. Анархиста

    Па господо стоко,гласали сте за споразум о придруживању,и за чобане кои су укинули царину на еу робу,за чобане,па вам је како вам је.

  4. Naravno da je tako, jer francuski krompir mogu jesti cak i bolesici koji imaju problem sa zelucem,sve iz razloga jer nije preprskan. A zdravlje je samo jedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: pixabay.com)

А колико кошта струја: Најмање у Русији, највише у Данској

У последњем кварталу 2017. године, најмање су за киловат-сат струје плаћала домаћинства ...

(Фото: Shutterstock)

Колика је цена одласка на рад у иностранство?

Варшава – На хиљаде пољских медицинских сестара, неговатеља или занатлија ради у ...