Владимир Путин (Фото: Sputnik/ Алексей Дружинин)
Владимир Путин (Фото: Sputnik/ Алексей Дружинин)

Још један Путинов удар на центар моћи САД: Русија почела да гради светски интернет

Русија је почела да гради алтернативни интернет, не на папиру, већ у стварности. Зашто нам је то потребно, и како ће то функционисати, анализираћемо у овом чланку.

Русија је почела да ради на стварању глобалног сателитског интернет система “Сфера.“ Пројекат подразумева постављање система који се састоји од 640 малих сателита који ће обезбедити интегрисану комуникацију, навигацију и даљинско очитавање широм планете. Овај невероватно комплексан али примењив здатак ће нам омогућити да креирамо сопствени национални систем приступа Интернету и мобилним комуникацијама, независно од трећих земаља. Међутим, овај пројекат је само део свеобухватне стратегије за јачање информационог суверенитета наше земље, извештава руски новинар Евгени Супер.

Сада радимо на изградњи сопственог система корена ДНС сервера, независно од ИЦАНН-а, који генерално одређују рад глобалне примене интернета и већина је сада под контролом САД-а. Заснован је на идејама оца кинеског фиреwалл-а Фан Бинсина, што указује на могућност да неколико земаља, попут Русије и Кине, креира директну комуникацију заобилазећи корене ДНС сервера у САД.

Упркос чињеници да је интернет већ одавно постао део нашег живота, ми смо на прагу ере интернета, у којој ће се значај ове мреже повећати. Међутим, заправо, Русија није наоружана пред Вашингтоновим покушајаима да нас искључе, ако не из читаве мреже, онда из многих њених важних компоненти, на пример, електронских сертификата.

За разлику од Кине, ми немамо сертификат земље, што значи да се са само једним кликом “у иностранству“ може створити велики број проблема за нас, укључујући у транспорту и другим критичним инфраструктурама. А ово су само неке од највероватнијих претњи.

Сви наши напори су сада усмерени на превазилажење ове зависности што је пре могуће. Али, важно је схватити да не говоримо о креирању наше изолованости од светског Интернета. Покушавамо да осигурамо нашу способност да користимо светску мрежу, а да не будемо закачени за “инострани прекидач.“ У случају успешне имплементације, корисници у Русији уопште неће приметити никакве нелагодности.

Први сателити система Сфера ће бити лансирани у орбиту 2022. године. До 2028. године ће бити завршено формирање групе. Као и сви велики пројекти, овај ће створити много других. На пример, за лансирање сателита ће бити потребно креирати најмање 25 свемирских возила за испоруку Ангара, који ће превозити креације Енергомаша и Хруничев центра.

Ове јесени ће почети грађевински радови на новом комплексу за лансирање Ангара ракета на космодрому Восточни. Сами сателити, у количини од најмање 640 комада, биће произведени у Русији, а то ће захтевати изградњу нових фабрика које производе базу свемирског елемента са типом-номинално 22 нанометра. То ће дати подстицај развоју домаће микроелектронике.

Говорићемо о још једном важном правцу информационог суверенитета одмах након кратког резимеа наших победа.

Време победа

Руски ученици и студенти и даље уживају својим победама на међународним научним такмичењима. На међународној биолошкој олимпијади у Техерану, руски тим је освојио три златне и једну сребрну медаљу. На међународној олимпијади физике, руски школски тим је показао изванредан резултат освојивши једну сребрну и четири златне награде.

На међународној математичкој олимпијади, суденти државног универзитета у Санкт Петербургу су превазишли 70 универзитетских тимова из целог света и постали победници. Наши момци су на 50. међународној хемијској олимпијади у Чешкој Републици и Словачкој освојили две златне и две сребрне медаље. Други пут за редом, руски тим је освојио Европску јуниорску олимпијаду у информатици. И коначно, наш тим школараца је на међународној математичкој олимпијади у Румунији однео пет златних медаља у Русију. И желимо нашим момцима још победа.

Уради сам

Као што је горе наведено, Русија не жели да се изолује од светског интернета, напротив, позивамо цео свет да учи о нашој земљи, укључујући и коришћење интернета. Пре две године, започели смо отворену регистрацију у зони домена .РУС. Овај пројекат су иницирале и развиле руске компаније из Поволшког федералног округа. Домен .РУС је у власништву руског правног лица и омогућава, за разлику од познате зоне .РУ, да се име сајта упише на ћирилици.У овом тренутку, мрежа ћириличних адреса у зони .РУС активно расте и развија се. А ово је такође и борба за наше место под електронским сунцем. Око 300 милиона људи у свету зна руски и циљ овог пројекта је да се уједине сви људи, чак и они који живе изван Русије, у један информациони простор руског језика. Ово помаже промовисању језика, а тиме и јачању положаја земље. И, ако нас домен .РФ ограничи на територију савремене Руске Федерације, она .РУС потврђује тезу да се Русија не завршава нигде.

Наш програм “Време, напред!“ се такође придружио пројекту развоја ћириличне зоне и позива вас да креирате занимљиве и корисне ресурсе за друштво у домену .РУС.

Добра дела

Тачно пре годину дана, говорили смо о томе како су падобранци у Јакутији на њихов дан, уместо да пливају у фонтанама и напијају се, отишли да покупе смеће на улицама. Ове године су ови момци наставили ову славну традицију добрих дела и посетили локални социјални центар, који пружа помоћ породицама које се налазе у тешким животним ситуацијама. Падобранци су донирали корпе са храном онима којима је потребно, и приборе за писање, бележнице и албуме деци, све што ће им бити потребно на почетку нове школске године.

Лепо је што је ове године традиција чињења добрих дела усвојена и у другим градовима земље. У Краснодару је падобранац Дмитриј са својом супругом посетио сиротиште у Цркви Мале Госпојин и деци донео свакаве укусне ствари. У Брјанску су падобранци донели лубенице, квас и сладолед ученицима регионалног интерната названог по хероју Русије А. А. Титову, и социјалном склоништу за децу и тинејџере у региону Брјанска. У Краснојарску су падобранци донирали крв, а затим су такође помагали болесној деци.

Поговор

Добар пример је заразан. Видимо нову позитивну традицију која нам се појављује пред очима. Сигурни смо да ће за годину дана бити много више извештаја о добрим делима на дан Ваздушнодесантних снага.

Али не заборавите да добро не треба да чините само празницима. Помозите вашим суседима сваког дана и видећете како се свет око вас мења. Желимо вам добру и срећну недељу!

Wебтрибуне.рс

11 коментара

 1. Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

  Ne mogu napraviti Bentlija……..da se Turista i Nehurozni ba……..provozaju k’o ljudi……….a napraviće internet………!!!!!!!!!!!

  • -Takav je „naš čovek“, onaj pravi. Ne misli ni mnogo ni istrajno. Ali čim uspe da skrpi nekako jednu misao u glavi ( u konkretnom slučaju Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN ), prva mu je briga ne da tu misao razrađuje, proverava i upoređuje kritički sa onim što drugi ljudi o istoj stvari misle, nego da svoju misao proglasi za jedinu tačnu i jedinu pravu, a odmah zatim da između nje i svake tuđe misli iskopa što dublji rov prezira, mržnje i borbe do istrebljenja. U toj borbi on ponekad pokazuje ljudoždersku revnost na reči i delu. Sreća što u nas ima dosta i takvih koji su drukčiji i koji nisu pravi „naši ljudi“.

   Ivo Andrić

   • Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

    Ivo Andrić

    Je li to onaj……….što je za jevrejsku Nobelovu nagradu…………kopao barijere između nas i muslimana……….pa se i ti upecao……….?????????????????

    ……….. prva mu je briga ne da tu misao razrađuje, proverava i upoređuje kritički………..

    Ja to radim ceo život………..sa racionalnim ljudima…………a sa vama………..što vam je mozak izbušen k’o švajcarski sir…………..se zezam i sprdam, gde god mogu………….!!!!!!!!!!!!!!!

    NISTE RAVNOPRAVNI SAGOVORNICI……….JER STE ODRASLI, POTOPLJENI U ZAPADNA GOVNA……!!!!!!!!

    ZA VAS IMAM, PREDIVNE, KINESKE………KUTLAČE…………!!!!!!!!!!!!!!

    • Psihopata, mislim da ti je odavno vreme da posetis docu.

     • Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

      Zunzaro………ne trči pred rudu………!!!!!!!!!

      Ovo su moje……….stare mušterije……….!!!!!!!!!!!

      Bili na skeniranju mozga……..kod mene…….. i crvotočine se vide k’o na dlanu………!!!!!!!!!!!

     • Ма какав психопата. Паметан човек.
      Иначе ожењен муслиманком и то га мало прекочава па се намешта најбоље могуће. Муслимани су, брате мили, браћа. Муслиманке су нам сестре.
      А ово му зато што се прави важан.
      А гдес ти био до сада Зунзи?
      Заузет сушећи септичке јаме?

    • Tebe I tvoju zelenu drolju treba dobro karnuti dole jer ste gore vec isuvise sjebani.

 2. Ако буде бесплатан интернет неће имати конкуренцију.

 3. Ево, нисам читао чланак, али сам раније читао неке вести о припремама.
  Колико сам ја схватио, то није „потпуни“ интернет и Руси ће остати на америчким оргијама и даље, али је као нека врста основе за прави. Кажу и да је скупо до земље, али неке ствари ће ипак имати самосталне.
  Дакле, није потпуно интернет и неће још деценијама бити. Ето, тако сам ја схватио.
  А вас ко јебе ако се љутите.
  Више волим да су ипак нешто покренули него да само седе и објављују вилмове на јутебету.
  Е, сад идем да све прочитам. Главно да сам прво опичио главом о зид. То ми хоби.

 4. Glavna Putinova pobeda (poslednja) je pobeda u Siriji. Evo kako to Rusi rade: oslobadjanje Istocne Gute pocetkom aprila. General Gerasimov, Nacelnik Generalstaba Oruzanih snaga Rusije je pozvao telefonom americkog generala u istom rangu, Josepha Dunford-a i rekao mu da u slucaju US intervencije, Ruske snage ce gadjati 53 njihova ratna broda u Mediteranu i u Zalivu ukljucujuci i njihove nuklearne nosace aviona. US su se sklonile i propustile Sirijsku armiju i nesto malo ruske pesadije da udju u Gutu i pobiju dzihadiste, americke pse rata. U medijima se pojavile fotografije Sirijske vojske koja slavi pobedu u oslobadjanju Istocne Gute! Dalje, u junu kad je Sirijska armija uz pomoc ruskih snaga krenula u oslobadjanje Juznog dela Sirije, US ambasada u Jordanu je objavila njihovim placenicima muslimnaskim glavosecama, da od tog momenta dzihadisti se moraju braniti sami, bez pomoci Pentagona i CIA! Sirijska vojska ih je sto pobila, sto teroristi pobegli glavom bez obzira, a mnogi su se predali! Izrael: pet puta je ove godine Netanjahu trcao u Moskvu, da bi javno objavio Liberman, Ministar odbrane da je Asad pobedio (nije vise diktator, kasapin, zlocinac koji ubija svoj narod…) i da je legitimni predsednik, a Sirija pobednik u ovom ratu. I da bi pokazao dobru volju, naredio je svojoj vojsci da izbombarduju Daesh dzihadiste koji su im do tada bili pa njihovi placenici, psi rata koje su oni naoruzavali, finasirali, ranjene krpili…Ostalo je jos da Tramp povuce trupe iz Al-Tanf (dogovor utanacen u Helsinkiju) i da Erdogan odbaci dzihadiste u Idlibu, da bi ih Sirijska armija pobila. Eto kako Putin vodi rat! A sirijska armija slavi pobedu. Rusi samo cute i rade!

 5. Jos jedna u nizu Putinovih pobeda! Pakistanski Ministar odbrane se sastao sa ruskim generalom Gerasimovim za kupovinu ruskog oruzja. Lavrov se sastao sa painstanskim ministrom inostranih poslova u vezi zajednicke odbrane od terorista, trgovini, energentima, izgradnji zeleznickih pruga, atomskih centrala….novoizarani predsednik Pakistana je izjavio da zeli da Pakistan udje u Euro-azijski savez sa Rusijom, a vec je usao u Sangajsku ligu (Rusija ih je uvela) Ameri su dobili nogu u guzicu, ima vec dosta godina, izbaceni su iz Pakistana! U toj drzavi sada vladaju Rusija i Kina! Pakistan je nekad bio u Sovjetskoj orbiti, a kad je Putin prvi put postao predsednik, on je posetio Pakistan i ponovo uspostavio odnose sa tom drzavom iako je tada jos bila pod americkom dominacijom. Putin radi tiho, korak po korak, sve planski i mudro. Danas slave ove dve drzave 70 godina od pocetka diplomatskih odnosa. Sve vraca nazad sto je nekad bilo pod uticajem Sovjetskog Saveza, ali bez ratova i bombardovanja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бели шлемови (Фото: AFP 2017/ AMER ALMOHIBANY)

Дамаск: „Бели шлемови“ отели 44 деце ради инсценирања хемијског напада

„Бели шлемови“ су отели 44 деце како би их искористили за инсценирање ...

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Фото: Ројтерс)

Немачки врх `несрећан` јер је остао без односа са Америком на које је навикао

Берлин-Немачки естаблишмент се не осећа добро и удобно јер осећа да је ...