Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)
Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Како је Ана увредила грађане Србије у Бриселу

Српски новинари су, а то би премијерка морала да зна, деценијама и годинама финансијски урнисани, отпуштани, притискани, уцењивани, застрашивани, хапшени, па и убијани, и последње што им треба је да их сопствени државници оговарају и понижавају по белом свету.

Лепи манири и домаће васпитање налажу да се „прљав веш“ никада не износи из куће. То неписано правило грубо је прекршила премијерка Ана Брнабић у уторак у Бриселу, када су је „преслишавали“ чланови Европског парламента.

На питање британске посланице да прокоментарише негативну кампању у Србији против оних који се баве истраживачким новинарством, председница Владе Србије једном полуреченицом засенила је и потрла све аргументе које је изнела у одговору.

Из Брнабићеве је, између осталог, „излетело“:

„Сматрам да у Србији постоји мало објективних новинара“.

Том потпуно непромишљеном, незграпном и крајње паушалном оценом, премијерка је пред представницима свих чланица Европске уније, дубоко увредила читаву једну професију у Србији.

Јер, ако одемо корак даље, па оголимо поруку председнице Владе пред бриселским бирократама и европским парламентарцима, она је, у ствари, рекла — већина српских новинара је необјективна.

То би било готово потпуно исто као да је пред странцима званично „тужакала“ српске сељаке да су неписмени, војнике да су необучени, полицајце да су, на пример, несавесни, спортисте да су лењи, уметнике да су некреативни…

Колико год да јој недостаје политичког и дипломатског искуства, Брнабићева би морала да зна — то не сме да се ради. У крајњој банализацији премијеркине поруке, она је усред Брисела понизила део грађана Србије. Ноншалантно је поништила њихов рад. Згазила труд. И то пред представницима западноевропских земаља чији су медији баш били „објективни“ према Србима све ове године.

Остале оцене које је изнела у своју одбрану — да у Србији постоји више антивладиних медија, да не види недостатак истраживачког новинарства, да су сви недељници изразито критички настројени према власти… Потпуно су легитимне, и овде се не бавимо тиме да ли и колико одговарају истини.

Али, такву врсту лежерног и непоткрепљеног уопштавања које није засновано ни на каквом емпиријском податку — да Србија има мало објективних новинара — ниједан званичник који представља земљу у иностранству себи не сме да дозволи.

 

Српски новинари су, а то би премијерка морала да зна, деценијама и годинама финансијски урнисани, отпуштани, притискани, уцењивани, застрашивани, хапшени, па и убијани, и последње што им треба је да их сопствени државници оговарају и понижавају по белом свету.

Да је медијско тржиште у Србији нерегулисано, да су журналистички критеријуми снижени, а власници новина често скривени у маглама сумњивог капитала, није тајна.

Да се бројни формални и неформални центри моћи свакодневно обрачунавају преко новинских стубаца, и то нам је познато.

Да се вести све више претварају у вулгарни и приземни ријалити, није никакво откриће.

Али, и за цео тај суноврат већу одговорност би могла да сноси и ова, као и све претходне власти у Србији. Најмање су за то криви новинари.

Доказ за то је и Скупштина Србије, која се претворила у такав галиматијас сваковрсног примитивизма, да се и расправе под вашарском шатром могу назвати академским у односу на парламентарне.

Па ипак, премијерка Ана Брнабић није у Бриселу изговорила реченицу:

„Нису нам баш у Србији политичари златни“.

 

 

Предраг Васиљевић/Спутник

15 коментара

 1. Sta se vise cudimo!?
  Sta se cudimo!?
  Sta suvislo moze mutavi mutant koji ne zna ni sta je da sroci i izgovori?
  I kome?
  Istim takvim mutantima tamo po Briselu?
  Videste li one nakaze sto setkaju po prostorijama, vataju zjala i uzimaju debele pare da ne rade nista!?

 2. Znaci da većina novinara nije objektivna kada hvale vućića. Bravo.

 3. sto da ne vredja Srbski narod, strani je drzavljanin plus hrvatica i sve nevladine agencije seru po drzavi, ostalo me ne interesuje

 4. Pa ispravno je rekla! U srbiji stvarno ima jako malo objektivnih novinara. Gde bi inače bili? Na rts, pink, hepi i drugim tv sa nacionalnom frekvencijom? U politici, novostima, blicu, kuriru, ninu, vremenu,… teško. U stvari ima ih znatno manje nego što to glumica premijera misli. A gore glumice svet još od klintonke video nije.

 5. Све су струке проституисане, а политичка и новинарска највише. Што је тако и на западу, заболе ме. Али ме ужасава ситуација код нас.

  • Што се тиче вређања грађана Србије, то за њих није увреда. Јер у Србији више не живе Срби, него неки грађани болесног ума.

  • Ово „Демитолог“ му дође некако као огранак великог пројекта „Деконтаминације културе“. Само да не буде као што је деконтаминација маска за контаминацију.
   Сви ови новоговори одају сорошоидно порекло. Овај Бојан Драшковић би као хтео да нас ослободи митова неком врстом дератизације ваљда, да попрска и нашприца около.
   Можда ће неко да помисли да је он стручњак за Демит фасаде.

   • Немој да лупеташ. Прво послушај. Или си један од сорошеваца, па нашао да нападаш родољубе.
    Радио Сербона је радио ОСЛОБОЂЕНОГ србства.

    • @ За Србију,
     Покушао сам да одслушам, али сам одустао зато што прича од Кулина Бана па наовамо. Није он крив због тога, али ја нисам имао стрпљење да слушам о Сократу и Империјама на начин како је почето да са објашњава. Вероватно то није мој ниво. Уопште нисам упућен у политичку оријентацију Бојана Драшковића, не знам да ли је родољуб, и наравно нема смисла да га нападам. Ја сам само изразио неслагање са овом његовом стручном квалификацијом новоговора „демитолог“ и све што сам о томе рекао стоји и даље. А знамо да су сорошоиди шампиони новоговора.
     Иначе ја сам врло оптерећен честом констатацијом „научника“ да су Срби митомани, почевши од Косовског боја. Па сам посумњао да се нашао неки демитолог који се ангажује да ме ослободи од те митоманије. Са друге стране још један са врха власти се труди да ми промени свест, па није чудо да сам оптерећен и манијом гоњења. Компликовано.

 6. Незгодно је то када неко вређа новинаре, вређа и Српски народ.
  И ја сам неколико пута рекао да су новинари подгузне муве, а нисам знао да сам увредио Српски народ. Извињавам се свима овог пута.

 7. Шта може да се очекује од настране личности која седне у фотељу премијера а ни на једној изборној листи нити је била нити је ко знао за њу осима страних обавештајних служби и лажовчине вучића који је и поставио.

 8. Да су новинари написали на који начин је дотична стигла на место министарке, па премијера, верујем да би Пинк, Информер, РТС , то прогласили државним ударом.
  Аферу са ветропарковима, и „фамозним“ кумом Николом Петровићем, који је рекетиро њене газде(она била директор у Бгд) из Америке, порекла, и малчице плакнула биографију кума, српски речено лажно сведочила, па за узврат дошла до шансе да вређа здраву памет….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Мозаик из Богородице Љевишке у Призрену, задужбине Немањића (Фото: Новости)

Жене у владарској династији Немањић

Ана Дукени је краља Радослава наговорила да се потписује на грчком, због ...

Зоран Чворовић (Фото: Срби на окуп)

Одузимање деце и тајна безакоња

Оно што нам је до скоро било незамисливо, да ће у Србији, ...