Пушкинова кућа (Фото: SPUTNIK / ВЛАДИМИР АСТАПКОВИЧ)
Пушкинова кућа (Фото: SPUTNIK / ВЛАДИМИР АСТАПКОВИЧ)

Како је кнегиња Трубецка отворила врата Руске империје Србима

Београд – Пушкински дом (у преводу: Пушкинова кућа) у Санкт Петербургу је највероватније највећи истраживачко-научни центар посвећен изучавању руске књижевности. У Пушкинском дому се чувају рукописи многих писаца, међу којима је највреднији архив Александра Сергејевича Пушкина, по коме је институт и добио име.

О раду институције основане као споменик руске културе и стваралаштва Александра Сергејевича Пушкина разговарали смо на маргинама Конгреса слависта са Ксенијом Јегоровом, заменицом директора, која нам је говорила о огромном богатству Пушкинског дома који, поред Пушкинових, чува и рукописе највећег броја руских писаца:

„Бавимо се, пре свега, тумачењем текстова, читањем рукописа и издавањем академских издања сабраних дела руских писаца. Имамо рукописе и нацрте свих рукописа Александра Сергејевича, као и његову библиотеку. Чувамо и споменике древноруске књижевности, ту се могу наћи рукописне књиге из 13, 14, 16. века. Ту су и веома ретке ’северне‘ књиге, на пример, Карелијска апокалипса. То су православна издања с мноштвом цртежа, настала на основу библијске проблематике. Она су веома ретка, постоје у по једном примерку и налазе се у нашем рукописном одељењу. Северне фолклорне експедиције су доносиле са обала Белог мора разне споменике древне руске културе. Све је то у Пушкинском дому. Те експедиције су биле организоване и у совјетско време, шездесетих година, рецимо, а има их и данас. И дан-данас научници који изучавају руски фолклор, попуњавају наше ризнице највреднијим споменицима поморског и беломорског фолклора и рукописним издањима.“

За свој реферат на Конгресу Ксенија је изабрала тему која се тиче и Срба, на основу докумената које је открила у богатој архиви. Реч је о великом, прелепом, рестаурисаном албуму, посвећеном иностраним материјалима из фонда Пушкинског дома.

„У албуму Јелисавете Трубецке је више од десет радова посвећено делегацији аустријских Словена која је кренула у Москву 1867. године. Делегација је била у Петербургу, а циљ посете Москви било је учешће на етнографској изложби. Међутим, политички циљ је била аудијенција код руског цара. Аустријски Словени су желели слободу“, каже Јегорова.

„Педесетих година је колега, србо-кроатиста, растумачио неке рукописне изворе, неколико записа на српском језику, тако да сам могла да се ослањам на његове податке. Албум је веома леп, а најинтересантније је то што он још није познат, то су непознати материјали који се чувају код нас и они ће нам омогућити да донекле коригујемо нашу савремену научну представу о том познатом путовању аустријских Словена у Русију, на чешком је то ’Пут на Рус‘, не знам како то звучи у српској историографији. За посету Трубецкој се није знало, а она је, међутим, била домаћица у једном од виђенијих петербуршких салона. То што је једна тако угледна дама у петербуршком друштву примила целокупну делегацију и то што је сваки од чланова могао нешто да остави у њеном албуму, веома је важна чињеница. То значи да су Словени примљени озбиљно, саслушани су и постали су део петербуршког културног и политичког живота и друштва у том периоду.“

Тако је кнегиња Трубецка ипак отворила врата руске царевине „аустријским словенима“, с обзиром да историја нема податке да их је царица примила. Зато је у романима Црњанског остао „плави круг и у њему звезда“ као недосањани сан.

„Веома бисмо волели да о томе више зна, да то богатство постане доступно најширем кругу публике. У Рукописном одељењу има много српских рукописа, пре свега из фондова руских научника који су путовали по словенским земљама. За сада правимо прве кораке за отварање Пушкинског дома према свету. Ретко правимо велике изложбе, али сваки истраживач може да дође код нас у Петербург и да посети Рукописно одељење Пушкинског дома. Ту могу да му дају рукописе, може на њима да ради, да проучава каталоге. Нажалост, електронски каталог је још у изради, али сваки истраживач може да ради у складу са старом академском традицијом и да прегледа наше картотеке, а сарадници Рукописног одељења ће му помоћи да изабере потребне материјале. Изложбе су посвећене, пре свега, руским писцима. У октобру и новембру ће бити постављена велика изложба посвећена 200. годишњици Тургењева. Мислим да је то један од најважнијих културних догађаја у Санкт Петербургу. Имамо и изложбе на којима отварамо наше иностране фондове, на пример, руски писци-дипломате. То је прича о руској књижевности у улози амбасадора руске културе у свету.“

Спутник.рс

један коментар

  1. ДА ЛИ ИМА ВЕЋЕГ ИДИОТИЗМА ДРЖАВЕ КАО СРБИЈА ПРЕМА ПЕНЗИОНЕРИМА? НЕМА У СВЕТУ!

    Да је знала кнегиња Трубецка, да ће овако пензионери Србије лоше проћи, не би за живу главу отворила врата Руске империје Србима, закључала би их дупло. Она није подносила оваквог идиотизам, који трпе пензионери Србије у време владавине Вучића. Министар ће усклађивати пензије са стањем у буџету, а да ли и крађе усклађују са стањем у буџету и каси државе или то раде од ока. Ако се већ укида отимачки закон пензија и врате закон о ПИО по коме је регулисана промена пензије и шта има мешање надобудних министара и државе. Ако је демократска земља нека важе закони, а не добра воља диктатора. Ако је пензија имовинска тековина нека се поштује то. О враћању отетих пензија се мудро и нељудски ћути. Лешинари над пензионерима сетили се да прекину са отимачином пензија и на крају да је увећају за 11,3% у просеку, с тим да рачунају ту и увећање пензија три пута 1,25%, 1,5% и 5% укупно: 7,91%, а онима којима је отимана пензија и на тај пораст иде отимање. па је мени повећана неотети део пензија увећан за 7,53%. Међувремену трошкови живота су порасла за више од 20% и тако ће пензоси имати веће пензије но икад. О враћању отетог и усклађивању пензија са порастом трошкова чекаће нека нова, не њихова, времена. Сви ће пензоси бити задовољни, а оно, који? Ако укину отимање пензија, нека врате Закон о ПИО онако како гласио пре отимачине. Уколико држава мисли на најсиромашније пензионере нека формира социјални фонд и нека им повећава пензију, а ПИО нека исплаћује пензије онако како су зарађене. Шта је крив онај који је радио 40 година и још обављао сложеније послове, да се њему скида пензија да би онај ко је радио 15 година и слабоплаћене послове добио додатак. Ова држава нека укине све законе, па нека се све решава аd hok, по жељи вође.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

С-400 (Фото: Sputnik / Sergey Malgavko)

Америка прети Индији санкцијама због С-400

Вашингтон – САД су забринуте због планова Индије да купи оружје од ...

Руси поручили: Споразум између Срба и шиптарских терориста је неприхватљив!

Москва-Заменик секретара Генералног савета партије „Јединствена Русија“ Сергеј Железњак и заменик преседника ...