(Фото: Атлантски савез Србије)
(Фото: Атлантски савез Србије)

Коначно испуњен аустроугарски ултиматум!?

(Фото: Историја у учионици)

(Фото: Историја у учионици)

Београд – Када се погледа суштина аустроугарског ултиматума и савремена ситуација у Србији, добију се запањујућа преклапања…

На јучерашњи дан тешке 1914. године, после Сарајевског атентата, Србији је стигао ултиматум Хабзбуршке монархије, који је историја оценила као понижавајући, а на који је Влада Николе Пашића одговорила потврдно у свим оним члановима који се нису тицали узурпирања суверенитета Краљевине Србије. Али који су то делови, и зашто су битни данас?

На крају текст ултиматума, налази се десет тачака:

1. Да забрани сваку публикацију, којом се изазива мржња и презрење Монархије и чија је општа тежња упућена против територијалног интегритета Аустро-Угарске.

2. Да одмах распусти друштво звано „Народна одбрана“, да конфискује сва његова средства за пропаганду и да исто тако поступи са осталим друштвима и удружењима у Србији, која се баве пропагандом против Аустро-Угарске монархије. Краљевска влада предузеће потребне мере како растурена друштва не би могла да продуже рад под другим именом и у било ком другом облику.

3. Да избаци без одлагања из јавне наставе у Србији, како у погледу наставног особља тако и у погледу наставних средстава, све оно што служи или би могло да послужи стварању пропаганде против Аустро-Угарске.

4. Да уклони из војске и из администрације уопште све официре и чиновнике криве за пропаганду противу Монархије Аустро-Угарске, чија имена и дела Аустро-Угарска влада задржава себи право да накнадно саопшти српској влади.

5. Да прими сарадњу у Србији органа Царске Краљевске владе ради угушивања превратничког покрета против територијалног интегритета Аустро-Угарске монархије.

6. Да отвори судску истрагу над оним присталицама у завери од 15. јуна 1914. год. који се налазе на територији српској; органи које упути Аустро-Угарска влада узеће учешћа у овој истрази.

7. Да одмах притвори мајора Воју Танкосића и лице под именом Милан Цигановић, службеника српске државе, који су компромитовани резултатом сарајевске истраге.

8. Да спречи успешним мерама учешће српских власти у противзаконитом протурању оружја и експлозива преко границе; да отпусти и строго казни пограничне чиновнике у Шапцу и Лозници, који су криви што су помагали извршиоце сарајевског злочина олакшавши им прелазак преко границе.

9. Да да обавештења Царској Краљевској влади о неоправданим изјавама виших државних чиновника, како у Србији тако и на страни, који се, мада су заузимали званичан положај, нису уздржавали да се после атентата од 15. јуна непријатељски изражавају у интервјуима о Аустро-Угарској.

10. Да без одлагања извести Царску Краљевску владу о извршењу мера поменутих у предњим тачкама.

Шта имамо данас?

Ако узмемо у обзир да је следећи сличан ултиматум Србији стигао у Рамбујеу, 1999. године, и да уместо Аустроугарске имамо НАТО, добијамо следеће:

(Фото: Атлантски савез Србије)

(Фото: Атлантски савез Србије)

По првој тачки ултиматума, у Србији су максимално прећутане, иако не и забрањене, све публикације у којима се говори против НАТО пакта… Колико сте их срели на киосцима?

По другој тачки ултиматума, у Србији се патриотске организације забрањују, ако не могу да се забране, онда се максимално прећуткују.

По трећој тачки ултиматума, из наставног програма се избацују патриотски садржаји, иако не тако брзо, како би Аустроугарска (пардон, НАТО), тражила.

По тачки четири, из Војске су пензионисани, или послати у Хаг сви битнији официри који су се борили у ратовима деведесетих година.

По тачки пет, Србијом вршљају истражитељи Хаког трибунала, а ратни дневници, и војна архива доступни су свим страним силама које то затраже, наравно, далеко од очију јавности.

По тачки шест, Србија сарађује са Хашким трибуналом, ловећи високе официре, од којих су неки, попут генерала Ратка Младића, заслужни што српски народ није поново задесила трагедија попут оне из НДХ.

Под тачком седам, Србија је похапсила сва лица са оптужница Хашког трибунала.

Под тачком осам, још је Милошевићева власт увела ембарго Републици Српској.

Под тачком девет, осим официра, ухапшени су или уклоњени из јавног живота сви функционери и политичари, који се противе евроатлантском путу Србије.

Под тачком десет, не само да наше власти редовно званичним путем шаљу рапорте бриселским, вашингтонским и другим званичницима, већ по савете и лично иду у амбасаде западних земаља.

Шта ли ћемо моћи да кажемо о овој држави када се наврши 100 година од почетка Првог светског рата!?

39 коментара

 1. Aleksandar Jovanović

  O ovoj državi jedino možemo da kažemo da to nije.
  Rezervat.

 2. Ono sto nisu nato, ili austrougarski govnari uspeli da nam uzmu silom, postavili su izdajnicke prozapadne nase govnare na vlast i uzimaju nam polako u miru.

 3. Генијална аналогија, тужна истина.

 4. Twice measure, cut once

  Па после кажите да у политици не раде емоције, него је све пуки интерес. А они нас мрзе и не могу да нам забораве. А ми учимо нашу децу да опраштају исувише лако. Глупи ли смо….

  • Kakav si ti to Hriscanin onda??? U prascanju je spas. xD

   • dobio si minus, ne zato sto nisi u pravu nego zato sto nisi do kraja zavrsio misao,U PRASTANJU JESTE SPAS<ALI NE U ZABORAVU…Oprostiti da a li nikad zaboraviti u tome je sustina,onda nam se proslost ne bi ponavljala

   • Само се Срби „држе“ Хришћанства, лажне вере и религије, као и комунизма и зато смо редовно, у ред, ишли на клање (Мачва, Јасеновац, Јадовно, Паг … ) и „опраштамно“ својим злотворима што нас нису још више поклали !!!

    „Само ти синко ради свој посао“ !?! И дође „Олуја“,Сарајево, Сребреница ,НАТО бомба. 1999….

    И нестаде Срба !!! Готово !!!

  • Они живе на нашој земљи, па им је од животног интереса да ми нестанемо, јер може се наћи неки Србин у одређено време и тражити своје. Лужичким Србима су отели све и свели их на туристичку атракцију, а ми смо само корак до тога.

 5. „nova vlada“ je produzetak prethodne ; antilogika nastavlja da bude vladajuca logika , nenormalno nastavlja bivati normalno odnosno , recima izvesnog LJ.M. :
  „Profesor ekonomije Ljubomir Madžar u izjavi za „Novosti“ upozorava da, kako raste javni dug, tako nam i opadaju mogućnosti za novo zaduživanje i pogoršavaju se uslovi pod kojima možemo da se zadužimo.
  – Taj put ne vodi nikuda, ali valjda se rukovode mišlju: ako će biti sudnji dan, bolje da bude prekosutra, nego odmah danas – zaključuje Madžar.“
  (Koliko su velike rupe u budžetu? — http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:389915-Koliko-su-velike-rupe-u-budzetu)

  Srbija je prezaduzena ali „kako raste javni dug, tako nam i opadaju mogućnosti za novo zaduživanje i pogoršavaju se uslovi pod kojima možemo da se zadužimo“ .
  Srbija je BANKROT ali „ako će biti sudnji dan, bolje da bude prekosutra, nego odmah danas“ .
  Skupstina Evropske Srbije „Dr Laza Lazarević“ .

  • Aleksandar Jovanović

   Oooo,Siroma,jel’ ti ovo rekord ?
   I da se ne javljam dvaput,pridružujem se apelu X.

  • Ima tajna. Odmah prestati sve placanje. I novac koristiti za razvoj ekonomije i infrastrukture. Za pet godina, vidljive promjene. Mnoge zemlje su to vec uradile. I oporavile se. Medjutim, Srbija se je obavezala na duznicko ropstvo cekajuci EUGodoa.

   • Aleksandar Jovanović

    Srbija nije Brazil.Uostalom,ni Lula da Silva nije obustavio sva plaćanja dugova.Nas bi razapeli kad bismo pokušali tome slično.Imaju s čim da nas ucenjuju.Pritom ne mislim na KiM,otvoreno ga uzimaju,ali bi svom snagom krenuli na Srpsku i Vojvodinu.O ekonomskim sankcijama da ne govorimo.
    Ali,šta je s primerom Ekvadora,bližeg nam po parametru snage ?
    Ne poznajem dobro njihove rezultate.

 6. Сирома’, молим те дефиниши сам себе позитивније. Паметан си, добар и вредан човек.

 7. O kojoj ćemo državi šta da kažemo na neku 100-godišnjicu? Te države već odavno nema a neće je ni biti sve dok su na pozicijama petokolonaši,doušnici i Srpske jajare!Novi balkanski ratovi nam idu u susret, sledi nam prekompozicija prostora na kome živimo, ali ne New Age, kako već želi i planira svetski „svevideći ološ“.

  • pa da, New Age ide posle Balkanskih ratova, verovatno nova Jugoslavija, u kojoj nece postojati religije, nacije, gde ce se ponovo ceniti radnicka (mikrocipovana) snaga, svako ce raditi u korporacijama i fabrikama, imace dovoljno elektronskog novca da kupi modifikovanu hranu i imace besplatno zdravstveno osiguranje, svuda ce biti postavljeni elektronski bilbordi sa najlepsim reklamama,serijama i rijalitima i robovi koji budu docekali taj svet secace se velike bitke za slobodu ali i rata koji je odneo mnogo zivota i smanjio populaciju na planeti!!!

 8. Da li ce nas uopste biti za 100 godina, sami medjusobom cemo se pobijemo… 🙁

  • Vukovi sa Vučijaka

   Odličan klip…. „Pokusaj pacova da se popne na brod koji tone“.. dobro čovjek reče!!

  • РТ је одлична телевизија , ја пратим често Кајзеров извјештај . У једној епизоди човјек износи податак да пет америчких банака посједује деривате у вриједности од 264 билиона долара . Успордбе ради , амерички инострании дуг износи , ако се не варам 19-20 билиона долара .

 9. Nijedna muka nije dovijeka!!!
  Proci ce i ovo.

 10. Ako novi predsjednik Tomislav Nikolić i nova vlada ne naprave oštar zaokret u odnosu na predhodnu Srbije veoma brzo nee ni biti. Žarko bih želeo da nisam u pravu ali činjenice tako govore.

 11. Koliko ce tek Srbija da se naponizava,jednom popustila uvek ce popustati a mali smo i slabi,mnogo smo cinili gresaka…tako da….jedino nas neko cudo moze spasti.

 12. Ми смо добровољно окупирана држава. После прошлих избора и самоубилачког гласања спаса нам нема.

  • Ја нисам гласала за окупаторе и лупала у шерпице, али истина је да морам са таквима делити судбину.

  • Дугоконтов Др. Ристо

   Има Војиславе спаса, има, бар си свестан да смо окупирани за разлику од већине која мисли да живимо у слободној Србији.

   • Могу да разумем „има спаса“ као хришћански приступ, али конкретно за ову земљу и овај народ тај спас не видим. Ми смо у понору и нема снага које могу да нас извуку из њега.

 13. Али зато имамо нешто о чему наши преци ни сањали нису – имамо ИНТЕРНЕТ!

  • vidjeces koliko ces ga jos dugo imati u ovom formatu. Ostace nam samo golubi pismonose ako budemo zeljeli komunicirati i kritikovati novi poredak nase drzave a i ostalih.

 14. nema te tačke (želje) koju mi ne možemo ‘ispuniti’!

 15. Nazalost,mi odavno nemamo drzavu.Jedna drzava ne pristaje na ovakve stvari koje se nama dogadjaju.Pa makar,da smo nesto dobili zauzvrat za ovoliko pluvanje po sebi,svojim precima i otadzbini kada smo vec mala zemlja i nemamo ekonomske i vojne moci,pa da covek kaze.Prodadose drzavu ne za veceru,nego za uzinicu.:(

 16. Kaže se: istorija je učiteljica života! To ovaj izvrsni text potvrđuje. Na malima je to lako, brzo i jeftino, i ako su organizovani, kao nažalost, Srbija. I na kraju: Istorija se uvek ponavlja!! samo u novoj i stravičnijoj formi: globalizacija, neokolonijalizam, neoliberalizam= usavršeni: nacizam i fašizam!! Sve je u stvari jednostavno za one koji misle svojom glavom i ne koriste medije i propagandu ovih navedenih. Pa savetujem, ko ima vremena neka pročita (ponovo): KNJIGA O MILUTINU, pisac sjajni Danko Popović. Naravoučenije za Srbe nakupljeno u jednom (prošlom) veku!!

 17. Svako prema snazi i mogucnostima.Sto se ljutiti na NATO i AU monarhiju kada i vasa Vazelinska TV radi isto.Cim joj nije po volji brise ljude,komentare itd.Ne cinite zlo jer se zlom vraca.I ne glumite nacionalni mediji jer sluzite odredjenoj grupi ljudi.

 18. Дугоконтов Др. Ристо

  Где је сад продана душа са две круне Kosingas да прокоментарише ово. Сад ћути изрод.

 19. Душан М. Стојановић

  Помаже Бог Браћо и Сестре,

  једва чекамо да нестану безбожници овога света.

  А они који мисле да ће данас 4. рајх под именом еура и НАТО зликоваца
  побити све нас као и пре јако се варају, јер овога пута је Бог на нашој страни и зна ко су безбожници овога света.

  Трпимо преко 2000 година од укупних 7520 година антихриста и сада је време да коначна победа буде на Балкану.

  Само да нам је три дана (у име Отца први дан и сина други дан и светога Духа трећи дан) тродневан лизинг да решимо под кратким поступком антихриста. Више нам нетреба да се склони антихрист.

  Чим нестане антихрист одмах постаје правда, истина и мир за следећих 2000 година.

  Ко преживи причаће.

  За Крст часни ислободу златну !!!
  ВЕРА, СЛОГА, ТРПЉЕЊЕ, ЗАХВАЛНОСТ !!!

  Раб Христов

  Душан М. Стојановић

 20. Evidentno je da je jedino dozvoljeno pljuvanje po Srbiji, Srpskom narodu, kulturi i svemu sto je vezano za Srbiju. Cak se smatra u velikom broju drustvenih krugova da je cak preporucljivo pljuvati po gore pomenutim institucijama jer se tako stice dojam o izuzetnoj inteligenciji koja se podsmeva samoj sebi i onome cemu pripada. Propaganda je prva linija fronta u svakoj naciji a kod nas CENZURA u medijima apsolutno NE POSTOJI, a i ako postoji sigurno je da radi na stetu sopstvenom narodu. Nije tajna da je katolicki faktor preovladao u tajnoj sluzbi bivse SFRJ, a ocigledno je da je dominantan u istoj do dana danasnjeg.

 21. Pa Kraljevina Srbija koja je izašla kao pobednica iz rata kome je predhodio ultimatum zahvaljujući svojoj sramnoj eliti političara i inteligenciji i nadasve “Viteškom Kralju“ Aleksandru I Karadjordjeviću sahranili smo 1 decembra 1918g svoju državu,srusili kuću i udarili judeomasonski temelj masovnoj grobnici Srbskog naroda pod nazivom Kraljevina S.H.S. Kasnija od 1929 Kraljevina Jugoslavija,još kasnija komunistička F.N.R.J. Posle noviji epitaf S.F.R.J.do Slobine S.R.J. I Solanine S.CG.i ove Tadićoslavije od Republike Srbije kojoj zadnji ašov udara Toma grobar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: http://www.sarajevograd.info)

По Вучићу је етничко чишћење Срба са Косова и Метохије дозвољено!

Током 1999-2000. године на Косову и Метохији више од 700 насеља, што ...

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...