Комарац (Фото. Профимедиа.рс)
Комарац (Фото. Профимедиа.рс)

Кошмар генетске модификације: Људи су створили смртоносног комарца који може издржати пестицид створен да га убије

Ујед комарца никада није забаван, а може бити и смртоносан ако комарац пренесе болест попут маларије. Човечанство се труди да ово држи под контролом али, колико год намере биле добре, чини се да се десило обрнуто од онога што је намеравано, јер нова студија приказује како су комарци развили тип генетског штита да би се заштитили од хемијских пестицида.

У чланку објављеном у магазину “Трендови Паразитологије”, истраживачи са Универзитета у Калифорнији су описали интересантне генетске промене код комараца који преносе маларију, и њихов нов начин отпора од пестицида, дизајнираних да их униште.Аутори објашњавају како су комарци пронашли начин да се прилагоде излагању инсектицидима. Напредне мутације на метама инсектицида су велики извори отпора, што указује на директан утицај који су људске интевенције имале на гене комараца.

Друге мутације укључују повећање активности ензима која разлаже инсектициде пре него што он доспе до мете унутар ћелије. У другим случајевима, комарци чак мењају своја типична понашања како би себе спречили да ступе у контакт са пестицидима на првом месту.

Истраживач Колинс Кемдем, је једном приликом изјавио: „Ове промене се јављају на молекуларном, физиолошком и бихејвиоралном нивоу, а вишеструке промене се често јављају истовремено. Са приступом ДНК секвенцирања ми сада можемо уочити ове еволуционарне промене на генетском нивоу.“

По Кемдемовим речима, висок ниво генетске разноликости између разних врста комараца и њихове способности да замене гене, доста отежава спречавање формирања група отпорних на инсектициде.
Док се нови системи развијају – попут оних који убијају комарце са генетским приступом, заустављају њихово размножавање или спречавају да преносе паразит одговоран за маларију – стручњаци су забринути да ће комарци једноставно развити отпорност и на те методе.

Отпорност на инсектициде у порасту

Како наводи Светска здравствена организација, предности превенције маларије које су преовладавале претходних година су под претњом од отпора инсектицида у порасту, што би могло довести до значајног пораста броја случајева маларије и смртних случајева. Они су сазвали “глобалну заједницу маларије” да ургира на држање отпорности од пестицида под контролом.

212 милиона људи годишње је погођено овим вирусом, који може имати фаталне последице, нарочито код деце.

Од 2010. године, 61 земља је пријавила да комарци развијају отпор на једну или више класа инсектицида, а 50 земаља од њих је пријавила да су комарци развили отпорност на две или више класа. Овај проблем би заправо могао бити гори него што то статистика показује јер многе земље не прилажу податке брзо или не надгледају отпор на инсектициде редовно.

Отпорност на лекове погоршава проблем

Ове вести долазе у лоше време, јер су научници однедавно почели да упозоравају на паразит „супермаларије“ који се брзо шири Југоисточном Азијом и представљаће глобалну претњу здрављу, како се креће ка Африци.
Овај паразит је отпоран на најчешћи лек за третирање маларије у првој фази, артемисинин.

Са 438 000 смртних случајева од маларије широм света 2015. године, застрашујуће је помислити какве цифре смртних случајева би ова супермаларија могла проузроковати.

Wебтрибуне.рс

један коментар

 1. Има лека за све.
  Људи су већ развили имунитет према природоној храни и сасвим слободно узимају генетски модификовану храну, а она ја заштићена чак и од животиња. Свиње је, на пример не једу ако се не дода шећера у њу, керови је једу само са маслом.
  Човек је стекао имунитет на гасове крећући се градовима загађеним смогом, па на пример аутомеханичари сасвим слободно раде у радионицама које су потпуно затворене чак и кад неколико мотора раде ради теста. Само се понекад успавају.
  Човек је развио отпорност на уједе комарца са генетски модификованом храном и тај штит комарци не могу да пробију.
  Повећање броја биљождера у људској раси, отерао је чак и муве ЦЕЦЕ из њихове околине, јер их гасови које вегетаријанци испуштају једноставно угуше дављењем.
  Задах који испушта говор политичара чији се број у свету нагло повећава, је толико токсичан од отрова у скривеним и злобним речима, да су поскоци, црна мамба и црна удовица већ скоро истребљени…
  Човек је све отпорнији на морске и копнене зверове, тако да ови полако ишчезавају са лица земље. Морске звери се буквално даве у људским отровима.
  Сигурно и ви знате неке примере…
  Друмови ће ускоро пожелети комараца…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock.com)

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча ...

(Фото: REUTERS / Richard Carson)

Драматично упозорење научника: Америка ће бити потопљена

Најновији извештај америчке Националне океанографске и атмосферске администрације открива да се поплаве ...