(фото:ИН4С)

Космет увек био српски: У 15. веку од 13. 000 кућа само 46 албанских

И док Косово и Метохија чека своју судбину ваља се подсетити неких старих докумената који показују да је та покрајина увек била српски духовни центар и српско сабиралиште. Што је најапсурдније ти списи нису из домаћих, већ турских архива. Широј јавности они су познати, али ваља се у ове дане подсетити ко је одувек живео ка Космету, а ко га је насилно освајао.

Отомански дефтер (односно општи катастарски порески попис) из 1455. године који је скупљен у земљи Бранковића, што је данас Косово и Метохија, утврђује ко је у то време живео на Космету.

„Османлијски пописивач је забележио да на КиМ постоји 480 насеобина у којима живи 13.696 одраслих мушкараца, 12.985 кућа, и још 14.087 носиоца домаћинстава (пошто је постојало и 480 удовица). Неки одрасли мушкарци нису имали своје куће, па су тако забележени као сиромаси. Неке куће су дељене на више домаћинстава. Пажљивим проучавањем онога што је забележио османлијски пописивач на КиМ установљена је фрапантна етничка структура становништа. Средином 15. века постојало је скоро 13.000 српских кућа у свих 480 села и вароши на Косову и Метохији. Поред наших, ту је било и 75 влашких домаћинстава у 34 села, 46 албанских у 23 села, 17 бугарских у 10 села, пет грчких у Лауши и Вучитрну, једно јеврејско у Вучитрну и једно хрватско. Од свих имена и презимена која се помињу у попису, 95,88 одсто су била српског порекла, 1,90 одсто романског, 1,56 неутврђеног, 0,26 албанског, 0,25 грчког, и тако даље-“ стоји у турском попису.

Пре 500 година, постојало је на Косову само 46 албанских домаћинстава у 23 села (у просеку две куће по селу, ниједно једино чисто албанско), док је српских било скоро 13.000 у свих 480 насеобина! Не постоји забележен чак ни један једини топоним албанског поријекла.

И у 14. веку етничка структура је била на страни Срба. Дечанска хрисовуља из 1330. године садржи списак у сјеверној Албанији, на метоху манастира Високи Дечани. Према том извору од 89 села само три су албанска, а од 2.166 земљорадничких газдинстава и 2.666 сточарских, само 44 су албанска или 1,8 одсто. Не-српско становништо на територији Косова и Метохије до краја тог века није прелазило два одсто.

Најпопуларнија мушка имена из тог времена 1455. године су била Радислав, Богдан, Радица, Степан и Никола, док су женска била Оливера, Радислава, Стојислава, Јелена, Станислава, Владислава и Влкосава (односно Вукосава, јер је “л” временом прешло у “у”; исто се десило и са именицом “влк” која је постала “вук”).

Ко зна да чита и располаже основним логичким правилима осим ових не требају друга објашњења шта се на Космету радило претходних 500 година. Наравно, та времена се не могу и не треба да се врате, али ваљда ће се неко од данашњих светских моћника запитати шта су то Албанци радили на КИМ, па су за пет векова од симболичне мањине постали апсолутна већина.

ИН4С

 

7 коментара

 1. Косово никада није било административна област све до доласка комуниста на власт. Ту територију од 1912 чиниле су Косово и Метохија. Метохија је била у састав Црне Горе, граница је била река Кујавча и Дрим према Косову. Метохија никада званично није административно ушла у састав Србије, већ краљевине СХС, а потом краљевине Југославије. После 45 била је под управом Косметлијске области, а од 1963 у састав покрајине са елементима државности од 1974. Од 1988 Милошевић укида државност Косову и Војводини и обнавља државност Србији.

  • Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

   Милошевић укида државност Косову………

   Je li Sloba bio komunista………..i ko nam nametnu ustav iz 1974-e…….kojeg JNA i Tito………ne potpisaše………?????????

   Da nisu………Englezi………????????????

 2. Да је прављено фабрика колико је цркава на космету космет би био пренасељен сербима …..где има цркава више но фабрика том народу само Бог може помоћи…амин

 3. Gde mogu da se nadu kopije ovih mapa i spiskova stanovnistva. Zivim u Australiji i voleo bih da to pokazem svojim prijateljima. A i da na svaki drugi nacin propagiram i nasu stranu ovog komflikta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Газиводе (Фото: Србија данас)

Вучић ће чак и Газиводе дати Шиптарима

Окупиране територије-Председница Европског покрета Срба Рада Трајковић тврди да је причом о ...

Православно гробље у Ђаковици (Фото: РТС)

Јавни позив на одстрел Срба

Окупиране територије – Десет дана уочи славе Успења пресвете Богородице, коју расељени ...