Професор Миладин Шеварлић (Фото: Новости)
Професор Миладин Шеварлић (Фото: Новости)

Миладин Шеварлић: Одбацити амерички ултиматум

Професор Миладин Шеварлић (Фото: Новости)

Професор Миладин Шеварлић (Фото: Новости)

Београд – Професор Миладин Шеварлић о ризицима које носи генетски модификована храна и притисцима на Србију да измени Закон о ГМО: Ако је ГМО храна безбедна, зашто се не дозволи њено обележавање? Србија не треба да прихвати увоз ГМО пре него што је приме у ЕУ

Третман и пажња са којом Србија треба да приступи проблему генетски модификованих организама (ГМО) не треба да се разликују од промишљања о питању Косова и Метохије или уласка у евроатлантске интеграције. У ово је убеђен агроекономиста др Миладин Шеварлић који се пита: чему територија, ако последице ГМО по људску популацију буду као и код експерименталних животиња, и ако нас за три, четири генерације неће бити?

Захтев Америке да Србија изменом Закона о ГМО скине рампу са њиховог увоза, узгоја, прераде и промета, по мишљењу овог професора очигледна је претња јер се тиме не условљава само подршка САД Београду за улазак у Светску трговинску организацију (СТО), већ се у истом пакету шаље и порука да ће се билатерални односи Србије и САД погоршати уколико се захтеви Вашингтона због интереса њихових биотехнолошких компанија не испоштују. Проблем је тим већи, сматра он, јер је ово ударац на последњи елемент српске одрживости. На пољопривреду.

Не сматрам, ипак, да је ово борба Давида и Голијата. Овде је једноставно потребно аргументовано доказати да ли би од ГМО Србија имала корист. Пошао бих од националног интереса који свака земља треба да гледа. Зашто бисмо ми гледали економске интересе мултинационалних компанија САД? На крају, те компаније не дозвољавају да се производи добијени на бази ГМО обележе, па самим тим изазивају оправдану сумњу у безбедност хране коју производе. Осим тога, обавезе у случају да дође до штетних последица коришћењем ове хране, нико не прихвата. Зато ја тражим од моје државе да ме заштити.

Када је реч о утицају ГМО на људе, наука нам није дала коначан одговор да су ови производи безбедни, као ни потврду да нису…

Да ли то значи да треба пустити путника да искаче из авиона без падобрана, па рећи: ако преживите – безбедно је, а ако не – знаћемо да није? Сви резултати експерименталних истраживања указују на то да покусне животиње показују велика оштећења, укључујући туморе и бесплодност у трећој и четвртој генерацији. Пројектовано на људски век то је између 80 и 150 година. Ко преживи, причаће.

Како да се Србија постави пред условом који „качи“ све оне који желе да се учлане у ЕУ и СТО?

Формално-правно гледано, питање је да ли се оснивач може избацити из чланства једне међународне организације, а Србија је правни следбеник СФРЈ, која је била оснивач претече ГАТТ 1947. године, али због економских санкција 1992. није могла да продужи чланство у СТО по аутоматизму. Поставља се питање ко може да избаци оснивача?

Како су друге земље решиле проблем са ГМО?

Швајцарска је, рецимо, ставила мораторијум на расправу о ГМО до 2017.

Али, она и није чланица ЕУ. Да ли је нека од земаља унутар Уније успела да се заштити од ГМО?

Бугарска је најпре дозволила, а затим под притиском јавности после уласка у ЕУ забранила узгој ГМО.

Зашто се, онда, од нас тражи да скинемо забране?

Када сте чланица моћне регионалне организације као што је ЕУ, онда имате другачију позицију. Мислим да Србија не треба да прихвати ову обавезу до уласка у ЕУ. Пошто нама ЕУ стално поставља нове и нове услове, и ми треба да се понашамо другачије. Да све што се од нас тражи начелно прихватимо, али да то важи од датума пријема у пуноправно чланство у ЕУ, па нека тако буде и са ГМО.

Полемике о ГМО потресају свет деценијама, да ли би српске власти поводом ове теме требало да чују мишљење САНУ, као што се оно тражило и по питању Косова и Метохије, ако није касно…

Академија има одељења хемијских и биолошких, медицинских и друштвених наука и Одбор за село и мислим да је добро да се и она огласи. Чињеница је, међутим, да је ГМО лоби јак и организован и да иза њега стоје милијарде долара. Нажалост, укључила се чак и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) која планира да 9. априла одобри 40 милиона долара за покриће трошкова ризика уласка америчких компанија са ГМ семеном у Србију и друге балканске земље. Питам се зашто они то финансирају, а не наше и институте других земаља? Да ли сада треба да позовемо становништво које је против ГМО да своја средства повуче из Комерцијалне или Чачанске банке у којима је ЕБРД власник дела акција?

Има ли економске оправданости да Србија дозволи производњу и промет ГМО?

На овом пољу Србија уопште не може да буде конкурентна јер је у свету 160 милиона хектара већ засејано модификованим културама, а Србија би морала да увози генетски модификовано семе. Само по основу увоза семена ГМ кукуруза за 1,2 милиона хектара годишње потребно је између 70 и 100 милиона евра, што значи милијарду евра за десет година. То значи да ћемо ми наш спољнотрговински биланс пољопривреде довести до нуле само по основу увоза семена ГМ кукуруза. Тврдње произвођача ГМО да су овакве биљке отпорне на сушу нису тачне. Управо су фармери у Америци који производе кукуруз и соју ове године доживели највеће штете. Није ваљда да се другима даје боље ГМ семе него америчким фармерима?

По предвиђању америчког Националног обавештајног савета, у ГМО лежи кључ да 2030.све многољуднија планета буде снабдевена јефтиним намирницама…

То су маркетиншки трикови произвођача ГМО. Нема упоредивих анализа које би потврдиле да је производња ГМ биљака јефтинија. А о могућим штетним последицама по здравље потрошача и биодиверзитет у природи да не говоримо. Кад би се толики новац усмерио у интегрално контролисану конвенционалну и органску пољопривреду, имали бисмо такође довољно здравствено безбедне хране и већу еколошку одрживост.

Шта се све може генетски модификовати?

Сваки производ, али је питање да ли ће он бити економски исплатив. Сада на тржишту има соје, која може да замени хлеб, месо и млеко, затим кукуруза, пиринча, памука, уљане репице, кромпира, парадајза…

Хоће ли испод генетски модификоване шљиве бити места за све Србе?

То би била катастрофа, будући да Србија има највећи број стабала шљива по становнику. То што је један наш истраживач учествовао у стварању „медено-слатке“ ГМ шљиве у САД не значи да ми треба да је увеземо. Не би ме зачудило када би рекли да има и својство громобрана, вероватно би сви за време олује трчали испод ње.

Ако је ГМО у људској употреби 20 година, то значи да ћемо тек за пет деценија видети да ли људи оболевају као и пацови?

То ће бити само ако се дозволи обележавање ГМО и ако буде здравствено-безбедносног праћења ситуације. Међутим, у САД не дозвољавају обележавање хране од ГМО, што значи да истраживачи не могу дефинисати које су то групе људи, узорци, које треба пратити. У последих 20 година број пчелињих друштава у Америци је рапидно опао, што се поклапа, и не случајно, са масовним узгојем ГМО. То значи да су и њихове пчеле биле на полену ГМ биљака. Пре неку годину један пчелар је пред Европским судом у Стразбуру добио спор и одштету од немачке државе јер су његове пчеле биле на ГМ биљкама и практично загадиле мед, који је он морао да уништи.

Има ли земаља у којима је обавезно обележавање производа који имају ГМО?

По правилу, цела ЕУ би требало да има такве декларације. Испрва, ЕУ је имала јединствену политику по питању ГМО, али је притисак САД био изузетно велики па је „лопта“ пребачена на државе чланице ЕУ. ЕУ дозвољава увоз ГМО, али има мале површине под ГМ биљкама. То је углавном кромпир за индустријске потребе и на мањим површинама кукуруз. Изузимајући Шпанију и Румунију, које на нешто већим површинама гаје ГМ соју и кукуруз.

Ви тврдите да у Србији има површина засејаних ГМО, где завршава таква храна?

Претпостављам да пољопривредници који узгајају ГМ соју, њу користе за тов стоке на сопственим газдинствима и то је изван контроле. Осим пољопривредника, за ово одговорност сноси и пољопривредна инспекција, као и држава јер су казне седам пута мање него у Хрватској.

Ако се једе месо животиње која се хранила ГМО, какве последице то може да остави?

Индустријски лоби тврдио је и да конфискати из кланичне индустрије када се прераде и додају сточној храни како би се повећао садржај протеина, нису штетни. После три деценије појавила се болест лудих крава која је пренета на људе, па се та стока масовно уништавала. Србија мора да сачува своју територију од ГМО јер само тако може да оствари добар маркетиншки имиџ као земља са пољопривредом без ГМО. Тако ради и Аустрија.

Ко овде треба да поведе такву акцију?

Локалне заједнице на нивоу регија. Колико знам, Војводина се спрема да се прогласи подручјем без ГМО.

Кап воде у мору

Припала вам је овогодишња Вукова награда Културно-просветне заједнице. Да ли то у неку руку осветљава сиво обојену слику Србије коју је Добрица Ћосић предочио српским студентима у иностранству, рекавши да је запањујуће дуготрајно неуважавање културе,науке и просвећености?

Ово признање добије десетак личности годишње, а вероватно постоје људи који су заслужили да буду награђени и пре нас којима је одато признање ове године. Без образовања, науке и културе нема ни савремене производње.

Као професор, доживљавате ли и ви као Ћосић да је одливање интелектуалног капитала највећи пораз Србије?

То је, нажалост, истинито. Одлив „сиве материје“ присутан је у свим мање развијеним земљама, док се између оних развијених одвија „крађа“ других врста капитала. Тако имате пример да када из Њујорка позовете техничку подршку за интернет, добијете стручњака у Индији који изузетно добро говори енглески, влада технологијом и даје савете, а ради за 400, уместо за 4.000 долара. У последње две деценије Србију је напустило близу 50.000 младих стручњака, међу којима је и око 5.000 магистара и доктора наука. Само по основу трошкова њиховог школовања Србија је оштећена за око милијарду евра, а ускоро би могла да има више српских истраживача у дијаспори него у матици!

Идемо на референдум

СРБИ као да су већ били изложени неком генетском инжињерингу са трајном последицом да око мало чега могу да се сложе, па се и око ГМО чује вишегласје…

Због тога предлажем референдум: ко је за, а ко против, па ако народ изгласа дозволу за увоз ГМО, нека тако буде. Последња истраживања, међутим, показују да четири петине наших становника није за ГМ храну. Поделе нису лоше ако се, да би се дошло до решења, води аргументована расправа.

20 коментара

 1. E, taman fino – primite nas u EU pa cemo da dozvolimo GMO… 😉 tj. ajde malo i mi da se bavimo ucenama 😉 … a kada nas primite, posle cemo da vidimo kako cemo sa svim tim… 😉

  • hehehe Miki, dobar si….mada si pobrkao loncice. EU se bori protiv GMO, tu tehnologiju guraju SAD a Evropa se iz petnih zila bori protiv, samo sto STO nece dozvoliti ni nama a ni EU da izvrsi embargo na hranu koja dolazi iz Amerike, s obzirom da u Americi je 80% hrane GMO vec skoro 20 godina.

   • Danska je glasala da se odobri GMO hrana cisto da znas informaciju, a gledam na nasoj TV u Crnoj Gori dosli njihovi naucnici da nam propagiraju organsku hranu kao zdrav nacin zivota. Onda ja skinem sa neta „Zakon o GM organizmima u CG“ i vidim da je Filip Vujanovic potpisao zakon kojim se odobrava GMO u Crnoj Gori, a o tome nije bilo ni jedne jedine rijeci u medijima, NISTA!!!!!! I sve je to uradjeno prije 3 godine, kakvi licemjeri….

  • неко из масе

   РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ!
   РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ!
   РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ! РЕФЕРЕНДУМ!

   под условом да не покраду гласове!

 2. Ma Srbiji ne treba ni otrovni americki GMO, ni propala EU.

  Srbiji treba malo samopostovanja da izbaci ova americka (cia) govna koja su se nakotila po zemlji i da se okrene pravim prijateljima – Rusiji!
  Takodjer i drugium HUMANIM zemljama svijeta kao sto su Kina, Venecuela, Ekvador, Argentina pa i Iran!

  „Priblizavanje“ ovim americkim pacovima iz EU, Izraela, Katara, Saudijske Arabije… – je najkraci put u istrebljenje Srba na Balkanu.

 3. Sjajan i intervju profesora koji drži do sopstvenog, stručnog i našeg integriteta i budućnosti. Kakva razlika u odnosu na liliputance na čelu Ministarstva poljoprivrede od 2000te godine!Dulićka,Živkov sve Monsanto lobisti uz sefa im Dinkića-pogledati wikileaks depese USA Ambasade, gde Dinkić obećava uklanjanje zabrane GMO a žuti Kostić zastupnik Monsanta za Srbiju.Rešenje: Konvencionalna poljoprivreda u kombinaciji sa organskom, izvoz svega što pretekne u Rusiju, uz dalje napredovanje Instituta za seme iz NS i izvoz semena autohtonih poljoprivrednih sorti, navodnjavanje proglasiti prioritetom vratiti udruživanje poljoprivrednika- jasan izlazak iz krize morala struke, korumpiranih GMO lobističkih politika i uzdizanje zemlje.

 4. Организује се наводно тајна организација која ће очистити гмо лобисте у Србији—-Ово је незванична информација!

  • Александар Јовановић

   Ма јок,званична је информација да се оснива тајна организација.Крле…
   И Тома да је организује,Дачић се оперативно супротставља Америма.Врло смислено,је ли ?

 5. Daj Boze da je tako!Imaju svu moralnu podrsku od mene!Da se Srbija konacno okrene sebi!

 6. Лазар за Двери и РУСИЈУ

  – ГМО храна изазива трагичне последице,погубније од радиоактивног зрачења и сви познати докази су јасни и недвосмислени !
  – РЕФЕРЕНДУМ може бити изманипулисан и зато је непожељан !
  – ТАЈНЕ и ЈАВНЕ РОДОЉУБИВЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ МОРАЈУ ПРЕУЗЕТИ БРИГУ ОПСТАНКА СРБА И СРБИЈЕ, јер се издајницима несме више препуштати судбина !
  – ДО СЛОБОДЕ УЗ РУСКО РАМЕ !
  – ЖИВЕО ПУТИН !

 7. Тесла , Господар муња

  Америка је у Србији 1999. године примјенила и биолошки рат јер су на Војводину бачене кукурузне златице које су се прошириле на све околне земље . Шта ће се десити уколико Србија почне производити ГМО биљке ? Инсектима , птицама и другим животињама нико не може да забрани да прелазе државну границу , вјетру такође . Човјеку је за живот потребна здрава храна и вода и сигурно мјесто за сан и одмор . То су основне људске потребе , без којих ниједан човјек не може . Земље које су прихватиле ГМО производе свјесно или несвјесно чине геноцид над сопственим грађанима , али и према оним земљама у које пласирају своје производе . Ако неко од наших одлучи да дозволи производњу и пласман ГМО хране на тлу Србије слободно га можемо назвати убицом .

 8. Бобан уз Двери за Српског Цара и Царевину Србију

  Ех кад би Срби могли као Грци да имају неку организацију као 17 новембар ништа се неби секирао. Али то код нас неће моћи, јер на једног србина дођу један друкара и један пандур… Ал кад би било као код Грка да кокају толке године издајнике а да нико незна ко је у тој организацији и да не могу да их похватају. Е онда ми сада неби причали о штетности гмо него би се јело жито издајницима и убицама са предумишљајем свога народа.

 9. tvoje komentare nikako da odredim u koju rubriku da smestim. dali sarkazam, cinizam, tucenje prazne slame itd ?
  dok nepadne nekom veleizdajniku glava sa ramena, nevidim neki napredak !
  dok trazimo rupu u saksiji, ajte da masovnije podrzimo Aleksica koji je glavni stozer po ovom pitanju. em je upoznat o svemu, em zna znanje ! idite na njegov sajt. podeli prijateljima, siri, siri, sirite dalje !

 10. Pogledajte ovaj film i bice vam jasne mnoge stvari, mozda ne verujete u Boga, ali djavo (Monsanto) sigurno postoji

 11. Душан М. Стојановић

  Прво све похапсити и казнити који су ово учинили, па тек онда све уговоре ништавним објаснити.

  Несме да буде ништа хемије у храни и завршена прића.

  Сви тровачи пред ПРАВОСЛАВНИ ТРИБУНАЛ и казнити по делима све.

  Разговора о свему томе нема више.

 12. Brišete me i blokirate??

 13. БРАВО КОЛЕГА ……Србија не треба да прихвати увоз ГМО пре него што је приме у ЕУ…. ТО ЈЕ ПРАВА РЕЧЕНИЦА !

 14. Овај човек је и мени био професор! Само да се зна!Браво профо!

 15. Па добро људи одобрите га већ једном!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Србија данас)

Кина за две последње године уништила шпијунску мрежу САД на својој територији

Пекинг-Током две протекле године кинеске тајне службе фактички су уништиле сву америчку ...

Хаос на Флориди: Пуцњава на турниру видео игрица, има мртвих (видео)

Вашингтон-Најмање четири особе су убијене у пуцњави током турнира у видео играма ...