(Фото: Profimedia)
(Фото: Profimedia)

Мрачна историја породице Рокфелер у 10 тачака

Рокфелерови се нису обогатили као добрице. У ствари, они су сваку прилику искористили како би могли да краду од других људи. Тако је ова породица стекла стекли Далут, Месабу и Северну железницу.

10. Бескрупулозно богаћење

Како је писало у новинама 1911. године, изворни власници железнице управо су завршили полагање пруге. Они су хтели да граде терминале, али им је недостајало новца. Ту на сцену ступа велечасни Гејтс, човек који је управљао добротворним донацијама Рокфелерових. Гејтс тада објашњава власницима да је Џон Д. Рокфелер пратио изградње њихове железничке пруге и да ће им позајмити новац. Људи су прихватили зајам за 420.000 долара. Два месеца касније Рокфелер се претварао да морају новац да врате одмах због неке „финансијске срамоте“ и морали су да му предају пругу.

9. Радници и плаћање

Џон Д. Рокфелер није имао претерано високо мишљење о људима који су радили за њега. Његов блиски сарадник је 1913. јавно признао да не верују у концепт минималне плате и да сваки дечак и девојчица, сваки мушкарац и жена зарађују тачно колико вреде.

8. Масакр у Лудлову

1914. године су рудари почели да протестују. Рудници су били опасни, плата је била никаква, и што је још горе, плату су добијали у боновима које су могли да потроше само у Рокфелеровим трговинама. Кад су кренули у штрајк, Рокфелер млађи послао је наоружане мушкарце да разбију штрајк. Једанаесторо деце, две жене и неколико мушкараца је изгорело у шаторима, које су исти ти Рокфелерови поданици запалили.

7. Жене и деца у страху

Након тог масакра су све жене и деца међу Рокфелеровим запосленима живели у потпуном страху. Дон Мекгрегор је записао да су деца често бежала од њега зато што је он био странац. Одрасли су знали да је он на њиховој страни, али деца нису. Деца су чула приче о Лудлову.

6. Објаве лажних вести

Након масакра у Лудлову, Рокфелеровима су биле потребне све могуће добре вести. Због тога су покренули часопис, а удружили су се с Рандолфом Херстом, моћним новинарским издавачем, како би објављивали само добре ствари о њима и опасно лагали о противницима.

5. Држали рударе у сиромаштву

Џон Рокфелер млађи је 1915. одлучио да посети један рудник, како би показао да је и он само смртник. Посета је била тотална пропаст. Осим што се толико уморио од пет минута рударења да је морао да преспава у руднику, ни рударима се није свидео, па су га већином игнорисали.

4. Уплитање у образовање

Џон Д. Рокфелер трошио је баснословне своте новца на високо образовање како би примирио јавно мњење. Кроз своју фондацију финансирао је образовне институције и то искључиво конзервативног предзнака. Најмрскији идејни непријатељ биле су му идеје о синдикатима и организованом раду.

3. Није финансирао рат

На врхунцу Првог светског рата, савезничке снаге покушавале су да финансирају брутални сукоб. И док су сви богаташи нудили свој новац или се одрицали плате, Рокфелер је одбијао да даје зајам било Русима било Британцима.

2. Избегавање пореза

Још током Првог светског рата, Рокфелер је у своју фондацију спремио 100 милиона долара. Од тога је зарађивао шест милиона долара годишње, на које није плаћао никакав порез. И док би фондације требало да финансирају само добротворне сврхе, на његов рачун долазиле су многе оптужбе да је трошио огроман новац у своје сврхе.

1. Невоље искреног човека

Амерички Конгрес тражио је да Рокфелер објасни зашто је стално подизао цену горива. Њему је прекипело и рекао је да само понуда и тражња диктирају цену. Американцима је гориво било неопходно и били су спремни да плате цену коју је Рокфелер формирао.

Listverse / Nova ekonomija

3 коментара

  1. nije finansirao rat ? … možda prvi i drugi punski rat… ali je sve ratove i revolucije od 1850 pa nadalje organizovao.

  2. Иза кулиса радио емисије „Људи ништа не знају“, аутор и водитељ Радован Дамјановић

    https://www.youtube.com/watch?v=bMCR0j1aUA8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*