Дечји логор у Стаклани, Сисак, 1942. (Фото: ЈУСП Јасеновац)
Дечји логор у Стаклани, Сисак, 1942. (Фото: ЈУСП Јасеновац)

Мучилиште представљено као бања за одмор: За хрватску Википедију Јасеновац је „сабирни логор“

Загреб – Хрватска Википедија досегла је ново дно филоусташке апологије најновијим изменама чланка о Јасеновцу, пише загребачки портал Индекс.хр.

Како се наводи, хрватска Википедија као релевантан извор наводи књигу Игора Вукића „Радни логор Јасеновац“, која овај усташки логор смрти, који је згрозио чак и нацисте, представља скоро као бања за одмор.

Усташки логор смрти Јасеновац се ту описује као Сабирни логор Јасеновац, а прва референца у чланку је из Вукићевог интервјуа „Гласу Концила“.

Штавише, већина референци на које се позива у чланку о Јасеновцу на хрватској Википедији су из екстремно десних медија, као што су портал удружења Жељке Маркић, Народ.хр, Хрватски тједник и Маџпортал, наводи Индекс.

На свим местима у чланку на којима је писало да је Јасеновац био „логор смрти“ сада пише „сабирни логор“, а уз Вукића – иначе секретара удружења које тврди да је Јасеновац био комунистички логор – позива се и на ревизионистичку историчарку Бланку Матковић која је позната по својим екстремистичким ставовима.

У чланку на Википедији цитира се и словеначки истраживач Роман Лељак, који је иначе правоснажно осуђени преварант, због чега је служио и затворску казну, а озбиљни га историчари сматрају шарлатаном. Више од пола чланка о Јасеновцу сада се заправо своди на негирање злочинацког карактера овог логора смрти и индиректну апологију усташа и НДХ, пише хрватски портал.

Поређења ради, на енглеској и немачкој Википедији Јасеновац се описује између осталог као логор за истребљење људи, закључује Индекс.хр.

Танјуг

2 коментара

  1. I ovaj primer je jasan pokazatelj kompletnog ludila i mahnitosti koje ih je uhvatilo, kako inace objasniti idiotizam i toliku kolicinu gluposti koje sipaju u „opisu“ logora smrti jasenovac pored svih obimnih dokumenata, fotografija, svedocenja prezivelih logorasa? Nikako, sem totalnim ludilom i ocigledno potpuno pogresnim uverenjem da su postali nedodirljivi time sto su usli u eurupu, kao da ce ih braniti i podrzavati Galakticki, ma kakvi, Medjugalakticki savez kad urade bilo sta. E, pa nece, a i nema ga, imate samo gomilu pedera, drolja, pedofila, mutavih mutant klonova, alkoholicara i ostale bljuzge koja misli da vodi eurupu, a ustvari samo setkaju po hodnicima i ‘vataju zjala, njih vi ne da ne interesujete, nego i ne postojite. Niste bitni, te ce vas skotrljati niz strminu kojom ste krenuli da brze nestanete ako procene da ste im kamen oko varta, a Boga mi, to ste im i postali. Narod vidi da vas polako ciste kao i sve ostale zemlje Balkana, nema ‘leba da jede, a vi ste se na celu sa kondomlindolizalicom pogubili u alavosti.
    Sve ima svoj kraj, a vas se prilicno primakao. Nikome niste potrebni, isprljali ste ruke do vratova krvlju nevinih za njih, gadite im se do besvesti, a i posteno receno svedoci ste svega, pa nije ni cudo sto hoce da vas obrisu gumicom.

  2. SVETO TROJSTVO : Gospod Bog........Gospod-a vlasnici.........gospoda gologuzana

    Мучилиште представљено као бања за одмор: За хрватску Википедију Јасеновац је „сабирни логор“

    ………i za 80% Srba……….!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Након дивљања по Србији навијачи „Торциде“ напали и своје играче

Сплит-Наавијачка група Хајдука „Торцида“ још једном је дивљала, а овога пута је ...

И Бајага тврди да су Србија и крајишки Срби извршили „агресију“ на Хрватску

Београд-Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта данас је изразио жаљење због ...