(Фото: Thinkstock.com)
(Фото: Thinkstock.com)

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча се и купа… Сада су и научници објансили зашто је то тако, односно како сунце, песак и морска вода утичу на наше физичко и психичко здравље.

 

Неке раније спроведене студије су утврдиле да море, односно боравак на плажи повећава осећај среће, добар је за опште здравље и побољшава мождане функције. Истраживање „Коби“ универзитета у Јапану је показало да су људи који живе у кући са погледом на море далеко смиренији од осталих, а и британска студија је утврдила да су људи који живе близу мора физички и ментално здравији.

Поред тога, морска вода садржи минерале укључујући и магнезијум, калијум и јод, који помажу организму да се боље избори са инфекцијама. А удисање морског ваздуха помаже да боље спавамо, кажу стручњаци.

Клинички психолог Ричард Шустер каже да је тај „зен“ осећај који имамо док смо на плажи последица разних ствари, а не само изложености витамину Д.

„Плава боја се повезује са осећањима смирености и мира“, каже др Шустер. Он додаје да нас само гледање у воду доводи до неке врсте медитативног стања и да заправо мења фреквенцију можданих таласа.

Звук који производе таласи, то препознатљиво шуштање, помаже у активирању парасимпатетичког нервног система, успорава нас и помаже нам да се опустимо.

„То на неки начин дестимулише наш мозак“, каже др Шустер.

Чак је и физички осјећај песка под прстима добар за наше здравље и помаже нам да се осјећамо слично као током медитације, односно тако смирено.

„Фокусирајте се на то како вам је тело топло од сунчевих зрака, на то какав је осећај песак под прстима, дишите дубоко и миришите морски ваздух“, саветује психолог да бар пет минута посветите томе док сте на летовању.

Ако вам треба „изговор“ да идете на море, сад га свакако имате – добро је за здравље. Само не заборавите да наносите крему са заштитним фактором, пише „Мондо“.

 

РТРС/Мондо

 

 

 

један коментар

  1. За Србију

    Некима не прија. Мене смара и исцрпљује. За разлику од мора, у планини се препородим. Добијем снагу и енергију, оснажим и дух и тело.
    П.С.
    Зашто су становници уз море (далматинци, црногорци, …) живчани, дрчни и безобразни? Да не кажем избезумљени или полудели?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Јутјуб)

На 15 км од Београда налази се бања која лечи сваку болест: Овде долазе људи из целог света и потпуно је бесплатно

Београд – Да се извориште топле воде у Овчи дебело наплаћује, колоне ...

(Фото: CC BY 2.0 / Flickr / Stuart Rankin)

Као 200.000 атомских бомби: Велико откриће о експлозији која је збрисала цивилизацију

Научници на Универзитету у Аризони одредили су тачно време минојске ерупције — ...