(фото:Српска кафе)

Научници претворили крвну групу А у нулту!

Научници верују да су лабораторијским тестирањима открили сигуран начин промене крвне групе даваоца у универзални тип 0, који је често потребан у хитним трансфузијским случајевима када дође до несташице одређених крвних група.

Они су објаснили да су у лабораторијским тестирањима користили ензиме које стварају цревне бактерије и њима су успели трансформисати крвну групу А у крвну групу 0.

Ензим је сваки протеин који је у стању да катализује неку биохемијску реакцију у живим организмима.

Ускоро клиничка истраживања

Научници са Универзитета Бритиш ЦКлумбиа кажу да би клиничка истраживања могла почети ускоро.

Објаснили су да су уз помоћ ензима из цријевних бактерија успели да уклоне антигене са површине црвених крвних станица (еритроцита) даваоца, присутних код крвне групе А, али не и код крвне групе 0.

Њихово уклањање у овом је процесу јако важно јер споменути антигени могу проузроковати кобну имунолошку реакцију ако се уведу у организам особе која нема исту крвну групу. То значи да ће имунолошки систем примаоца крви “помислити” да даваоц са крвном групом А има крвну групу 0 и неће је напасти “мислећи” да је страно тело.

У ванредним и хитним ситуацијама често је врло мало времена за проверу крвне групе пацијента којем је хитно потребна крв, због чега трансфузиолошке службе на залихи морају имати осигурану довољну количину крвне групе 0.

Замисао о промени крвне групе помоћу ензима није новост. Научници са Бритиш Колумбије на њој раде већ неко време. Један од њих, Стефен Витхерс, који је резултате истраживања изнео на конгресу Америчког удружења хемичара и биохемичара у Бостону, објаснио је да се показало да су ензими цревних бактерија најефективнији у овом процесу.

„Оптимистичан сам јер имамо врло занимљивог “кандидата” којим се дарована крв може претворити у тип 0. Наравно, пред нама је још пуно клиничких истраживања које морамо обавити да бисмо били сигурни како неће бити никаквих штетних последица, али засад све изгледа обећавајуће“ – казао је Витхерс.

0 универзални донор

Како не би дошло до нежељених и кобних последица и потенцијалног смртног исхода у случају давања “погрешне” крвне групе, научници су подсетили на неколико чињеница, преноси Ливе Сциенце.

Четири су главне крвне групе: 0, А, Б и АБ.

А група може донирати А и АБ крвној групи, али може примати А и 0 групу.

Б група може донирати Б и АБ крвној групи, али може примати Б и 0 групу.

АБ група може донирати само АБ крвној групи, а може примати крв све четири крвне групе.

0 група може донирати свима, али може примити само крв особе с крвном групом 0.

Крвне групе су насљедне и непромјењиве карактеристике нашег организма.

Крвна група 0 је “универзални донор” јер нема антигена на својим ћелијским мембранама. Односно, у еритроцитима крвне групе 0 нема никаквог фактора који би разарао туђу крв па људи те групе могу донирати крв свима.

Српска кафе

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Откривена превара стара 80 година: Ево одакле долази Стоунхенџ

Познати британски геолог Херберт Хенрy Томас објавио је 1923. године темељну студију ...

Египат: Археолози открили древну радионицу за мумификацију

Каиро-Египатски архолози обелоданили су данас детаље о јами за сахране и радионици ...