Хајнц-Кристијан Штрахе (фото: hcstrache.at)

Не желе да чују да је Космет део Србије

Беч-Опозициона странка Неос затражила је седницу спољнополитичког савета због “вишеструких спољнополитичких испада” вицеканцелара Хајнц Кристијана Штрахеа, чиме се наставља бура због изјаве лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО) уочи посете Београду листу „Политика” у којој је рекао да је Косово део Србије.

 

Штрахе: Велика неправда према Србима – прво бомбардовање, па отцепљење Косова

Такозвани „Савет аустријске интеграционе и спољне политике“ важи за еквивалент националног савета безбедности и налази се при Министарству спољних послова, а његови чланови су шефица дипломатије, представници канцелара, вицеканцелара, Министарства одбране, као и представници парламентарних партија, Конференције председника покрајина.

Министарка спољних послова Карин Кнајсел треба да изађе пред посланике и објасни које су смернице аустријске спољне политике и ко све од чланова владе може да води спољну политику, наводи се у захтеву Неоса.

За сазивање седнице Савета неопходан је захтев два члана, а Неос је с тим у вези довољно заступљен у овом телу.

Та опозициона странка сматра да Аустрија у ЕУ овим испадима Штрахеа губи веродостојност као спољнополитички партнер у ЕУ.

И бивши аустријски канцелар, лидер Социјалдемократске партије (СПО) Кристијан Керн, осудио је изјаве Штрахеа везане за Косово истичући да он „долива уље у ватру“.

„Штрахе долива уље у ватру у конфликт у којем би Аустрија требало да да допринос помирењу“, нагласио је он у изјави АПА.

Керн сматра да Штрахе, из изборно тактичких разлога, уноси међународни конфликт у Аустрију и тиме угрожава безбедност земље.

Косовски конфликт, према његовим речима, не зауставља се пред границама Аустрије.

„Тада када смо призали Косово имали смо конфликте на улицама Аустрије међу младима са Косова и из Србије“, објаснио је Керн.

Такође и по питању РС је, како додаје, Штрахе већ деловао мимо европског консензуса.

„То је прави безбедносни ризик по Аустрију“, упозорава Керн подсећајући да је више стотина плавих шлемова из Аустрије стационирано на Косову и у Босни и Херцеговини који би били први који би се суочили са проблемима.

„Штрахе овим Аустрију води у магарећу клупу европске политике и придружује се сумњивом друштву“, констатовао је он, наводећи да је разочарајуће што канцелар Себастијан Курц на то није реаговао.

Из седишта канцелара није било реакције на изјаву Штрахеа о Косову, и портпарол владе Петер Лаунски Тифентал је нагласио да је став владе већ изнет.

„Министарства спољних послова а и вицеканцелар су то јасно изнели“, подсетио је он, указујући да је речено да је непобитна чињеница признање Косова.

Штрахе на другој страни каже да не разуме буру око његове изјаве везане за Косово.

„Покушава се увек, када сам ја у питању, дизати вештачка бура“, сматра он.

Објаснио је да је његова изјава да је Косово део Србије указивала на правни став Србије.

Штрахе наводи и да је његов портпарол текст писаног интервјуа „Политици“ проследио без да га је Штрахе видео.

„Међутим, и поред тога је јасно када се прочита ова реченица до краја да се мисли на правни став Србије“, објаснио је он.

Штрахе је подсетио да је био против признања Косова од стране Аустрије, али да, иако то критикује лично, стоји иза одлуке Аустрије.

Такође је указао и на то да више од 80 држава чланица УН до сад није признало Косово.

Штрахе је нагласио да Србија није део проблема, већ део решења и да сматра да су Београд и Приштина позвани да пронађу компромис који би био за обе стране болан.

Аутономија, према његовим речима, је једно од могућих решења, а циљ мора бити одрживо решење, због чега је потребно саслушати обе стране.

 

 

Новости/Танјуг

5 коментара

 1. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

  Не желе да чују да је Космет део Србије

  Hajde………što neće oni, nego neće ni ………srpska vlada…….!!!!!!!!!!

  Pilići ispod iste……..kvočke……!!!!!!!!!!!!!!

 2. НАРОДНА РЕЗОЛУЦИЈА – НАЧИН ДА СЕ ПРЕБРОЈИМО
  Прочитајте свих 7 захтева
  https://facebookreporter.org/2018/02/07/procitaj-i-potpisi-narodna-rezolucija-o-zastiti-teritorijalnog-integriteta-i-ustavnog-poretka-republike-srbije/

  ПОТПИСУЈ
  http://narodnarezolucija.rs/index.php/potpisivanje

  Послушајте шта значи за нас и државу
  https://www.youtube.com/watch?v=3EPoosPKpVU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Овако је почињен албански тихи геноцид над Србима, 1939. смо били већина 1946. мањина

Београд-Србија и њена Влада деценијама воде љуту битку са Приштином и међународном ...

Аксел Дитман (Фото: Јутјуб)

Немачки амбасадор поручује: Брзо предајте Косово!

Београд – Пре чланства у ЕУ Србија мора да реши проблем с ...