(Фото: biologijakp)
(Фото: biologijakp)

Небески цвет

Срби верују, да цвет љиљана расте у сва три света, из небеске реке рајске која дели овај од „оног“ света у сазвежђу Рак. За разлику од лотоса, има пет цветова и символ је сва три митолошка света, као цвет бога Нава и његов атрибут по коме носи име љиљан ариј. лелихана, „палацајући“, придевак бога Нава. По овом божанском придевку настали су и називи лелуја, љељуја < Љеља, Љељена, жена бога Нава као и латински назив Lilium, за љиљан, познат још као ирис, крин(ка), перуника, богиша, небески цвет, мачинац… јер, припадају истој класи биљака.

Љиљан је атрибут и поређење за рајско дрво живота, цвет богиње Мајке Сербоне или Богородице у хришћанству, арханђела Гаврила, самог Христа или светог Tројства. Као символ бесмртности љиљан се налази на надгробним споменицима, а као символ власти на грбовима, заставама или новцу европских владара, храмова и градова, као и печатима или инсигнијама србских средњевековних владара. Находи се код Немањића, Котроманића, Меровинга, Медичија, папа или француских краљева до 1789. године, а заштитни је знак Квебека, Лила, Фиренце и бројних европских градова.

Верује се да перуника расте на месту где муња погоди тло или тамо где дуга додирне земљу. Добила је име по Перуну, ариј. варуна, Громовник и бог неба кога Инди зову Варуна а Јелини именом Уран. Перуника је сеновита биљка, омиљен орнамент у везовима и епско поређење за младу жену: Девојка је дивља перуника. Бере се о међудневици, али се не бере на Спасовдан. Чува виноград од грома, јер, перуника је биљка Перуна војводе неба и господара сва три света. У Дубровнику и околини светковао се празник Богиша на Спасовдан, када се на благослов носила у цркву перуника или „богиша“, ариј. б’огиша, „Неограничени“, змај од 1000 глава што је једно од имена за Вишњег бога а стоји у вези бесмртности, па је символ љиљана веома чест на мраморима или србским надгробним споменицима.

Листови неких перуника богати су витамином Ц и могу да се користе као салата или вариво. Цветови сибирске перунике служе за добијање плаве боје, а семе барске перунике може да послужи као замена кафи, а корен као средство за ублажавања бола деци код ницања зуба. Користи се код прехладе, упале дисајних органа, кашља, бронхитиса. Такође за се добијање етарског уља. Екстракт, дестилат и етарско уље користе су у козметици где је перуника краљица мириса (С. Тасић, Забавник).

Сматра се да назив крин такође долази од јелинског krinos, лат. crinis, коса, власи, али, биће да је од ариј. к’ару, бело, бела боја као придевак бога Нава, јер од ове речи је србска „корота“. Првобитна боја жалости код Срба је бела боја, о чему сведочи бела марама на глави Чуме богиње Смрти. Поред тога, власи косе су најбољи електро-магнетни проводник и митолошко поређење за зраке сунца, а косматост за светлост огранулог Сунца као и пољско цвеће. Још у Ведама, космате (жене) су поређење за пламене језике, РВ 1,79.

Кажу да латинско Iris потиче од јелинског iris, дуга или eris, пролеће, јер има више боја и пролећни је цвет, али ова реч је од ариј. ласа, светлост, у француском fleur-de-lis који се преводи као „цвет љиљана“, али, извесно, је да потиче од fleur-de-l’iris што значи „цвет перунике“ (С. Тасић). Такође, стоји у вези златокриле Ириде отелотворења дуге и гласнице бога Дива у Илијади. Једна јелинска легенда каже, да су бели љиљан као и Млечни пут настали од млека богиње неба приликом дојења. Друга каже, да је перуника настала од суза златокриле Ириде, па је ирис амајлија за буђење прозорљивости као профилактичко енергетско средство које подстиче ванчулне способности. Теофраст, Никандар и Плиније помињу профилактиче моћи и медицинске особине ириса које су биле цењене у античко време (Јасна Јојић, Магија биљака).

Ако љиљан постоји хиљадама година на Истоку или на србским мраморима, пре настанка западноевропских градова и хералдике која није старија од 12. века, зашто се онда везује за француске краљеве? Поготово, што француска краљевска лоза припада Балшићима и Прованси која је била православна и најважнији град Европе после Цариграда, али је православље темељно очишћено у римокатоличким земљама до 15. века.

Исто тако, нелогична је и прича везана за Троношки летопис који су Аустријанци однели у Првом светском рату. Тобоже, франачки краљ је даровао Немањи два крина из свог грба? Не само да су Вранци, алијас Франци србско племе одсељено на север с предела Србије, већ овај цвет као символ постоји у Србији пре ове приче, на гробним плочама код манастира Превлака из деветог (десетог) века.

Географски, љиљан и његова класа присутан је на целој планети, у Африци на догонским тотемима, индонежанској одећи, јапанском мону или у Северној Америци. Код авестанаца је симбол савршенства и праведности, у Јапану храбрости и победе, а размножавања код Губернатиса у Митологији биља. Помиње се у Старом и Новом завету. Ориген тумачи крин у Песми над песмама као Христа, а сам Христ у Беседи на гори помиње крин као обележје лепоте.

Ова биљка, најчешће се находи на простору некадашњег културно познатог света од Индије до Британских острва, на мисирским барељефима, печатним цилиндрима Међуречја, микенској грнчарији, сасанидском тектстилу или галском и мамелучком новцу (М. Пастуро, Пут хералдике).

Слободан М. Филиповић / Весник.нет

2 коментара

  1. Srbi nisu monolit pa da svi veruju isto. Srbi pagani zaista mogu verovati u astrologiju, ove i one svetove, u nekakve boginje i slicne satanisticke gluposti, a Srbi hriscani veruju u sveznajuceg i svemoguceg Boga.

    Ljiljan je okultni simbol za „trojstvo“, a ne za pravo trojstvo Oca, Sina i Svetoga duha. Perunika je takodje okultni simbol.

    Nigde u Svetom pismu necete naci podatak da je andjeo Gavrilo arhandjel.

    Tek toliko da se zna sta je sta i ko je ko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Од “А” до “Ш”

Духовност једног народа огледа се у његовом језику, јер, закони мишљења спадају ...

Двојници душе и тела

Србско народно предање разликује с(ј)ен од сенке, као двојнике душе и тела. ...