(Фото: http://wallpaperlist.com/)
(Фото: http://wallpaperlist.com/)

Обичаји и веровања у вези са Видовданом

Београд – Због тога што се најважнији догађај у српској историји у минулих шест векова – Косовски бој – одиграо на Видовдан, 15. јуна 1389. године (по старом календару), преплићу се историјска збиља и народни обичаји и веровања, па се косовски мит, као најразговетнији знак српске народне свести, развијао упоредо с паганским култовима старог словенског божанства Вида.

Вид је сматран врховним божанством – „Богом над боговима“ а сви други богови тек полубоговима. Веровало се да је Вид свевидеће божанство, па се Видовдан сматра и празником за очи, односно празником који „отвара очи“.

„То је онај Бог, чија су прорицања најизвеснија“ и у „његовој моћи је обелодањење свих ствари“, веровао је народ, поткрепљујући то и речима Милоша Обилића у народној песми „Кнежева вечера“, када одговара кнезу Лазару: „Сјутра јесте лијеп Видовданак, Виђећемо у Пољу Косову ко је вјера, ко ли је невјера!“

Услед свевидеће моћи старог словенског божанства Вида, Видовдан важи и као дан прорицања и гатања, најчешће уз помоћ траве вид, познате у народу и као видац, видић, видовка, видовчица…

Scarlet_pimpernel_800

У неким крајевима Шумадије видовчица, трава сићушног прелепог светлоцрвеног цвета, брана је зором, пре сунца, а у другим крајевима – с вечери. Обично то раде девојке – удаваче и потапају је у воду, па се ујутру сва чељад умива ради очнога вида – да их преко године не би болеле очи. У многим крајевима се, пак, пре сванућа руке продену кроз траву ради захватања виде-росе и умивања очију.

На Видовдан се, према књигама и веровањима староставним, не ради у пољу – да кукуруз заметне клипове, ни у винограду – да се грожђе не сасуши и отпадне. Тог дана ваља и окусити зрело воће. Верује се и да на Видовдан ваља започети ручне радове – плетење и везење. Претходно се пошкропећи по очима водом у којој је одлежала трава видовчица, млађе жене и девојке узвикују:

„Види, Видо како плетем“, „Види, Видо како везем“, „Видовчице, по богу сестрице, што очима ја видела, то рукама и створила“. У Шумадији и још неким крајевима био је обичај и да се на Видовдан износе ствари из куће да се „проветре ради мољаца“. Изношене су и тапије и облигације да би се разгледале и проветриле. У Качеру подно Рудника на Видовдан су изношене и кесе с новцем – да се види и изброји.

У Хомољу се веровало да година може оманути ако на Видовдан нема облака, у Гружи да „птица кукавица која почиње на Младенце да кука за косовском погибијом, престаје да кука од Видовдана“, а у Шумадији да на „Видов дан, у глуво доба ноћи, све воде на Косову потеку црвене као крв“, а крвљу косовских јунака обојени су и косовски божури.

На Видовдан је било, а понегде их још има, и доста гатања девојачких (циници би рекли и илузија) ради брзе и срећне удаје. Тако је у околини Власенице био обичај да девојке, убравши видове траве, налију воде у лонац који су купиле без погађања, узму мало соли, хлеба, детелину са четири листа и једну тканицу коју пребаце преко лонца и пред спавање прозборе: „Свети Виде и видова траво отворите ми очи да видим свога суђенога. Ако је далеко – ево му детелина од четири крила нека к мени долети, ако је гладан – ево му соли и хлеба нека се наједе, ако је жедан – ево му воде нека се напије, ако не може преко воде прећи – ево му ћуприје (тканице) нека пређе!“

У неким крајевима девојке су (ваљда и момци) тражиле неку виду-траву и стављале је пред спавање под главу да им се ђувегија „прикаже“. „Ког момка која уочи Видова дне усни, за њега ће и поћи“.

Форум Србија

31 коментара

 1. Tama rodoverskog neznabostva i tumacanje povampirenog neopaganizama je ono sto ste napisali u clanuku. Ni reci o pravom smislu vidovdana u Hriscanskom svetlu! Gatanja… Fuj….

  • Зато што Видовдан у хришћанству нема апсолутно никаквог смисла. 😉 Преко етмологије до етнологије – Видовдан је старословенски празник.

   Мада, не разумем шта се прсиш сваки пут кад се помене старословенска „вера“ (то је њима био начин живота, па је можда мало глупо назвати вером али хајде – у сваком случају није била религија у ужем смислу). На крају крајева, то што су у Србији СВИ празници заправо старословенски или како кажеш пагански, је јасан показатељ старости наше цивилизације и могућности да се прилагодимо новим временима без потпуног одбацивања своје целокупне историје.

   Али могао сам да претпоставим ко ће да се јави – хришћански фанатици и родноверци (кад већ мора да има назив – није имало до пре коју деценију чини ми се), да расправљају на ову тему. Једни упорно пљују по својим прецима, мислећи да су у очима Бога у којег они верују тиме већи хришћани, док други безуспешно покушавају да им објасне да ништа од обичаја није заправо хришћанско.

   Хришћани немају своје обичаје. И оно што се извлачи из Светог Писма су старојеврејски обичаји, дакле опет обичаји једног народа. А како је где хришћанство долазило, или је узимало локалне „паганске“ обичаје или је уништавало обичаје у потпуности као јерес.

   То је непобитна чињеница, не видим у чему је проблем.

   И конкретно теби Ајахај, лепо ти Перун рече, ако је новије боље (што си изрекао својим поређењем коња и мерцедеса) а ти онда пређи на ислам… или се придружи Мормонима, они су још новији. 🙂

   • Подсетио си ме на изјаву покојног Жана Дитура, француског академика и великог србофила (изнео ју је у једном свом предавању средином деведесетих), „Један од разлога зашто се Западна Европа окомила на Србе је тај што су хришћани, што је дегутантно за mainstream европску мисао која се успешно прилагодила исламу, будизму, племенско-многобожачким ритуалима…“ А у ствари, баш се код Срба класично хришћанство најслабије примило (и обратно, „Уједињена Европа“ која нас је напала вековима важи за бастион хришћанских догми, насупрот стереотипно „дивљој“ Русији и Србији).

    Искрено, не импонује ми претерано кад се доводе у тесну асоцијацију српско наслеђе и (класично) хришћанство. Више мислим да су Срби држали до некад мање, некад више христијанизованог старословенства, него до хришћанства. Мислим да је Лазар, гинући за „Царство Небеско“ имао на уму идеју архетипске, прапредачке Србије, више него окружености анђелима са белим тогама и трубама. По чему је сусрет са духом Непознатог Архонта за наше претке могао бити мање свет од сусрета са духом Авраама? Не негирам значај друге стране, само се питам.

    • Пази се шта причаш, ови нови хришћани се попишманили, ‘оће да уједу 😉

     Докле год се они држе своје вере и не намећу је другима као једину праву и обавезну (јербо, ако ниси православац, ниси Србин – мада има још ставки које мораш испунити, увек се нешто нађе), нека верују у шта год хоће. Има људи који верују да светом владају људи-гуштери са Сиријуса Б, или да је људе довео ванземаљац Золтан. Свако нека верује у шта хоће и нека не дира овог другог.

     Али то је превише за тражити од неких људи, очигледно.

     Занимљиво је да ови родноверци ником не набијају своје на нос, а хришћани се поломише да сваком утрљају. Барем што се тиче популације овог портала 🙂

  • стоп НСП-стоп ЕКУМЕНИЗМУ

   МОЛИЛА БИХ УРЕДНИКЕ ВАСЕЉЕНСКЕ ДА ИСПРАВЕ РЕЧ МИТ У ДОГАЂАЈ ИЛИ БОЈ!!! ЈЕР КОСОВСКА БИТКА НИЈЕ МИТ НЕГО СТВАРНОСТ!!!

   „Видовдан, 15. јуна 1389. године (по старом календару), преплићу се историјска збиља и народни обичаји и веровања, па се косовски МИТ, као најразговетнији знак српске народне свести, развијао упоредо с паганским култовима старог словенског божанства Вида.“

 2. Obicaji kod Srba koji su PREUZETI iz RODNOVERJA (vere slovenskih naroda)

  Da li znate koji su to obicaji koje su Srbi zadržali i upražnjavaju ih u Srbiji (i sire) ?

  Ti obicaji npr. uopste nemaju veze sa pravoslavljem (ili hriscanstvom) , pa opet Srbi smatraju da su svi ti obicaji deo vere u Boga itd.

  Evo nekih obicaja RODNOVERJA ( koji se nasiroko primenjuju kod nas ):

  – Slavljenje slave.
  – Slavljenje Bozica.
  – Slavljenje Uskrsa.
  – Daća.
  – Nova Godina.

  Pa konkretno:

  – Unosenje Badnjaka.
  – Farbanje jaja.
  – Nosenje hrane na groblje.
  – Prenosenje mlade preko praga na dan vencanja.
  – Presecanje kolaca na slavi.
  – Gadjanje jabuke na svadbi.
  – Kicenje kapije cvecem na Djurdjevdan i uoci svadbe.
  – Bacanje sita preko kuce na dan vencanja.
  – Pletenje venaca na Lazarevu subotu ili Vrbicu ,
  koji se kasnije stavljaju deci na glavu, a oko vrata nose zvonce.
  – Kupovina venaca za sahranu.
  – Kicenje bozicne jelke.
  – Korindjenje. ( U Vojvodini. )
  – Pravljenje koljiva za slavu. (Psenica)
  – Pravljenje bozicnih i slavskih kolaca.

  – Klanje petla na Iliju Gromovnika.
  – Bele poklade.
  – Prevodjenje stoke preko vatre u Sumadiji. itd. itd.

  • sve sto pricas je povampireni neo-paganizam. ako je nesto starije ne znaci da je bolje alooooo! Uzmi konjinu pa jasi sta si uvatio mercedesa!!!

   • ajaxaj
    ————
    Piskaraš gluposti.
    Ti si verski tj. religiozno nepismena osoba.

    Hrišćanstvo je starije od islama, pošto je po tebi novije bolje trebao si odavno da pređeš na islam.

    • Najace mi je sto je uglavnom hriscani nece da cuju za nista drugo, ispranih mozgova zmure kroz zivot, ceo cilj hriscanstva je da napravi ljude koji ne razmisljaju, koji kad im kazes da neki obicaju u pravoslavlju nisu hriscanski on samo postaje bezobrazan jer ne zeli da se suocava sa necim sto se moze pokazati kao tacno…

     • Ogroman broj slobodno mislećih ljudi je uspeo da se oslobodi INFORMACIONOG KAVEZA
      (hrišćanstva svih boja i provijencije)
      svakog minuta ih je sve više i više.

      Shvatili su da im 2.000 god. hrišćanstva na ovoj planeti ništa dobroga nije donelo.
      Laž o nekakvom za vernike veličanstveno dobrom zagrobnom životu je smejurija.
      Gospodari konceptualne vlasti su to perfektno smislili,
      na planeti trpi muči se odrekni se svega za bolji zagrobni „život“.
      Istina je da GOSPODARI hoće da nam ukradu sadašnjost tj. stvarnost, za nekakvu imaginarnu budućnost.

     • draconis
      ——————–
      • Da li JUDEO-HRIŠĆANSKI Bog želi da preduhitri zlo ali nije sposoban? U tom slučaju je nemoćan.

      • Da li je sposoban ali nije voljan? Onda je zao.

      • Je li Bog istovremeno sposoban i voljan?
      Jer ako jeste, gdje je i kakva je onda uloga đavola?

      Kako može u univerzumu Svemoćnog i Svemogućeg da postoji ĐAVO ako On to ne dozvoli,
      a ako je dozvolioZAŠTO je to UČINIO.

     • Здрава логика, само мислим да си мало површан 🙂

      Али ствар је у томе што у хришћанству нема логике. Зове се вера са разлогом. Људи ВЕРУЈУ!

      Мислим има она филозофска дилема – да ли Бог може да створи пут којем не може сагледати крај? Ако може, има пут којем не може сагледати крај, па онда није свемоћан. Ако не може да створи такав пут, онда опет није свемоћан.

      Али није у томе поента. Људи у хришћанству налазе утеху и припадност заједници. Верују да их после живота искушења и немаштине (што се слажем, одлично одговара господару – нису га џабе Римљани прихватили) и у томе налазе утеху.

      Додуше још увек нису разјаснили ону ствар око поенте живота. Испаде да је поента да живиш бедно, да би умро и отишао у рај, и живео лепо. Чему тај међукорак? Кажу да се деца рађају безгрешна, тако да је душа у старту чиста – и ти онда гледаш хоће ли се упрљати па да је сортираш даље. Колико је том Богу досадно да то ради?

      Свемогућем створу је толико досадно да ствара чисте душе, неке упрља, неке врати себи, па све Јово наново. Ниђе везе!

      Али опет, људи у то верују, из неког разлога људима даје наду и утеху – па дај да истрпимо.

      Докле год не узму бакље и мочуге и почну да пале библиотеке и уништавају туђа села и светилишта само јер су другачија. 🙂

     • Komentari/odgovori koji počinju sa kvalifikacijom moje malenkosti me uvek „oduševe“. 🙂
      ———–
      Zašto Bog nije stvorio perfektno biće „čoveka“

      Skoro dva milenijuma neki nekome nameću ognjem i mačem nekakvo hrišćanstvo, hrišćanstvo različitih dogmi i rituala.
      Decenijama gledam strahote koje se dešavaju na planeti, kontinentima, državama i u mom neposrednom okruženju u ime vere i za veru i razmišljam zašto je Bog stvorio takvog nesavršenog čoveka?

      Mogao je da stvori i nešto bolje.

      A kad već ništa bolje nije umeo da stvori,
      onda nema potrebe da sve vreme krivi čoveka za svoj traljavo obavljen posao.

      Ako je svemoćni Bog tvorac čitavog sveta,
      logično je da je on odgovoran za sve što postoji na svetu i što se u svetu dešava.
      Hrišćanska ideja o sličnosti bogova i ljudi nas tera da mislimo, da nije bog stvorio čoveka prema svojoj slici i prilici,
      već čovek zamišlja Bogove prema svojoj slici i prilici.

     • Лоше сам се изразио, ниси ти површан већ анализа.

      Као што рекох, потпуно здрава логика, али поента је била да се хришћанству не може прилазити здраворазумски и логички ако хоћеш да има смисла. У питању је вера, не можеш очекивати логику и доказивост. Јер да је све логично, просто и доказиво – не би била вера 😉

      Нико не верује у закон гравитације, он јесте. Ако скочиш са зграде, пашћеш на бетон – то је чињеница. А ове нелогичне и недоказиве ствари – па ту једноставно верујеш или не верујеш.

      Због тога сам рекао да је површна анализа. Потпуно си занемарио психички аспект хришћанства и потребу људи да верују у тако нешто.

     • @perun

      Hriscanski bog je jevrejski bog i to je jasno, meni je samo mnogo zao sto je nestala nasa pra religija, ona se sada dize ali mnogo toga se zaboravilo i dosta toga su naklapanja sta i kako, i to ne valja fali nam dobar deo indetiteta…

  • Tekst je krajnje površan. Ako već pominjemo Boga Svevida, kao panslavenskog, počnimo od najvećeg hrama posvećenog Svevidu. Gde se taj hram nalazio, kada je i kako srušen? Kako je izgledao? Zašto su Srbi ceremonijalno ulazili u hram, pred svaki odlazak u rat? Zašto su zapadne horde i vatikan vekovima hteli da sruše taj hram? Šta se dogodilo posle rušenja hrama Svevidovog? To je mnogo važnije od gatanja i gluposti u tekstu.

   • Можда зато што се текст односи на обичаје везане за празник, а не старословенску историју?

    Иначе последње уточиште старих Словена је била Аркона која је имала управо Световида/Свевида у свом централном делу.

 3. Ne morate da verujete u sve ovo, ali obicaji cuvaju identitet jednog naroda, tako da ih se ne treba odricati

 4. Bio sam prisutan mnogo puta u polemici oko religije i vjere. Prvo sto ljudi ne mogu da shvate da vjera i religija nije isto. To ce vam reci i svaki iguman. Drugo a ovo je najvaznije a to je da svaka novija religija je utemeljena na nekoj prosloj religiji. Tu se prca zavrsava. A ako odete do Hilndara i ako procitate neke stare spise (ucite starosrbski) vidjecete da su Srbi bili toliko nepokorivi da se hrscanska religija na ovim prostorima pokusavala prilagoditi Njima a ne Srbi religiji kao sto bjese sa ostalim evropskim narodima. Nije Sveti Sava uradio ono sto je uradio zato sto je bio veliki hriscanin i sto je po nekima htjeo da svi pricaju o njemu vjekovima poslje, nego zato sto je znao da se hriscanstvo ne moze izbjegnuti ali u isto vreme da mozemo da sacuvamo svoju tradiciju. i to je najvaznije TRADICIJA. Ona je starija i od vjere i religije. TRADICIJA braco i sestre!

 5. Видовдан је дан када је Србија положила испит из Хришћанства.Видовдан је српска Голгота. Као такав се данас слави да вам буде свима јасно!

 6. Док су били стари словени тј вера старословенска сви словени су били једно, данас су их исцепкали на православне, католике, баптисте (читај:србе/русе, пољаке/чехе, словаке…
  Завади па владај…

 7. Svrljigu kad si takav pametnjakovic i govoris ne treba nikom nista namecati, zasto ostavljas tvoje NEBULOZNE komentare i NAMECES tvoje verovanje da si postao od MAJMUNA [ sto verovatno i jesi] .. ali nema veze ipak cu ti dati jedan savet,kad legnes da spavas lezi na ledja i stavi tvoje dlakave ruke na prsa i malo razmisljaj jer smrt je blizu [ kazem dlakave jer to je tvoja VERA ] i budi siguran da tad kad umres neces stati ni pred muhameda ni peruna [ pisem malim slovima sa namerom] nego ces stati pred GOSPODA ISUSA HRISTA i njemu dati odgovor a onda nek ti je bog na pomoci.A meni GOSPODE oprosti za ove reci.

 8. Није Видовдан по том паганском богу, него по Светом великомученику Виту(Виду).

 9. Како је говорио Свети цар Лазар
  „Назовимо се војницима Христовим,
  Страдалницима побожности,
  Упишимо се у књиге живота,
  Не поштедимо телеса наша у борењу,
  Да бисмо од подвижника светле венце примили,
  Јер болови рађају славу,
  А напори добивљају покој!“
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Ми Срби, деца смо Божја и људи аријевске расе којој је судба доделила почасну улогу да буду главни носилац Хришћанства у свету. Ми смо чланови велике породице словенске, која је кроз векове будно чувала стражу на капијама Европе, да племена слабије расе и ниже вере не би узнемиравала крштену Европу у њеном мирном развијању и напредовању. Ми смо народ крштени, народ христоносни. И тако ми смо по крви аријевци по презимену Словени, по имену Срби, а по срцу и духу Хришћани! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Ипак и ипак, после свега (и пре свега), молитвама Светога Саве и све Небеске Србије, остаћемо то што јесмо: sono inconvertibili, необративи у папску веру, која је уствари земаљска политика, из које је Христос одавно протеран. Ко постане обратив, конвертибилан, на основу примљене конвертибилне валуте и свих сласти које Ватикан нуди, тај више и није Србин, па ма каква знања и звања имао. Срби су увек били, јесу и биће са непоколебивим Пилипендом, а не са преверицом Кљаком и његовима. Амин, Боже дај да останемо то што јесмо!

  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  ХРИШЋАНСКИ ОТПАДНИВЦИ РИЧУ:
  Надбискуп Хочевар: „Србија не може са Светим Савом у Европу!“.
  Карл Билт: „Православље је највећа претња за западну цивилизацију!!!“
  Бжежински каже да је ПРАВОСЛАВЉЕ сада на реду, за ликвидацију !!!

  Нама правосавним верним Србима су ближи шиптари и јевреји ако су православне вере него срби који су атеисти, сатанисти, пагани, фашисти, комуњаре, масони, педери, …
  Западним сатанистима је све једно да ли ће против нас Православних употребити јевреје (оне који одбацују Господа Исуса Христа), сатанисте, словено-паганисте, паганисте (хинду богови, западни друиди и вике, источни шамани,…), наци – фашисте (итало-германски паганизам + дарвинизам), пантеисте, агресивне атеисте ( комунисти, дарвинисти, нихилисти, анархисти.. ), екстремисте других религија (вахабисти,…), хришћанске отпаднике (католици (крсташи), протестанти и остали секташи). Њима је битно да си против Православља или да ниси Православни Верник. Потпуно је све једно да ли се молите духовима природе (пантеизам) или словенском богу Перуну или Хиндуистичком Вишни, јер су све то кодирана имена демона. То је добро знао и осетио највећи србин Свети Сава који је највише урадио на искорељивану словено-пагана (поганих ђавољих слуга).
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Данас, браћо како би смо Светосавски и Косовски завет испунили и били иоле вредни славе предака наших величанствених станимо под једну заставу. Заставу љубави и силе Христове, борећи се против свих непријатеља Православља ! Ако их има много пута више, ако имају више пара и оружја, више политичке моћи, ништа им не вреди, јер је нашој страни Господ Исус Христос, што значи да смо у вечности већ победили !!!
  Свим својим срцем даћу живот за Господа Исуса Христа и Православље, као што су и моји светли преци за Крст часни крвцу прољевали. Јер ко да живот (за Господа), добиће га, а ко га чува изгубиће га !!! ~ рече ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  „Зло чинити од зла бранећи се ,ту злочинства нема никаквога!” – ЊЕГОШ

  • Млади Храст

   Ју ју, ми тако узвишени аријевци Божији од слабијих раса и нижих вера(нешто ми ово познато… јел фашизам беше?) бранимо Европу да може да се развија и напредује?!? А у Европи узнапредовали – сатанисти, педери, католици…

   Ја колико се сећам из историје науке, хришћани се нису много бринули за развој и напредак, поготово православци: „Не испитуј, већ веруј“ је била крилатица 4. века. Онда је архиепископ Теофило 390. н.е. уништио добар део Александријске библиотеке, а његов синовац Ћирило је 415. н.е. повео руљу хришћана, углавном калуђера, који су убили Хипатију,највећу жену научницу Александријске школе, проналазачицу секстанта, цепајући љуштурама морских шкољки месо са њених костију.

   Цар Јустинијан је 529. н.е. угасио и Атинску школу забранивши „многобожачко учење“.

   А онда је наступило мрачно доба од скоро 1000 година(!!!) без икаквог значајног научног напретка, током којег је апсолутно владала религија(и Хришћанство и Ислам).

   Значи да није било Хришћанства и Ислама, до данас бисмо били 1000 година развијенији и напреднији.

   Ближи су нам шиптари и јевреји, само да су православни??? Дакле свака различитост се кажњава… то ми је исто познато, мислим да се зове секташење.

   Ово последње баш може лепо да се упрости:“ Дођите у нашу секту, наша секта је најбоља, нема шта да РАЗМИШЉАТЕ!!!“

   Рече неки физичар:“Са или без религије, зао човек ће чинити зла дела, а добар човек добра дела. Да би добар човек чинио зла дела, потребна је религија.

   Ја, ето, нисам баш неки Хришћанин јер баш и не волим јевреје, а много волим да испитујем, проучавам и размишљам јер сам чуо једном од неког Сократа:“Нема већег зла него кад човек мисли да зна оно што не зна.“.

   Ја, ето, верујем у стару веру јер се не бави човеком него природом, а природи верујем безусловно јер је дело Творца, без лажи и обмане, док човеку не верујем уопште.

   • Млади Храсте, никакве науке, покрети и људске идеологије,религије и веровања нису успеле да победе Смрт, јер су све у њеној власти.Само је Господ својим васкрсењем победио главне непријатеље људског рода, а то су Грех,Смрт и Ђаво.Господ нам је дао једини и прави пут у Живот Вечни.

    • Млади Храст

     Власти? Колико знам, под власти можеш бити само ако се потчиниш а, судећи по данашњим властодршцима, па и прошлим, држање под власти и потчињавање се остварују углавном страхом.

     Онај неки Сократ је о страху од смрти говорио овако:
     „Јер бојати се смрти, грађани Атински, не значи ништа друго до држати се мудрим а не бити мудар. То значи мислити да човек зна оно што не зна.

     Ко зна… да није смрт од свих добара највеће добро људима а опет, плаше се од ње као да поуздано знају да је највеће зло. И како то онда није незнање, и то оно најпрекорније, кад неко уображава да зна оно што не зна.“

     Религије које „нуде спас“ од смрти не смеју да дозволе да човек почне овако непристрасно мислити, можда чак и веровати у супротно као Етрурци који су на гробницама сликали мотиве игре и музике, песме и жетве, слике среће.
     Такве религије су се лепо досетиле да страх од смрти замене страхом од Бога. Из историје видимо да страх=власт. Можда су зато римски цареви ревносно прихватили Хришћанство, видевши колико су људи спремни да умиру за њега, нањушивши оно што су одувек сањали – потпуну контролу.

   • повео руљу хришћана, углавном калуђера, који су убили Хипатију,највећу жену научницу … цепајући љуштурама морских шкољки месо са њених костију.

    ГДЕ СИ ОВО НАШАО???

    • Млади Храст

     У скоро свим текстовима о Хипатији, на пример Сократ Схоластик(Socrates Scholasticus) и Јован из Никијуа(John of Nikiu), обојица савременици Хипатије.

 10. Брате Хајдуче, не постоје старословени, то је превара коју су наши непријатељи
  измислили са неким Србима из данашње Русије, постоје СРБи, СРБ, Слободан
  Раб Божији или Сила Речи Божије. Дакле, наши непријатељи чивути и дојчери, односно немци су ту превару смислили тако да не наседаш на те будаласте и неистините приче.
  Срби су један од најстаријих народа на земљи, тако да Срби живе на простору од атлантика до пацифика, од данашње Индије до данашње Италије, Шпаније, Сирије
  и наравно и до Скандинавије и Срби су од постања живјели на свим овим просторима.
  Нема словена то је превара, постоје само Срби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...