Вакцина(Фото: readynutrition.com)
Вакцина(Фото: readynutrition.com)

Од 1. марта још једна обавезна вакцина за децу

Београд-Пнеумококна конјугована вакцина, која штити од упале средњег уха, бронхитиса, менингитиса, сепсе и упале плућа, од 1. марта следеће године биће обавезна вакцина за децу и обезбеђиваће се о трошку осигурања.

Ова вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је тренутно предвиђена програмом обавезне имунизације као део имунизације по клиничким индикацијама, односно само за поједине случајеве, па су родитељи деце која нису имала клиничку индикацију, а хтели су да их заштите од ових болести, сами куповали вакцину.

„Према прописаном програму имунизације, РФЗО је обезбедио све вакцине, па и ову у потребним количинама, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ – каже Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.

Новим Правилником о имунизацији и начину заштите лековима, који доноси Министарство здравља, прописано је да конјугована пнеумококна вакцина постаје део обавезне активне имунизације деце одређеног узраста почев од 1. марта 2018. године. Према томе тог датума треба да почне и имунизација овом вакцином.

У Србији се годишње роди око 65.000 беба, а конјугована полисахаридна вакцина се даје у три дозе, што значи да је годишње потребно око 195.000 доза.

„На листи лекова се налазе две пнеумококне конјуговане вакцине од два различита произвођача“ – каже др Лазић. „Цена дозе на велико износи око 5.400 динара. РФЗО ће, наравно, и убудуће благовремено обезбеђивати све вакцине предвиђене програмом обавезне имунизације, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“. Измена програма имунизације захтева нови План потреба за овом вакцином од Института „Батут“ и значајна додатна средства потребна за обезбеђивање потребних количина ове и других вакцина предвиђених новим Правилником о имунизацији.“

Увођење још једне обавезне вакцине за касу здравственог осигурања значи повећање укупних трошкова обавезне имунизације за више од милијарду динара годишње.

СПАСАВА ЖИВОТЕ

Ова вакцина је додата на списак обавезних као 11. још прошле године, новим Законом о заштити становништва од заразних болести. Даје се бебама кад напуне два месеца у три дозе са размаком четири до осам недеља, а ревакцинација је у другој години. Од компликација болести од којих штити ова вакцина у свету годишње умре готово 500.000 деце млађе од пет година.

 

Б. РАДИВОЈЕВИЋ, Новости.рс

14 коментара

 1. I laiku je jasno da to nije vakcina!
  Sta je to, monstrum 5 u 1!?
  K’o nekad sto su putujuci trgovci prodavali „carobne napitke“ koji lece ama bas sve!
  Dokle ce narod da cuti, mislim, generalno, i dokle ce idioti da prete zatvorom zato sto roditelji samo koriste svoje puno pravo roditelja i stite svoju decu od monstruma!?

 2. Izadjite i skinite bandu

 3. Тровачи србске нације, болесни монструми са докторском дипломом, доћи ће на идеју да сваки Србин мора да добије ињекцију цијанида. Заиста би им по злу чувени Др. Менгеле позавидео на идејама.

 4. Само ово је довољан разлог да се не гласа на београдским и било којим
  другим изборима!
  Држава овим чином објављује рат најмлађем нараштају зарад остваривања
  профита фрмако- мафије и тихог убијања наше деце, будући да ће то опет
  бити вакцине из – НАТО земаља, заклетих непријатеља Православних Срба!

  Драган Славнић

  • Хахаха да се не гласа. Много си паметан. Па ви гласали не гласали исто вам се ухвати.

   Ви сте сви део тог система, део подршке, ослонац режима који вас трује и уништава. Свако од вас је већ допринео и доприноси да вас јашу још и више.

   Заболе све вас и за децу и за све остало, само дај паре, па макар од било кога, Руса, Кинеза, Чемерике, а по могућству од еU. Тако да покупујете Мерцедесе, БМВ и АУДИ, Сонија, Панасоника, Епла и Ајфона.

   Што ће мало деца да се сјебу у распалом окружењу у ком сте одабрали да живите није ни страшно, па барем деце можеш да изродиш колико хоћеш, јел да?. Ако ли су вам деца прерасла узраст за вакцинацију, то су стасала да се жене и удају и рађају бебе да их вакцинишу. Ви све то знате и ништа не предузимате.

   У сваком случају, ви сте на губитку, јер режим пиздоуснатог квислинга и његових газда не можете никако да изврдате. Има искежени пиздоуснати дебил да вас јебе као каубој коња до пакла и назад. А ви трпите. Само пишете овде злураде коментаре али на том остаје.

   Аферим рајетино!!

   • Још увек просипаш памет, туристо?
    Сећаш се овог коментара и описа тебе ти?

    „Јеботе, туризам, па ти 24 сата дневно пишеш коментаре.
    Не може човек на све да ти одговори.
    Туризам, који див од пишићног човека.
    Већина најзаосталијих пребеглих Срба је добила азил у Флориди.
    Лове алигаторе са кејџунима и праве натикаче као туризмов специјалитет.
    Мајмуне, заборавио си да споменеш све чиме се бавиш осим тучењем Пољака од 2,5 кубика, Порториканца са буљавим очима и све то док седиш на пандуру који те нежно мази. Иначе, тераш бајцикло 40 миљета дневно, купаш се у свом базену 100Х100 који грејеш са једним танкером гаса недељно, јер ти си богат човек, а у паузи мало сурфујеш по мочварама, па онда узјашиш коњу док тимариш тркаће коње по шталама Флориде, па кад све то завршиш, мало једеш говна и на крају прскаш по коментарима. Успут, гледаш у штали лансирање ракетла и док дркаш на кобили, па сва се земља тресе.
    Тебе мора да су оставили и жена и деца, ако си их икад имао, јер стобом могу само кобиле да живе, док проводиш 10 сати дневно да се фалиш и жвалавиш по коментарима.
    И свака им част.
    Решили се искомплексираног идиота.
    Још само реци да живиш у Мајамију, а не у мочварама Флориде и све ћемо знати о теби.
    Ајде, већ кад си нам све рекао о свом богатству, реци нам још и то.
    Јако нас занима ко нам је удомио такву будалу која себе назива туркизам.“

   • Примиле су ме твоја мама, сестра, жена. Где су све три вриштале на к. Чекам да ти и ћерка порасте и њу да натакнем, може и на Флориди и у Лас Вегасу а може и широм Америке.

   • Туристима у Америци не пише се добро!
    А ни онима који им се диве и подржавају их!

    https://www.youtube.com/watch?v=t344P80l0bg

    Драган Славнић

 5. Dobro je to zdravo za oci.
  Srbi pa dajte jos vise trujte decu.
  Majke neka dodju kod mene na vakcinu a tate kod picoustog .
  Mars marvo mamu vam j.bem crknite kad cutite

 6. Ускоро у Призрену

  Ако влада нареди да се мора појести кило гована из скупштинског клозета под запрећеном казном болестници од народа ће да потрче да што пре отаљају ту обавезу…
  Народе стоко потроваше вам децу злотвори.
  Народе не буди стока узимај усрану мотку па удри зликовце,вешај,спаљуј,стрељај.
  Народе не буди роб зликоваца,окупатора,дахија………бори се ил нестани.

 7. демократија на живот и смрт

 8. УРНЕБЕСНА АНКЕТА. Присталице Саше Јанковића и Вука Јеремића. Ово је прави ријалити. Ови ће да одређују судбину Србије и наше деце.

  https://www.youtube.com/watch?v=GVsyFCPUyVY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Глобализација сиромаштва и нови светски поредак: Сценарио за окупацију

Један од водећих интелектуалаца све јачег антиглобалистичког покрета у свету, Мишел Чосудовски, ...

Милорад Додик (Фото: Новости)

Због чега Додик критикује Србију?

Бања Лука-Шта ће нам пет хиљада граничних службеника који не могу да ...