(фото: picture-alliance/ dpa)

Окрени, обрни – Путин опет победио

Москва – Како се то десило да је турски председник из хотела у којем је био, отишао само пола сата пре него што су га пучисти напали, и није најважније питање.

Много је ту битније што председник и његова пратња нису из хотела отишли тек било куда, него баш на невелики локални аеродром, с којег је Ердоган одлетео не званичним председничким авионом, него на приватном бизнис џету.

Због тога је после комуницирао преко скајпа, а не преко система државних комуникација, која је у предсеедничком авиону увек укључена. После полетања, приватни млазњак је провео у ваздуху више од два сата – што при његовој крстарећој брзини од 800 км на сат значи да је пређено најмање 1600-1700 км, што отприлике одговара удаљености од Истамбула до Рима. Процес хероизације овог лета већ је започет.

По званичној верзији – приватни млазњак с Ердоганом одмах су под заштиту узела 2 Фантома Ф-16 турског ваздухопловства, али су их убрзо после тога достигла друга 2 фантома Ф-16, који су припадали пучистима. Они су дуже време „држали на нишану авион председника и ометали му уређаје за везу, али из неког разлога нису отварали ватру“.

После неког времена браниоцима је пошло за руком да отерају пучисте, после чега се Ердоган први пут јавио – али преко скајпа. Иако ова верзија има доста недостатака, она омогућава да турски председник буде представљен као херој, који се налазио у самом центру догађаја, који је успео, буквално као НЕО (лик из филма Матрикс), ескивира све на њега испаљене меткове.

У стварности све се највероватније дешавало тако да је мали приватни бизнис џет сво то време просто бежао и скривао се, а да су они који били у авиону сво време цркавали од страха.

Овај страх сада се наплаћује у масовним чисткама, под чији ће удар неизбежно доћи како они који су у покушају преврата учствовали, тако и они, који су се некад негде у неком друштванцету можда и по мало негативно изразили у вези Ердогана.

У турској армији, у којој сада почињу чистке, ових ће свакако бити вити веома много. Ту неће моћи да буду избегнуте и освете из ниских побуда а ни оцрњивање конкурената, услед чега под репресије може да падне и већи број људи, који с догађајем нису имали никакве везе.

Све ово се, међутим, редовно дешава после неуспелих пучева. А све то само значи да ће током следећих 5-7 година турска армија много изгубити од своје борбене готовности.

Што све, како год да испадне, иде на руку и Русији и Путину.

Извор: Конт / Превод: Васељенска ТВ

3 коментара

 1. Личи много на 1948 одн. ИБ.

 2. Устанак јаничара 1826. године десио се на некадашњем хиподрому Константинопоља, где је 532. беснео антихришћански бунт плавих и зелених, угушен од стране царице Теодоре и цара Јустинијана. А 2016. године је судбина војног пуча одлучена на тргу Таксим, само три километра од места, где је угушена побуна јаничара и нешто раније побуна „филозофа Платонове академије“ која се одиграла 3 године пре побуне „плавих и зелених“
  Између султана Абдул-Хамида I и сина чувене Францускиње -султана Махмуда II – на турском престолу се појавио султан Сулејман III који је створио тајно друштво за које није знао ни његов велики везир. Ово друштво постоји све до данас под именом „Дубока Држава“, а Сулејман III је, ослањајући се на ово друштво, слично Петру Великом, покушао да реформише турску војску, истовремено подржавајући традиционални ислам и отоманску културу
  И дан-данас се боре једни против других у Истанбулу, а сада и у Анкари: „Дубока Држава“, која заговара модернизацију на основу традиционалног Ислама ал-Газалија, Велики Оријент Француске и Тевтонски ред, који је као против тежу „Дубокој држави“ формирао тајну „Посебну организацију“, одговорну за геноцида над Јерменима. А енглески Темплари – гледајући их са стране – седе у Катару и Ријаду, повремено се мешајући у ту борбу на страни поражених
  Године 1925. на чело „Дубоке Државе“ долази шеф исламског реда Накшбанди шејх Саид Пирани, по националности Курд, који је био безмало обновио Сунитско царство, у којем би државотворни народ били Курди а не Турци. У страху од таквог сценарија, Велики Оријент се удружио са Темпларима и Тевтонцима око Ататурка и кемалисти су обесили шејха Саида још исте те године. Али, пре него што је обешен, он је предао свету ватру „Дубоке Државе“ у руке другог Курда Саида Нурсија, који је постао учитељ Фетхулаха Гулена, кога председник Ердоган оптужује за организовање државног удара, и с пеном на устима захтева од Вашингтона његово изручивање

 3. putin odlicno igra simultanku sa zapadnim pacerima !!! nisu zapadne tzv elite dorasle ruskoj intelektualnoj eliti u vojsci politici u geopolitickim strateskim krugovima !!
  zapad da ima bar malo logike I mudrosti odustao bi od ovih svojih pokvarenihpodmuklih luzerskih igara !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik / Евгений Биятов)

Пентагон: САД беспомоћне пред руским оружјем

Москва – Територија САД у случају рата не би могла да се ...

С-400 (Фото: Sputnik / Sergey Malgavko)

Америка прети Индији санкцијама због С-400

Вашингтон – САД су забринуте због планова Индије да купи оружје од ...