(фото:Фронтал)

Откривен човек старији од човечанства

Алберт Пери носио је тајну у свом ДНК: Ипсилон хромозом толико јединствен, да открива нове информације о пореклу наше врсте.

Овај хромозом показује да је последњи заједнички предак наше мушке линије дупло старији него што се мислило.

Једно могуће објашњење овог открића јесте да су се прије више стотина хилајда година модерни људи парили са примитивним људима у централној Африци.

Пери, који је недавно преминуо, био је Афро-Американац који је живио у Јужној Каролини. Пре неколико година, једна његова рођака дала је узорак његове ДНК компанији Породично стабло ДНК (Family Tree DNK) на генолошку анализу.

Генетичари могу уз помоћ тих узорака да одреде како смо повезани једни са другима. Стотине хиљада људи до сада је дало свој ДНК на анализу. Добијени подаци показују да су сви мушкарци свој Y хромозом добили од заједничког мушког претка. Овај „Адам“ живио је отприлике прије 60.000 до 140.000 година.

Он је заједнички предак свим мушкарцима, сем Перију. Када су техничари покушали да поставе Перијев хромозом на ово породично стабло, он се једноставно није уклапао. Његов Y хромозом био је потпуно другачијих од свих дотадашњих.

Дубљи корени

Мајкл Хамер, генетичар са Универзитета Аризона, чуо је за овај необичан случај након чега је решио да мало детаљније испита ствари. Истраживање његовог тима показало је нешто несвакидашње: Пери није потекао од овог генетског “Адама“. Заправо, његов Y хромозом био је толико специфичан да се његова мушка линија одвојила од свих других пре 338.000 година.

„Ово стабло Y хромозома је знатно старије него што смо мислили“, сматра Крис Тајлер Смит са Труст Сангер института у Великој Британији, који није био укључен у ово истраживање. Он тврди да је потребно обавити још истраживања како би тачно установили његову старост.

„Ово је кул откриће. Генетичари посматрају Y хромозом од самог почетка. Промена корена на дрвету Y хромозома у овом тренутку је врло изненађујућа“, изјавио је Џон Вилкинс са Института Ронин у Њу Џерсију.

Након додатних истраживања, Хамеров тим је испитао преко 6.000 Y хромозома из Африке и открио сличности између Перијевог хромозома и узорака 11 мушкараца из једног села у Камеруну. То место је показатељ локације одакле су потекли Перијеви преци.

Једно од објашњења јесте да је Перијев хромозом наслеђен од пра-човека, који је потом изумеро. Уколико је то случај, пре отприлике 195.000 године анатомски модерни људи су се заиста парили са древним човеком из Африке.

Фронтал

 

 

2 коментара

  1. За Србију

    Западна наука је РЕЛИГИЈА за атеисте. У свим својим гранама. Смисао је да живимо у заблудама и веровањима. Знање је најзабрањеније на Земљи и назива се ТАЈНОМ. Зашто? Да бисмо били поробљени и уништени.

  2. Претпостављам да су се ЖЕНЕ париле са тим неандерталцом? Ето шта учини тренутак непромишљености ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Себастијан Курц (Фото: Танјуг)

Курц: Мигранте треба зауставити на северу Африке

Беч-Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да агенција ЕУ за заштиту границе (Фронтекс) ...

(Фото: AP Photo / Jeff J Mitchell)

Загребачки медији: Принц Хари је Хрват?!

Загреб – Загребачки „Вечерњи лист“ тврди да је принц Хари потомак хрватско-мађарског ...