Евро (Фото: Thinkstock)
Евро (Фото: Thinkstock)

Почетак краја: Евро је данас умро

Франкфурт/Лондон-Европска централна банка саопштила је да ће до краја године угасити подстицајни програм откупа обвезница. Моментално је уследио оштар пад евра.

 

Кинески јуан претекао евро и постао друга светска валута

 

Куповина обвезница ће од октобра бити смањена на 15 милијарди евра месечно са актуелних 30 милијарди евра, а затим потпуно укинута у децембру, саопштила је ЕЦБ по завршетку заседања Управног одбора те институције који броји 25 чланова, преноси агенција АП.

У саопштењу се, такође, наводи да каматне стопе неће расти барем до лета 2019. године.

Програм откупа обвезница је помогао обарању трошкова задуживања и опоравку економија 19 земаља које користе евро.

Овај потез ЕЦБ-а долази само дан након што је америчка Управа федералних резерви (Фед) одлучила да, други пут у овој години, повећа своју кључну каматну стопу, уз наговештај нових повећања.

Централне банке широм света су, како оцењује АП, почеле да гасе подстицајне мере које су активиране током Велике рецесије.

Евро је после те објаве регистровао оштар пад. Само неколико минута након такве одлуке ЕЦБ-а, евро је пао на 1,1725 долара са 1,182 долара, преноси агенција АП.

ЕЦБ-ов програм подстицаја, у склопу којег је од 2015. године „убризгаван свеж“ новац у финансијски систем, помогао је обарању трошкова задуживања и опоравку економија 19 земаља које користе евро.

 

Тај програм је, такође, помогао подизању инфлације у еврозони.

Поједини аналитичари, међутим, страхују од последица које би укидање тог програма могло имати по економију еврозоне.

 

 

Б 92

 

 

један коментар

  1. Njemačka planira zatvaranje granice s Austrijom – katastrofalni potez koji prijeti postojanju Europske unije.Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer obznanio je plan ovog tjedna, koji bi rezultirao povećanjem broja migranata koji će se slijevati u Austriju i Italiju.Sukob je potresao već krhku njemačku vladu, koja je formirana tek u ožujku nakon koalicije i mjeseci sukoba i diplomacije.Ministar unutarnjih poslova, koji je uvijek kritizirao liberalnu migracijsku politiku gospođe Merkel, pokušat će uvjeriti druge čelnike EU da se dogovore o zajedničkoj migrantskoj politici na summitu ovog mjeseca.Ona je rekla: “Ono što mi je važno je da zajednički odlučujemo o stvarima u Europi, a ne jednostrano postupanje.”Plan gospodina Seehofera podrazumijevao preusmjeravanje politike otvorenih vrata, koju je kancelarka Merkel najavila 2015. godine. Berlin će odbiti tražitelje azila koji su već registrirani u nekoj drugoj državi EU.Uvest će se stroža pravila imigracije i brže deportacije propalih tražitelja azila.Gospodin Seehofer je otkazao planove da u ponedjeljak predloži svoj ‘master plan’ o useljavanju imigranata, tvrdeći da je potrebno dogovoriti određene točke.Prema riječima Deutsche Wellea, g. Seehofer je rekao: “Imam odgovornost za ovu zemlju, da je usmjeravamo i održavamo u njoj red. I ne mogu to odgoditi pa makar se i Pakao smrzne”.Gospodin Kurz koji vodi desničarsku vladu i dijeli slične stavove g. Seehofera, rekao je: “Mi moramo odlučiti tko dolazi u Europu, a ne krijumčari”.Nakon što se ovaj tjedan sastao s gospođom Merkel, g. Kurz je na Twitteru napisao: “Zahvaljujem kancelarki Angela Merkel na našem dobrom razgovoru, Njemačka nije samo naš susjed i prijatelj, već i naš najvažniji gospodarski partner”.Talijanski ministar unutarnjih poslova Matte Salvini odbio je dozvoliti spasilačkom brodu koji je nosio stotine imigranata da pristane u Italiji ranije ovog tjedna.Gospodin Salvini također je zatražio da postignu sporazum o tome kako će napraviti zajednički prijedlog o zatvaranju vanjske granice EU.Dolazak više od milijun migranata od 2015. u Njemačku je podijelio zemlju i potaknulo uspon desničarske stranke Alternative za Njemačku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Британска полиција (Фото: REUTERS/ Stefan Wermuth)

Експлозија у лондонском метроу

Лондон-Британска полиција саопштила је данас да је „малом броју људи“ указана медицинска ...

Нема евра за Бугаре и Хрвате

Брисел – Ниједна од земаља које желе да усвоје евро не испуњава ...