(фото:НСПМ)

Полиција привела уметнике због маске с ликом Александра Вучића

Београд-Синоћ се на Ушћу десио мањи инцидент код зграде Музеја савремене уметности када је уметник Владан Јеремић покушао да у овој институцији изведе перформанс с маском с ликом председника Александра Вучића.

 

Према речима Јеремића, приведен је након получасовне уметничке акције изведене на новој стази у парку код МСУБ-а, током које су посетиоци позвани да постану “сендвичмени”, односно да ставе маску од папира са ликом председника и да деле сендвиче-флајере пролазницима који прилазе Музеју.

Јеремићу, као и креативцима окупљеним око њега то није дозвољено. Убрзо су приведени уметници Владан Јеремић и Урош Јовановић.

Перформанс је део програма Салона Непоткупљивих, организованог као низ дешавања који имају за циљ да на уметнички начин прекину са навиком јавног ћутања о стању у култури и уметности.

 

Уметници Владан Јеремић и Урош Јовановић приведени су 20. октобра испред Музеја савремене уметности у Београду због одвојених перформанса у којима су коришћене фотографије председника Србије Александра Вучића.

Након перформанса, према речима Јеремића, обезбеђење на улазу Музеја одузело је документе посетитељки која је реквизите уметничког перформанса носила са собом. Јеремић је, као један од организатора Салона Непоткупљивих, пришао да би сазнао о чему се ради, али га је полиција легитимисала, претресла и одузети су му флајери са најавом дешавања Салона Непоткупљивих и други реквизити, а након тога је и приведен.

Према наводима Јеремића, док га је полиција проверавала испред МСУБ-а, поред су пролазили кустоси и друге званице које су хитале на пријем у ресторан “Топ оф тхе Хуб” у Пословном центру Ушће. Међу њима су били и Зоран Ерић, Дејан Сретеновић и Никола Шуица, који су потврдили да је Јеремић уметник. Ипак, полицајци су због флајера и реквизита инсистирали на одвођењу у станицу на Новом Београду, где је дао изјаву да је реч о уметничкој акцији у оквиру Салона Непоткупљивих, а пуштен је након два сата.

У исту станицу је приведен је нешто касније и уметник Урош Јовановић који је покушао да уђе у МСУБ са урамљеном фотографијом председника Србије. За сада нема информација о томе да ли је он пуштен из полиције.

 

 

НСПМ

 

5 коментара

 1. Ne znam kada, kako, ali znam zbog čega, postadosmo junaci najmračnijih romana F.M. Dostojevskog. Oni mračni ljudski umovi koji nezadovoljni sobom krvivicu traže u drugima… Pljuju, psuju, zaviruju, zavide, cinkare, mešetare…. Došle su čudne godine u kojima ne želim da budem.

  Jer se u vazduhu oseća zavist, ljubomora, sujeta, a svoje nesređene i neuspele životne priče krijemo kao zmija noge, napadajući sve oko sebe. Ogorčeni, ogoleli više se i ne krijemo od sebe i noćima nas izjeda crv taštine. Svoju nesređenost i nezadovoljstvo sadomazohistički ublažavamo pljujući po drugima. Još kada možemo da se ne prestavimo…. stiže paljba iz najdubljih delova tame koju pokušavamo tokom dana da sakrijemo.

  Ko je kriv što smo tako nesigurni, ozlojeđeni?

  Vlast?

  Jeste, jer nas je učinila robovima vremena, novca, materije.

  Mi?

  I mi, jer smo dozvolili da nas ponese strah, laž, prevara. I najteže nam pada jer ćutimo i pustamo da nas gaze, unižavaju, diktiraju, ponižavaju i ovi i oni. I gutamo, dok nam se želudac koji je u poslednje vreme oslabio, konačno ne napuni… Od mučnine izbacimo svo nezadovoljstvo u anonimnom komentaru i onda opet ćutimo….

  „Ko je kriv narode? Ti, jer ćutiš!“

 2. sve u aps! hahah da se ti pametni nesto pitaju otisli bi i srbi i srbija u k..

 3. Druuuže tiiito mi ti se kuneeeeemo…. usice od sekire pa nerastu u čelo da vidimo koliko je jak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бомба подметнута под аутомобил (Foto: Cafe.ba)

Паљење аутомобила – нови тренд за обрачунавање?

Београд-Серије паљења аутомобила у Нишу и Новом Саду, за коју се почетком ...

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Вучићево укљученије…

Стресем се сваки пут кад ми зазвони мобилни, кунем вам се, све ...