(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Преминуо Небојша Глоговац

Београд – Телевизијски и позоришни глумац Небојша Глоговац преминуо је у 49. години живота после краће болести. Познат је по бројним улогама на телевизији и у позоришту за које је добио домаћа и међународна признања.

Рођен је 30. августа, 1969. у Требињу у СР Босни и Херцеговини, у породици свештеника Милована и кројачице Милене Глоговац.

Породица се из Требиња преселила у Опово, а потом Панчево, где је Небојшин отац постао прота, 1977. године. Глоговац је имао малу улогу школског друга Слободана Попадића у тада врло популарној серији „Бољи живот“ (1987).

После средње школе је уписао студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након две године студија се предомислио и 1990. године је уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића.

Небојша Глоговац је тумачио бројне улоге на телевизији и у позоришту.

Једна од његових последњих улога била је у ТВ серији „Немањићи – Рађање краљевине“, које ће ускоро почети да се емитује на РТС-у. Тумачио је улогу Вукана, најстаријег сина Стефана Немање.

Играо је и у серији „Равна гора“ на РТС-у где је тумачио лик генерала Драгољуба Драже Михаиловића.

Неке од улога које ће остати упамћене су у остварењима „Буре барута“, Небеска удица“, „Муње“, „Кад порастем бићу кенгур“, „Клопка“, „Хадерсфилд“, „Бранио сам Младу Босну“, „Кругови“, „До коске“, „Енклава“, „Устав Републике Хрватске“…

Играо је у серијама „Породично благо“, „Мој рођак са села“, „Вратиће се роде“, „Војна академија“, „Убице мог оца“…

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта где је одиграо низ запажених улога.

Неке од његових позоришних улога су у представама „Сумњиво лице“, „Метаморфозе“, „Хадерсфилд“, „Шине“, „Луталица“, „Лажни цар Шћепан Мали“, „Хамлет“…

Међу критичарима је важио за једног од најбољих глумаца у региону а за свој уметнички рад је добио бројне награде и признања међу којима су и пет годишњих награда његовог матичног позоришта ЈДП-а.

Прошле године је проглашен Европским глумцем године на Филм фестивалу у Италији. Добио је награде за најбољег глумца у филму „Устав Републике Хрватске“ на фестивалима у Пули и Лондону као и Гран при на Филмским сусретима у Нишу.

Издваја се и Стеријина награда за глумачко оставрење у представи „Хадерсфилд“ на Стеријином позорју у Новом Саду, награда Града Београда за филмску уметност, Награда „Милош Жутић“, Статуета „Давид Штрбац“, Награда „Бранка и Млађа Веселиновић“, награда „Ардалион“…

Небојша Глоговац је иза себе оставио троје деце.

RTS

3 коментара

  1. E jebi ga sad! Jebes pravdu!

  2. Претужно, изгубили смо најбољег глумца средње генерације..

  3. Као глумац јесте био бољи од већине које гледамо из његове генерације. Знао је да се трансформише док глуми, за разлику од бјеле, ђурићка и осталих који увек глуме сами себе. Не занима ме какав је био као човек (иако се по политичким ставовима да наслутити), али свако са 2 грама мозга зна да је србском народу призивао зло! Глоговац је Србима лепио етикету геноцидног народа, кад је играо главну улогу у филму где су Срби показани како су први у Европи потаманили јевреје у логору који је у 2. св. рату територијално припадао НДХ, дакле хрватима а не Србима али глоговац је професионалац па права историја није важна, човек је само уметник. Осим тога, на последњим изборима је подржао убицу свог друга у стану, сашу јанковића, кога је поставила ЦИА да нас потамани још брже од вучића. Тај саша већ у опозицији пљује по свему србском и представља нас горим од Хитлерових СС-оваца, а замислите шта би радио да дође на власт, а управо овај несрећник глоговац је тог монструма подржао у видео споту да нам дође на власт. Па зар му баш толико дупе зинуло за паре!? А као тачка на и, глоговац је готивио и педере, па чак и одглумио педерчину само тако у хрвацком филму. Једино нормално што је урадио, је одбијање да глуми у филму анђелине џули, само му нешто не верујем да је одбио због Србства, него је знао да је филм глуп и лош по свим стандардима, па је одбио да се не брука. Толико од мене али сад ионако одговара Богу, што ћемо сви једног дана. Мој циљ није да му судим, него само да укажем да није био никаква цвећка како причају, а држави у којој је живео је призивао зло и глумио у филму који његов народ показује злим и геноцидним!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: пиxабаy.цом)

Шта се дешава на Куби: Мистериозна болест још увек „коси“ Американце

Хавана – Медицински тестови потврдили су да је још једна особа запослена ...

Бондстил (Фото: AP Photo)

Још једна смрт америчког војника у Бондстилу

Окупиране територије-Министарство одбране САД саопштило је да је у бази „Бондстил“ на ...