(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Пуцњи на граници две Кореје, рањени војник ипак побегао

Сеул — Севернокорејски војници који чувају границу с Јужном Корејом ранили су ненаоружаног војника своје земље који је бежао у суседну земљу, пише “Гардијан“.

Упркос озбиљним повредама, бекство је било успешно.

Ненаоружани војник покушао је да се домогне Јужне Кореје проласком кроз део демилитаризоване зоне која је позната под именом “Насиље примирја“ јер су у њему војници из Северне и Јужне Кореје међусобно удаљени свега неколико метара.

“Њујорк тајмс“ пише да је војник свој бег започео у току вежбе које су изводили носачи авиона америчке ратне морнарице недалеко од источне обале Јужне Кореје. Војник се возилом довезао до граничне линије, а након тога почео да трчи према југу.

Војници Северне Кореје тада су на њега запуцали и ранили га у раме и лакат, наводи се у саопштењу Министарства одбране Јужне Кореје.

Након што су чули пуцњаву са севера, јужнокорејски војници пронашли су војника 50 метара јужно од граничног насеља Пунмуњон.

Хеликоптер УН потом је рањеног мушкарца пребацио у болницу, а неименовани званичник министарства потврдио је да севернокорејске и јужнокорејске оружане снаге током бега нису размениле ватру.

“Будући да је подручје где смо га затекли отворено ка северу, морали смо да пузимо према њему да бисмо га извукли“, додао је званичник.

Војска Јужне Кореје је након инцидентта подигла ниво приправности својих оружаних снага. Северна Кореја није коментарисала инцидент, али би захтев за враћањем војника могао да подигне тензије између две земље.

Процењује се да је од завршетка Корејског рата до данас отприлике 30.000 људи побегло из Северне у Јужну Кореју, а подаци кажу да жене чине 70 одсто свих који су побегли.

Бежање преко демилитаризоване зоне је ретко, а људи углавном беже преко Кине.

Севернокорејски војници који су стационирани у тој зони ретко беже јер се бирају по степену лојалности режиму.

Јутарњи лист / Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Турска дуж границе са Сиријом изградила бетонски зид дуг 764 километра

Анкара-Турска је изградила бетонски зид дуг 764 километра дуж границе са Сиријом, ...

(Фото: AFP 2017/ SAUL LOEB)

Хаос: Аутомобилом на америчку амбасаду у Јужној Кореји (фото)

Сеул-Непознати мушкарац „закуцао“ се аутомобилом у капију амбасаде САД у Сеулу, у ...