(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Пуштени ГМО комарци који садрже смртоносан ген

Савез за контролу комараца уз помоц́ приватне компаније „Окситек инсект технолоџи“ недавно је покренуо пројекат — пуштање ГМО комараца на Флориди.

Пре тога, прво пуштање ГМО комараца догодило се на Кајманским острвима 2009. године, а друго — у Малезији 2010. године.

Генетски модификовани комарци садрже посебан ген који је за комарце смртоносан ако не добију антибиотик тетрациклин. Потомство ГМО комараца ц́е такође наследити овај смртоносни ген, због којег ц́е угинути пре него достигну зрелост и почну да се размножавају.

Идеја се базира на томе да се обични комарци укрштају с ГМО комарцима и да се на тај начин створи све више комараца са смртоносним геном, што ц́е довести до смањења њихове популације.

Ризик који представљају ГМО комарци није познат

Док ГМО индустрија непоколебљиво тврди да су генетски модификоване биљке и животиње безопасне и доносе бројне погодности човечанству, стварност нам показује нешто сасвим супротно.

„Монсанто“ и друге ГМО корпорације стварају не само генетски модификоване биљке, него и животиње. На пример, створене су овце које су 85 одсто овце, а 15 одсто људи, да би могле служити као донори органа за људе.

Створене су и козе које дају млеко с протеином из паучине — за производњу коже отпорне на метке. Краве су генетски модификоване да би производиле млеко које по свом саставу више личи на људско.

Да ли се на тај начин играју ватром јер мењају осетљив и прецизно избалансиран екосистем?

Шта ц́е се догодити с локалним и глобалним екосистемом ако се популација комараца драстично смањи или сасвим нестане?

Многи од нас мрзе комарце зато што нас боду и преносе опасне болести, али они су такође део екосистема и храна за друге животне облике. Идеја уништења комараца само зато што нам се не свиђају је апсурдна — ако се у виду има њихова улога у комплетном ланцу.

NATURAL SOCIETY, SPUTNIKNEWS.COM

2 коментара

  1. Генетски модификовани комарци садрже посебан ген који је за комарце смртоносан ако не добију антибиотик тетрациклин. Потомство ГМО комараца ц́е такође наследити овај смртоносни ген, због којег ц́е угинути пре него достигну зрелост и почну да се размножавају.

    Идеја се базира на томе да се обични комарци укрштају с ГМО комарцима и да се на тај начин створи све више комараца са смртоносним геном, што ц́е довести до смањења њихове популације.

    Ризик који представљају ГМО комарци није познат

    i posle GMO ne doprinosi povecanom sterilitetu! Ma vazi

  2. Ускоро у Призрену

    Комарице не разликују онога ко их је модификовао од осталог народа па могу сисати крв и остављати своју хемију и у кожи модификатора и њихових породица,не знам где мисле да се сакрију од своих модификованих комараца,не могу вечито живети у каквом сефу изоловани од комараца…па зато прича не пике воду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Тинксток)

Американци ухапсили Рускињу под оптужбом да је шпијун

Вашингтон-Рускиња Марија Бутина, која живи у Вашингтону, ухапшена је и оптужена за ...

(Фото: GettyImages)

Две стратегије о спречавању миграната и окупације Европе

Најважније питање које је последњих недеља окупирало већину европских медија односило се ...