Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Gettyimages)
Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Gettyimages)

Референдум о уставу: Ердоган се руга реакцијама на резултат избора

Анкара – Турски председник Ердоган ликује после успеха на референдуму о измени устава: Одговорност за велику подршку турака који живе у Немачкој за промену устава сноси сама Немачка.

Победа Ердогана на референдуму о уставу испала је у неким европским земљама убедљивија него у самој Турској. Турски председник за то има једноставно објашњење: Западне земље су ту саме допринеле–на пример својим забранама изборних наступа за турске министре „видите шта се десило“, рекао је Ердоган по наводима Ал Џазире државној агенцији Анадолија. „Присиљавањем и насиљем се воља не може потиснути.“

Он је између осталог указао на резултате гласања у Немачкој, Холандији и Аустрији, где је на референдуму 63, доносно 71 и 73% од укупно гласалих отпало на сагласност за председнички систем коме тежи Ердоган. Излазност је у Немачкој била око 46%.

За увођење председничког система који ће Ердогану дати више власти гласало је у Недељу према прелиминарним резултатима 51,4% турака. Резултат је споран–опозиција оптужује за превару изборни штаб који је заговарао гласање за увођење председничког система.

Ердоган је изјавио да су европске земље прижељкивале другачији резултат. „То што је у Немачкој тако велики број турских држављана гласао за увођење председничког система их је учинило бесним.“ Исто се догодило и у Аустрији и Холандији.

Тамо су лично владине структуре водиле кампању за “Не”: „А када се то што су они радили означи као фашистичка репресија и националсоцијализам, њима то смета.“ Ердоган је потом додао: „Ми им сада поручујемо да треба да се држе демократски, док год се тако држе неће бити никаквих проблема.“

Ердоган је такође критиковао и Зигмара Габриела. Савезни министар иностраних послова Немачке је после референдума у Турској рекао нивинама  „Bild“-, спомињање поновног увођења смртне казне у Турској од стране Ердогана је за земљу која је кандидат за чланство у европској унији потпуно исто што и крај сна о уласку у унију“.

Ердоган је одговорио: „Па онда немојте да нас примите.“ Изјаве Габриела Зигмара он је назвао „нечувеним“ и најавио да ће их игнорисати. „Ја не обраћам пажњу на то што Зигмар Габриел говори, нити на ти шта остали од њих говоре.“ Само парламент и народ могу да одлуче о поновном увођењу смртне казне у Турској.

Ердоган је такође објавио и термин свог првог састанка са новоизабраним председником Америке Доналдом Трампом. Њих двојица ће се 16 и 17-ог маја срести у Вашингтону.

Превод: Милан Здравковић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Sputnik/ Сергеј Гуњејев)

Ердоган: Грчка је пример стечаја и пропадања, а Турска пример благостања од када сам ја на власти

Анкара-Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поново је назвао Грчку „примером“ стечаја и ...

НАТО (Фото: Getty Images)

Приступање НАТО-у није решило противречности између Грчке и Турске

Анкара – У овом тренутку, односи између Турске и Грчке нису топли ...