(Фото: Републичка изборна комисија)
(Фото: Републичка изборна комисија)

РИК, нема средстава за ванредне изборе

Београд-Републичка изборна комисија усвојила је финансијски план за 2018. којим су предвиђена средства за редован рад комисије и за спровођење редовних избора за чланове савета националних мањина наредне године, а у том плану нема средстава за евентуалне ванредне парламентарне изборе.

До сада су се у случају ванредних избора средства за њихово спровођење обезбеђивала из буџетске резерве.

 

Према финансијском плану за редован рад РИК-а у 2018, предвиђено је 29,2 милиона динара, док је за спровођење редовних избора за чланове савета националних мањина предвиђено 128,5 милиона динара.

Највише средстава је предвиђено за награде запосленима и остале потребне расходе, и то 23,2 милиона динара када је реч о трошковима редовног рада и 90 милиона када је реч плану за спровођење избора за нациналне савете националних мањина.

РИК је на седници усвојио и Извештај о трошењу буџетских средстава у 2017. за редован рад и изборне активности РИК-а од јануара до септембра ове године.

Према извештају, у том периоду РИК је за редован рад потрошио 17,5 милиона динара од планираних 26,1 милион динара, односно 67,3 одсто укупно планираних средстава за ову годину.

Када је реч о спровођењу избора за председника Србије, до краја године ће бити познато колико ће неутрошених средстава бити враћено у буџет. За спровођење председничких избора издвојено је 1,1 милијарда динара од чега је до септембра потрошено 572,9 милиона динара, односно 51,74 одсто, док ће се до краја године знати тачан износ неутрошених средстава и то по затварању наменских рачуна.

За спровођење председничких избора била је планирана 1,1 милијарда динара и то за два круга избора.

Александар Вучић победио је у првом кругу председничких избора.

На седници, председник комисије Владимир Димитријевић рекао је да су се представници РИК-а на иницијативу ОЕБС-а састали са представницима Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), на коме је, каже, закључено да је РИК, у делу који се односи на њен рад, прихватио све препоруке ОЕБС-а које су техничке природе.

Димитријевић каже да је циљ тих препорука да се повећа транспарентност и поверење грађана у изборни процес.

Он сматра да је у РИК-у било политизације, али инсистира да политици није место у комисији која, каже, треба да се искључиво држи прописа и закона.

 

 

РТС/Танјуг

3 коментара

  1. Izbori su POKRADENI a tu tvrdnju potvrdjuje cinjenica da nisu hteli ili nisu smeli da oforme anketnu komisiju za utvrdjivanje regularnosti izbora.Da glavonja nije dobio podrsku od Putina sad bi robijao na visegodisnjoj robiji za VELEIZDAJU ! Al doci ce i tome kraj.

  2. Супер ! За говњиве мотке не требају средства уопште, а одавно је сазрело време за такве „изборе“ !

  3. острогорски

    Како бре нема? А пензијски фонд? Преполовити пензије и ето новца за три круга избора. А пензионери ионако копне ко Арктик и падају у своје фотеље с поклопцем. Само нека се АВ и АБ држе оне Ничеове максиме: „Гурни оном који пада“.
    Алат имају и АВ и АБ, занат знају, нема да се обрукају.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...

„Косово је Србија“ усред Русије! (ВИДЕО)

Уочи прве утакмице репрезентације Србије на Светском првенству у Русији против Костарике, ...