Доњецк (Фото: Глас Русије)
Доњецк (Фото: Глас Русије)

Руски добровољци траже статус

Доњецк – Добровољци који су ратовали у Доњецкој и Луганској области на страни непризнатих република све су гласнији и траже да им Русија да статус учесника у ратним операцијама. Њихова тачан број се не зна, већ се говори о „неколико хиљада“. Нема ни евиденције страдалих, а добровољачке организације тврде да их је погинуло око 200, док их је око 300 рањено.

Московљанин Еркин Исманов (41), отац четворо деце, у Донбасу је ратовао скоро годину дана. Био је у одреду који су назвали „Палестинци“ и награђен је за храброст Георгијевским крстом Доњецке народне републике, као и медаљом „За бојеве заслуге Новоросије“. Еркин је по професији каскадер и каже да се пријавио у добровољце након гледања ТВ извештаја из Донбаса. Рањен је у Новоазовску и сада је инвалид.

Сличних судбина није мало. Многи погинули су оставили децу која немају средстава за живот. Добровољци су незадовољни како се према њима односе у комисијама које одређују степен инвалидности. Тамо им неки чиновници у лице говоре „ми вас нисмо ни слали“.

Није дефинисан ни појам „добровољац“, па Михаил Пименов из Савеза добровољаца Донбаса предлаже да се под добровољцима сматрају они људи који су учествовали у заштити мирног становништва и недопуштања хуманитарне катастрофе у источној Украјини.

„Због нерегулисаног статуса бивши добровољци имају потешкоће са запошљавањем у Русији“, истиче Михаил Комољаткин, заменик руководиоца добровољачке организације.

„Добровољци који су постали инвалиди тешко долазе до протеза јер у доњецкој болници немају довољно ни лекова, а камоли протеза.“

Породице погинулих не добијају никакву помоћ. Једино волонтери и друштвене организације прикупљају новац и помажу инвалидима рата у Донбасу.

У Москви су све време говорили да у Донбасу нема регуларних јединица војске РФ. Додуше, признавало се да су неки „узимали одмор“ да би добровољно ратовали за своју браћу у Донбасу. Кад се страсти слегну, многи ће поставити питање ко је и зашто ратовао на истоку Украјине и колико су државни ТВ канали стварали атмосферу да они храбрији и ратоборнији напусте породице и оду да гину.

Далеко од закона у Думи

Бивши командир побуњеника у доњецкој републици Ољег Мељников не верује да ће руска Дума донети закон којим би се добровољцима дао статус и одређена права. Руско руководство упорно понавља да руска армија није учествовала и не учествује у ратним операцијама у Донбасу, па је то главни разлог због чега добровољци не могу да очекују инвалидске пензије. Формално-правно гледано држава их заиста није слала већ разне друштвене организације и патриотске организације.

Бранко Влаховић / Новости

један коментар

  1. Запад је себи поставио за циљ да изведе државни удар у Москви

    http://fakti.org/rossiya/markov-zapad-je-sebi-postavio-za-cilj-da-izvede-drzavni-udar-u-moskvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото : Pixabay)

Руске и кинеске компаније под санкцијама због пословања са Северном Корејом

Вашингтон – САД су прошириле санкције Северној Кореји, наводи се у саопштењу ...

Хенри Кисинџер (Фото: Ројтерс)

Ухапсити „руског шпијуна Кисинџера“ – Америка на ивици грађанског рата

Вашингтон-Патријарх америчке спољне политике, „стратег и мудрац“ Хенри Кисинџер нашао се на ...