(Фото: АП)
(Фото: АП)

Руски експерт: Почело је, Европа се буди! Ово је прва фаза борбе! Ево шта се дешава

Брисел – Да ли је Европа изиритирана агресивним исламизмом или напада конкретно турски ислам? Зашто је Аустрија одлучила да затвори седам џамија и протера 40 имама? Да ли је то исламофобија или оправдана акција за сузбијање исламистичког лобија?

Аустрија ће затворити седам џамија и протерати 40 од 260 имама. Аустријски канцелар Себастијан Курц је 8. јуна рекао да нема места за “паралелна друштва, политички Ислам и радикализацију трендова у Аустрији.“

“Ми смо тек на самом почетку пута,“ додао је потпредседник Хајнц-Кристијан Штрахе. Џамија у Бечу би такође требало да буде затворена, јер се верује да та џамија остаје под утицајем ултра-националиста из турске организације Сиви вукови. “Арапска верска заједница“ Салафи, са шест џамија, такође је распуштена.

Ислам постоји у Аустрији под покровитељством Удружења “Турско-исламске уније за културну и социјалну сарадњу у Аустрији“ (АТИБ). Ова организација уједињује више од 60 молитвених кућа са више од 100.000 чланова. Ту су и исламски вртићи и клубови.

Недавно је Аустрија била шокирана вестима о деци која су дошла на забаву у вртићу носећи војне униформе и показујући знак Сивих вукова (знак представља главу вука и направљен је тако што су подигнути кажипрст и мали прст, а остала три прста су скупљена заједно). Слоган ове организације је : “Нека се наша крв пролије, али ће Ислам тријумфовати.“

Вреди напоменути да је током великог митинга 10. марта 2018. године, турски председник Реџеп Тајип Ердоган поздравио своје присталице са истим овим знаком руке.

Аустрија почиње да се бави џамијама под изговором кршења закона о исламу из 2015. године, којим се забрањује инострано финансирање џамија и предвиђа њихов “позитиван став ка држави друштву.“

Турска је већ критиковала аустријске акције. “Овај потез је израз исламофобичног, расистичког и дискриминационог таласа који пролази кроз ову земљу,“ написао је Ердоганов портпарол Ибрахим Калин на Твитеру. “Канцелар Себастијан Курц је показао своје ружно лице,“ написао је часопис Аскам.

Председник Информационо-аналитичког центра религије и друштва, кандидат социолошких наука, Алексеј Гришин, рекао је за руске медије да држава мора показати одговарајућу реакцију о екстремистичким активностима.

“Европа је уморна од агресивног исламистичког лобија који користи Ислам на криминалан начин у своје политичке, комерцијалне и друге сврхе. Ово је прва фаза дугог процеса борбе против исламиста у Европи,“ рекао је стручњак.

Сиви вукови су широко распрострањени у Турској, а Анкара је користила сличне организације у иностранству како би промовисала своје интересе. Стручњак сматра да Ердоган подржава представнике турске заједнице. Ердоган жели да игра улогу оца нације. Што се тиче аустријског канцелара, он испуњава своја изборна обећања да ограничи миграцију и почне борбу против екстремизма. “Немогуће је спровести економске реформе за тако кратко време, али доношење одређених одлука о заштити становништва је веома популарна мера,“ рекао је Алексеј Гришин за руске медије.

Политиколог Мајс Курбанов сматра да је Аустрија исламофобична. “Они раније нису имали такве проблеме, али их имају сада, јер се турска позиција и политика у Сирији променила, а и став Европе ка Реџепу Ердогану се променио,“ рекао је он. “Ово је чиста политика, а турски ислам нема никакве везе са Сивим вуковима. Радикализам је забрањен у Турској, баш као и вехабизам и други терористички покрети. Па ипак, они нису забрањени у Европи, где могу да делују отворено и уживају подршку народа. Они терористи, који буду рањени у Сирији, одлазе у Европу на лечење,“ рекао је овај политиколог за руске медије.

Према речима Алексеја Гришина, остале земље ће пратаити пример Аустрије, јер се односи између Европе и Турске погоршавају. Европљани знају да је религија један од аспеката турске државности. “Међутим, то није религија која позива на радикализам, убиство или тероризам – она позива на јединство, толеранцију, мир и спокој,“ рекао је руски стручњак.

Вреди напоменути да је недавна студија Истраживачког центра (Пеw Ресеарцх Центер) рекла да ће Ислам добити статус највеће светске религије до краја 21. века, јер хришћанство дословно изумире у Европи.

Wебтрибуне.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 
Курц: Америка је све мање поуздана
Аустрија затвара седам џамија
Кроз Србију нова џамијска рута

2 коментара

  1. Анархиста

    Пропишаћеш своју крв педерска пљачкашка,злочиначка европо због подршке исламском злу у босни и косову.због неправде и злочина над сербијом-сербским народом кои су колевка беле европе.убијали сте своју сербску браћу зарад подршке исламском туђину,сада вам је исламско зло ушло у кућу па ћете видети како је било сербима живети са њима паразитима,поготово када се исламски паразити намноже у европским земљама о јаду ћете се свом забавити,или ћете сви постати муслије или ће вас уништити на свој начин….стоко европска дрогирана.

  2. Šljamerikanci od 1960 ubacuju muslimane,afrikance pod izgovorom da je evropi potrebna radna snaga.Mozda su najviše razbili Bellgiju.Nemcima su uvalili dosad preko 6 milijona muslimana.U Srbiju odmah posle državnog udara 2000-te koga su šljamerikanci organizovali počinju da se pojavljuju crnci fudbaleri pod izgovorom jeftinih i kvalitetnih.Takodje te crnce ubacuju u drugoligaske timove.Tu šljameristicka gamad ima plan da se Srbi polako navikavaju na lica crnaca i arapa nebili kasnije poceli obimnije useljavanje istih.Šlamerikanci u Evropi ce pokušati da slome te pokrete koji se protive doseljavanju lažnih azilanata.Rusi po tom pitanju spavaju,malo njihova propaganda govori kako su to namerna i lažna doseljavanja ali visoki politicari nekoriste svoj glas u medijima da obaveste narod evrope o čemu se ustvari radi.Zašto ,neznam,još nemogu da dokučim šta to Rusi pokušavaju,možda još nisu sperni za rat a možda imaju nojevsku tehniku,kada nadolazi opasnost zabi glavu u pesak ili nešto drugo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандал: Мигрант напао пензионерку у Београду (видео)

Нашој редакцији стигао је видео снимак на коме се јасно види како ...

Ирска:Протести због доласка папе

Даблин-Папа Фрањо стигао је у посету Ирској на радост бројних верника, али ...