У Србији, земљи сељака, села су на путу изумирања (Фото: Вести)
У Србији, земљи сељака, села су на путу изумирања (Фото: Вести)

Сељака ојадише Бог и држава

Београд-Српске сељаке ове године су снашле све невоље. Прво је град обрао малине, па је суша спржила све што се могло спржити и направила штету већу од 500 милиона евра. А да ту не буде крај мукама паора постарале су се поједине локалне самоуправе и удариле на домаћинске амбаре и штале. Наиме, према информацијама из локалних самоуправа, сељаци ће морати папрено да плате да би легализовали своје стаје и свињце.

Према некој процени, у Србији има више од 960.000 нелегалних помоћних објеката, а сељаци ће морати да плате за сваки објекат по 5.000 динара (око 40 евра). Треба рећи да се локалне самоуправе оглушиле о препоруке Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се ратарима наплати по 5.000 динара за све објекте на једној парцели, а не по комаду.

Како је „Вестима“ речено у ресорном министарству, за све помоћне и економске објекте, који се налазе на истој или на две или више катастарских парцела који припадају истом власнику, плаћа се једна такса за озакоњење свих тих објеката.

Руше свињце и кокошињце

„Због најава локалних самуправа да ће плаћати папрену легализацију, сељаци у Војводини већ руше кокошињце и свињце. Па то је ужас, и то у години да је род због суше преполовљен. Сада им још дође тај намет, не знам има ли неко намеру да помаже сељаке уместо што их уништава“ – каже Гулан.

На питање шта ће бити с локалним самоуправама које се оглуше о ову препоруку, у Министарству кажу да ће сви морати да се придржавају правила о једној такси.

Бранислав Гулан, члан Одбора за село САНУ, каже за „Вести“ да има посредне информације да ће локалне самоуправе тражити да се плати легализација за сваки свињац и кокошињац.

“ То је страшан удар на празне џепове сељака. Сточарство је и овако уништено и налази се на нивоу из 1910. Имамо 145.000 кућа у којима нико не живи и све оне имају штале и свињце. То су ситна газдинства са два до четири хектара земље за сопствене потребе. Држава, кад већ пропагира повратак на село, уместо да им помаже, она уништава сељаке“ – каже Гулан.

Очајне Нишлије

У Нишу је око 6.000 домаћинстава добило папрене порезе због претварања пољопривредног земљишта у грађевинско. Локална самоуправа је обећала да ће преиспитати цео случај, али су Нишлије уплашене јер су намети вишеструко увећани.

Све то изгледа још црње ако се зна да је овогодишњи род кукуруза и соје мањи за чак 60 одсто, а на многим њивама неће имати шта да се убере.

 

 

Н.С,Прерадовић/Вести

5 коментара

 1. Dali je slucanost ili bozija volja kad ali u Srbiji je 2012 kada su dosli nazadnjaci 50 dana bila suša,ove godine kada je najveći nazadnjak dosao na vlast celo prolece je bilo nenormalno kišno a zatim jaka suša.Izgleda da bog opominje glupavi narod da se dozove pameti i razmisli za koga glasa.Znate li onu pricu iz starog egipta i 7 mrsavi krava ko predskazanje za sedam losih godina,apropo toga svaka godina od 2012 do 2017 bila je ekstremna kao napriner 2014 sa nenormalnim kolicinama padavina i poplavama,.Slucajnost ili ne razmislite….

 2. БОГ сигурно није ојади СРБСКОГ СЕЉАКА. Ова и оваква власт али и предходне су по налогиу њихових газда са трулог запада уништиле СРБСКОГ СЕЉАКА И ТО ТРАЈЕ И ДАНАС ЈЕР ЈОШ НИСУ СИГУРНИ ДА СУ УСПЕЛИ У ТОМ ЗЛОЧИНАЧКОМ И КРВНИЧКОМ ПОСЛУ. Главни кривци су наше издајничке пизде који су се продали за шаку долара па онда удри по СРБИНУ И УНИШТАВАЈ. Е ПА ИЗДАЈНИЦИ НЕЋЕТЕ ЈОШ ДУГО РОВАРИТИ СРБИЈОМ.

  • „Главни кривци су наше издајничке пизде који су се продали за шаку долара “

   Ne , izdajnika je uvek bilo i bice. Srbski narod je kriv JER NE RAZMISLJA STA SE DESAVA U DRZAVI , nego gleda rijaliti programe i gleda lazovske televizije. Dobro je sto je susa prepolovila rod. Dobro je sto je grad naneo stetu. Dobro bi bilo da jos vece muke nadju seljake i ceo nas narod. TEK KAD POCNU DA PROSE ZA HLEBA , nasi ljudi ce se pitati ko vodi ovu drzavu i gde je vodi. Nas nezainteresovani narod ne zasluzuje bolje. Nas narod MORA JOS MNOGO VISE DA PATI nebi li se opametio. Jer ako se ne opameti , ne zasluzuje da ima drzavu koju su mu u krvi sacuvali i izgradili preci.

 3. U nekim selima naprdnjaci dobili 90%! Sada nema šta da se žale! Hteli su picoustog, pa su to i
  dobili!

 4. ХАХАХа Српски сељак…. Стока безрепа коју треба јебати док су му ноге у блату до колена. Гласачи снс преко 60%. Глуперде.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Град (Фото: Јутјуб)

У Бујановцу оштећена „Симпова“ фабрика, у Миоковцима град падао седам минута, дрвеће изваљено, усеви страдали (Видео)

Чачак – Град величине лешника, који је јаким интезитетом падао седам минута, ...

Град (Фото: Јутјуб)

Град уништио малињаке, штета још увек није процењена (видео)

Ивањица-Град је данас изненадио мештане у ивањичким селима Дубрава, Варјаче и Прилички ...