(Фото: REUTERS/ Vasily Fedosenko)
(Фото: REUTERS/ Vasily Fedosenko)

Сједињене Државе желе да Украјину продају Русији

Хелсинки – У Хелсинкију ће се Владимир Путин и Доналд Трамп бавити Украјином углавном само у оквиру руско-америчких односа. Моје је мишљење да је главни проблем украјинског питања данас у томе што Сједињене Државе желе да Украјину продају Русији, у ситуацији када Украјину фактички немају а желе да на њој нешто ућаре.

За Русију би то било погрешно јер она може да чека и да Украјину добије бесплатно. Онда када САД дојади да се праве као да од Украјине имају неку вајду. Све што САД могу дати Русији не вреди никаквих компензација. Рецимо, признају Американци Крим – и шта?

Крим ће имати статус територије која се (Русији) оспорава све док га Украјина не призна руским. Или док сама Украјина не ишчезне. САД ће и даље тврдити да никада неће Крим признати руским, а и да никада неће признати садашње стање у Донбасу. Само, њихови уступци нису никоме потребни – оне не могу предложити ништа кардинално.

Русија је већ добила све што је могла добити, а може добити и више – независно од тога желе ли то САД или не желе. Ситуација се за Вашингтон погоршава, а Русија може да још чека.

Компромисне варијанте које су биле предлагане 2014. и 2015. биле су повољније за САД него све о чему би се могло радити сада. А кад прођу још две године – ни толико им неће бити нуђено…

Ростислав Ишћенко / Факти

6 коментара

 1. туристички угоститељ. Келнер.

  „…желе да Украјину продају ….“
  „…може да још чека…“
  Копија мојих језичких грешака. То је тако кад се помало одвикнеш од српског језика или када га уопште не знаш.
  Следећа грешка је
  „може да још да чека“
  На „може још да чека“ ја и овај што је писао (преводио)текст нећемо успети да се вратимо.
  С тим што ја знам да грешим, али оде за руком а мене мрзи „да и још исправљам“! Ово задње под наводницима је 1 из Српског, али указује на…

 2. туристички угоститељ. Келнер.

  Зашто Руси не би платили за Украјину?
  Није то циганска роба, него руска коју су Амери повукли за реп и не пуштају.
  За Русију би та цена била симболична а Америма би добро дошло мало чистих пара и да најзад оперу усране шаке.
  Па кад су могли да продају Аљаску без везе, могу сада и да купе нешто без везе.
  И онда би их Порошенко славио и без бојазни продавао своје чоколаде у Русији а Батку би давао џабе јер му је бар једном дигао главу изнад воде.

 3. Putin igra vrhunski sah a ameri klikera! Putin je zamrznuo konflikt u Ukrajini jer je time sprecio da Ukrajina udje u NATO clanstvo. Kao sto su sprecili Gruziju da udje u NATO tako sto su zabili dva „klina“ u teritoriju Gruzije, uzeli su Juz. Osetiju i Abhaziju i tu postavili svoje vojne baze. Kako Amerika moze da prodaje Ukr. kad to nije njena teritorija?!? I zasto bi Rusija kupovala drzavu koja je postala olupina, opljackana, ocerupana sa ogromnim dugovima, i da Zapadu vraca dugove i da hrani ukro-naciste koji mrze Rusiju?? Gluposti! Ukrajina je u katastrofalnoj situaciji, jos prosle godine je MMF izneo podatke o pre-zaduzenosti i da ne mogu da vrate dugove ni sledece generacije. Duzni su milijarde dolara MMF-u, Evropskoj banci za rekonstrukciju i razvoj, miljarde, EU su duzni, milijarde, …najvise su duzni Rusiji i Japanu. I ko ce da vraca te dugove? Nece niko vise da im pozajmljuje jer korumpirana pro-zapadna ukrajinska elita sve pokrade. Porosenko je 21.juna zvao telefonom Putina, trazio je pregovore, mozda je on nudio na prodaju Ukrajinu?

 4. Istorijska je cinjenica da teritorija pod nazivom „Ukrajina“ nije nikad bila drzava, slicno kao Hrvatska. Sticajem istorijskih dogadjaja, razliciti delovi zemlje su skupljeni slucajno, bez ikakve prirodne povezanosti, pod razlicitim vladarima u razlicitim istorijskim periodima. Vecinom od 1650 god. uvek je bila ruska teritorija. Zapadni deo je pripadao Poljskoj, onda Madjarskoj, Slovackoj i takodje Rumuniji. To su ne-ruske teritorije i treba podeliti Ukrajinu tako da Galicija i Podolija pripadne Poljskoj, zapadna Galicija Madjarskoj, Transkarpatija Slovackoj, a zapadna Bukovina Rumuniji. Te teritorije ne trebaju Rusiji jer su to sve nacisti-kijevska naci-hunta. Sve teritorije istocno od Dnjepra treba da pripadnu Rusiji, ili pod nazivom Novorusija, koja ce biti ociscena od kijevskih nacista i NATO fasista. Putin je nedavno rekao da ce i dalje pomagati narod Donbasa, Donjecka ili kako su nazvali-Novorusija. Posto se zavrsio rat u Siriji, pobedom Rusije, Tramp trazi pregovore, Porosenko trazi pregovore, a pregovore traze oni koji su izgubili ratove.

 5. туристички угоститељ. Келнер.

  Ангела, морам мало да приметим.
  Украјина је комплетно руска територија.
  Ви сигурно знате боље од мене те чињенице.
  А што се тиче куповине и продаје, мислим да сам ставио сасвим коректну паралелу.
  Замислите како је то изгледало када је Западна Немачка прикључила себи Источну немачку?
  И јел пропала?
  Мислим да није лоша идеја да се одбаци тај наци део Украјине, али практично ће тешко проћи.
  Не знам, али оно што је тренутно постигнуто на терену је заиста изванредан шах, ако је био шах.
  У почетку су ми рогови израстали а данас гледам много сталоженије.

 6. Анархиста

  Русиј не мора ништа да купује већ проато узме оно што је њено…слава роду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бели шлемови (Фото: AFP 2017/ AMER ALMOHIBANY)

Дамаск: „Бели шлемови“ отели 44 деце ради инсценирања хемијског напада

„Бели шлемови“ су отели 44 деце како би их искористили за инсценирање ...

Ангела Меркел и Доналд Трамп (Фото: Ројтерс)

Немачки врх `несрећан` јер је остао без односа са Америком на које је навикао

Берлин-Немачки естаблишмент се не осећа добро и удобно јер осећа да је ...