(Фото: Хронограф.нет)
(Фото: Хронограф.нет)

Шокантно: Титова Југославија трајала захваљујући Рокфелеру!

Београд – Покојни Дејвид Рокфелер, који је био последњи живи унук најбогатијег човека у историји света Џона Д. Рокфелера, у својој прошлости био је повезан са Југославијом и Јосипом Брозом Титом.

Наиме, у интервјуу који је давно са њим радила новинарка Мира Адања Полак, наводи се да је “Чејс Менхетн банка” била прва америчка банка која је после рата почела да сарађује с Југославијом и која је показала интересовање за привреду Југославије. Тим поводом је Дејвид Рокфелер неколико пута посетио некадашњу СФРЈ.

О сусрету са Титом на састанку банкара света Рокфелер је рекао:

„Увек сам био импресиониран председником Титом као вођом комплексне државе у немирном свету и далековидим међународним државником. Моје колеге у “Чејс Менхетн-банци” и ја били смо дубоко дирнути вешћу о његовој смрти. Он је био велики ратни лидер, који је основао нову Југославију у духу братства и јединства.

Председник Тито дао је огроман допринос миру у свету, што ће трајати у будућности. За своју улогу ствараоца покрета несврстаних, он је свуда заслужио поштовање људи, али ће се дубоко осећати недостатак његове храбрости и руковођења, иако је председник Тито отишао, независност, стабилност и просперитет Југославије служиће као живо сведочанство о њему“, рекао је Рокфелер, а пише у књизи Мире Адање Полак.

Ко ће наследити огромно богатство Дејвида Рокфелера?

Према званичним подацима које је објавио магазин “Форбс”, богатство покојног Дејвида Рокфелера (101) износи близу три и по милијарде долара. Потомак најбогатије породице у историји САД иза себе је оставио шесторо деце, али питање је ко ће наследити његово богатство, будући да су се недавно у америчким медијима појавиле информације да ће Рокфелер велики део свог богатства оставити Универзитету Харвард.

Како је писао “Бизнис инсајдер”, Рокфелер, који је био последњи живи унук легендарног нафтног могула Џона Д. Рокфелера, током живота имао је тенденцију да донира енормне суме новца у добротворне сврхе. Забележено је да су његове донације за живота премашиле неколико милијарди долара.

Што се тиче расподеле његовог новца, “Бизнис инсајдер” наводи да ће Универзитет Харвард добити најмање 100 милиона долара, док ће остатак бити подељен у мање донације, и распоређен у породичне фондове, највероватније за сваког од његово шесторо деце.

Наслеђе најбогатијег човека на свету

Наслеђе Рокфелерових почело је са једним младим библиотекаром у Кливленду, коме је те давне 1855. године циљ био да заради 100.000 долара и живи 100 година, пише “Форбс”. Његов “тренинг” за велика достигнућа укључивао је десетодневни курс из рачуноводства. Тај човек био је Џон Д. Рокфелер, деда преминулог Дејвида Рокфелера.

Џон Рокфелер постао је први светски милијардер 1916. године, када је поседовање толике количине новца било незамисливо. Када је преминуо 1937. године, његово богатство износило је чак 1.5% укупне америчке економије! Када би се његово богатство превело у данашње норме, износило би око 340 милијарди долара, што је четири пута више него што сада поседује најбогатији човек света Бил Гејтс.

Династија Рокфелерових је тајновита колико и утицајна, а већина чланова породице се држи даље од очију јавности, пише “Форбс”. Највеће политичко име породице био је Нелсон Рокфелер, који је служио као потпредседник Америке у мандату Џералда Форда. Други Дејвидов брат, Винтроп Рокфелер био је републикански гувернер Арканзаса.

Блиц / Хронограф.нет

5 коментара

  1. 3 milijarde hahaha Forbs haha komedija…..

  2. Najverovatnije! Sada su se vremena promenila, i svi pozajmljuju od (komunisticke) Kine a najvise Rokfelerova Amerika!

    • NAPREDAK U KAPITALIZMU: 1000 milionera i.......... 7 163 000 gladnih.........koji se ne računaju

      Opet pričaš pohvalno o komunistima………….na televiziji koja vrvi od………..srpskih Talibana.

      • Veoma znacajan korak Merkelove, koja je zvala telefonom kineskog predsednika Xi pre putovanja u Vasington na sastanak sa Trampom. Posto je tenzija izmedju Nemacke i USA na najvisoj tacki od kraja II Svetskog rata, nemica je trazila podrsku i saradnju sa Kinom (komunistickom, ha, ha, ha!) u pogledu protekcionizma, jer je ona za promociju “ slobodne trgovine i otvorenog tziste“ odnosno globalizma. Sastanak u Vasingtonu je bio vrlo napet i hladan, pokazalo se ostro neslaganje izmedju te dve drzave (cuveni saveznici, ha, ha, ha!) u pogledu ishoda trgovinske politike. Dok Tramp ispoljava agresivno ponasanje prema Berlinu, dotle Nemacka naporno pokusava da gradi koaliciju protiv USA, i sprema tuzbu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv USA, zbog podizanja carine od 35% na nemacku auto industriju, koja ce sahraniti nemacki izvoz, dok WTO dozvoljava samo 2,5% carinu na uvoz. Stvaraju se novi savezi u Svetu! Kao sto se ocigledno pokazalo, u samom kapitalistickom sistemu su se stvorile neresive kontradikcije. Kapitalizam nije kadar da resi i pobedi kontradikcije izmedju sustine i osobenosti internacionalne-globalne proizvodnje i nacionalne drzave. U predvecerje Prvog i Drugog Svetskog rata, konflikt izmedju imperijalistickih snaga za sirovine, trziste za izvoz, zone uticaja i jeftin rad, su vodile opet u trgovinski rat i vojni konflikt. Tako da je kapitalizam u velikoj krizi, pa moze svasta da se desi?! Nemica trazi pomoc od komunisticke Kine! Gde su joj njeni saveznici? Nemacka takodje pozajmljuje pare od Kine. Trazice jos vise, jer je siromastvo u Nemackoj dostiglo novi rekord! Nije zbog imigranata! Prema podatcima od Federal Agency for Statistics, mi kazemo Statisticki zavod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*