(Фото: Пиксибеј)
(Фото: Пиксибеј)

Спектакуларна спортска дешавања у бројкама које ће вас одушевити

Спортисти из дана у дан на теренима и у базенима дају све од себе, а неки том приликом уђу у историју захваљујући својим напорима и броју људи које привуку својим умећем. Погледајте који су рекордери и спектакуларни догађаји обележени вртоглавим бројкама.

Највећи стадион на свету: има места за просечан српски град!

Највећи стадион на свету налази се у Пјонгјангу, главном граду Демократске Народне Републике Кореје, и има чак 150.000 места, од чега је 114.000 за седење!

 

Стадион Првог маја има осам спратова, висок је 60 метара и површине 207.000 квадрата.

 

Завршен је 1. маја 1989. године, и користи се за спортска такмичења и величанствене слетове у част државних празника. Овај севернокорејски стадион на другом и трећем месту следе два америчка стадиона, један у Мичигену и један у Пенсилванији.

Најпосећенија фудбалска утакмица у Југославији: Црвена звезда – Ференцварош

Најпосећенија утакмица на простору некадашње Југославије одиграла се 23. априла 1975. године на Маракани. Утакмица између Црвене Звезде и мађарског тима Ференцварош у полуфиналу Купа победника купова на стадион је повукла огроман број људи: продато је чак 96.670 улазница!

 

Тадашњи капацитет Маракане је био знатно већи. Након уградње пластичних седишта, стадион може да прими око 54 хиљаде посетилаца.

11 сати борбе: тениски меч који је обележио историју

Џон Изнер и Николас Мау су у првом колу Вимблдона 2010. године одиграли најдужи тениски меч икада забележен: трајао је 11 сати и 5 минута.

 

Меч је почео у уторак, 22. јуна у 19:18. Првог дана прекинуо их је мрак, у среду су играли осам сати и стигли до резултата 59:59 у петом сету, да би се меч коначно завршио у четвртак, 24. јуна у 17:49.

 

Изнер је однео победу – по завршетку меча се срушио и заплакао, а Мау је једва дошао до мреже и невољно му честитао победу.

 

Ово је био коначан резултат:

Изнер – Мау 3:2 (4:6, 6:3, 7:6 (9:7), 6:7 (3:7), 70:68).

Величанствена церемонија без конкуренције: Олимпијске игре 2008.

Олимпијске игре су се 2008. године одржавале у Пекингу, и том приликом је за отварање летњих игара на Пекиншком националном стадиону одржан незапамћен спектакл.

 

Церемонија је трајала преко 4 сата, наступало је 15.000 људи, а процењује се да су трошкови износили преко 100 милиона долара. Данима касније светски медији писали су о спектакуларном програму, који до данас није добио конкуренцију.

 

Представа је на уметнички начин представила историју и културу кинеске цивилизације, од старих времена до ових дана. Ватромети, невероватне акробације, хорске и оперске изведбе и много тога другог – све укомпоновано уз помоћ великог тима кореографа, уметника, спортиста, певача и других стручњака.

 

Ипак, припрема за шоу ових размера није могла да прође без несрећа и инцидената – ово су неке од ноћних мора када је у питању свака агенција за организацију догађаја:

 

  • једна од најбољих кинеских плесачица је остала непокретна од струка наниже након пробе која се одржала само две недеље пре отварања игара – пала је са лоше намештене платформе и повредила кичму;
  • у оквиру дела представе, наступала су деца у костимима 56 различитих етничких група у Кини, како би их све представила. Испоставило се да су деца углавном била из исте, најдоминантније кинеске етничке групе Хан.

Рекорд који ће вас оставити без даха – буквално

Шпански професионални ронилац Алеикс Сегура Вендрел успео је да задржи дах под водом 24 минута и три секунде, и тако је ушао у Гинисову књигу рекорда.

 

Он је 16. фебруара 2016. године на првом месту заменио дотадашњег рекордера, Горана Чолака из Хрватске, који је успео да задржи дах 23 минута и једну секунду. Тада је успео да задржи дах 23 минута и 9 секунди, а 12 дана касније је надмашио себе.

 

Женска рекордерка је Каролина Мејер, која је успела да задржи дах под водом 18 минута и 32.59 секунди.

 

Која је ваша омиљена спортска чињеница?

 

Драган Антић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com