Срамотно медијско ћутање о преко милион украјинских избеглица који су спас потражили у Русији

Погодите која ће тема доминирати свим телевизијским вестима, било да је реч о државној или приватним телевизијама? Готово сигурно избегличка криза и талас емиграната који с Блиског истока и Африке долазе у Европску унију.

Наравно, украјинске избеглице никога не занимају. Чак и када се говори о страдању цивилног становништва у Украјини, барем у Хрватској, медији су извјештавали на следећи начин: „У сукобима између украјинске војске и проруских сепаратиста погинуло толико и толико цивила…!“ Где су погинули? У којим градовима? Од чијег оружја? Нико не спомиње и испада да сада већ „Армија Доњецке и Луганске Народне Републике“ сама гранатира цивилне четврти у Доњецку, Луганску, Горловки и другим градовима и селима у којима им живе жене, деца, пријатељи и родбина. Чак и интерактивна мапа коју приказује Кијев не спомиње да су гранатирани градови и села под контролом кијевске хунте.

Слично је и с избеглицама и медији упорно прећуткују чињеницу да на тужном попису земаља из којих људи беже Украјина заузима прво место и надмашује чак и Сирију и „ИДИЛ“.

Према Високом повереништву Уједињених нација за избеглице је 2014. по броју људи који су желели да побегну из своје земље Украјина је премашила Сирију. Отприлике једна петина од укупно 1,47 милиона захтева за азил су поднели Украјинци, али је 94% од тих захтева упућено Руској Федерацији, што можда образлаже срамотну ћутњу западних медија и хрватског представника у Уједињеним нацијама, др. Ивана Шимоновића, којега је главни секретар Бан Ки-Мун изабрао за свог помоћника у подручју људских права и то баш за Украјину.

Подаци које је светској организацији доставила емиграцијска служба у Москви потврђује овај феномен: више од милион људи се из југо-источне Украјине због оружаног сукоба преселило у Русију, а око 600 000 је одлучио да се не жели вратити кући. Шеф Федералне службе, Константин Ромодановски, додао је да је око 114 000 украјинских избеглица обухваћено владиним програмом пресељења и добило материјалну помоћ, а убрзо ће добити руско држављанство.

Према Ромодановском, прилив избеглица из Украјине је довео до побољшања руских ставова према мигрантима уопште. Према недавном истраживању које је провео Левада Центар 41% Руса мисли да је најбољи начин за решавање илегалне емиграције помоћи избеглицама да нађу посао и да им се додели правни статус. То је двоструко већи број од 19% држављана Руске федерације који су дали исти одговор само годину дана раније.

Константин Ромодановски додаје да се његова агенција активно бори против илегалне имиграције и задње 2,5 године је успела зауставити и послати натраг око 1,5 милиона људи који су заобилазећи норме Уједињених нација покушавали ући на руску територију.

Наравно, једнако тако потврђује да је војни сукоб у области Донбас је главни разлог за повећање захтева за азил. Више од 271 000 захтева су поднели украјински грађани, односно 99% од укупног броја тражиоца азила, наводи се у извештају за јун ове године. Такође се примећује да су руске власти показале пуно више толеранције у свом приступу према избеглим Украјинцима него западне земље.

Русија и Белорусија су до сада одобриле 90% захтева за азил, док су земље попут Велике Британије, Француске, Пољске и Финске нису прихватиле више од 10 посто од укупних украјинских захтева. Сједињене Државе, Канада и Немачка показала су се показали као најгостољубивији, те су одобрили између 35% и 65% од укупно поднесених захтева.

С новим турбуленцијама у Украјини, посебно у Кијеву, аларм се шири на остале суседне земље. Пољска, на пример, страхује да би према њеним границама могао кренути нови талас украјинских избеглица и стога је најавила да припрема ванредне мере, закључује Глобалист.

ФОТО- Два кампа за украјинске избеглице у Русији, први на Криму, а други у области Ростов:

Н. Бабић/Алтер Мејнстрим Инфо

приређивач: Васељенска ТВ

6 коментара

 1. Zavladalo je dvolicno licemerje u svetskim zapadnim medijima…

 2. „Срамотна медијска ћутња“ а медије држи ко? па они који су и организовали-скривили ( платили ) акцију „ибеглице“ Срушимо ти кућу, отмемо земљу и нафту па ти дамо за помоћ шатор, гмо сендвић, вакцине и за карту у једном правцу

  • Ацо, браво за коментар, „Срушимо ти кућу, отмемо земљу и нафту, па ти дамо помоћ
   шатор, гмо-сендвич,. вакцине и карту у једном правцу“
   Ни шта додати, ни шта одузети!

 3. samo nekoliko naroda u evropi spadaju u ljude, ostali narodi su mesavine demona, vampira i debila, zato su oni tako ponosni.

 4. Na Zapadu je demokratija u izbeglištvu, kao i osnovna ljudska prava. Zapad pokrene talas izbeglica ka Evropi sa BI i o tome talambasiraju svi 25 sati dnevno, ustaju sat vremena ranije, čitavi doktorati se pišu kako moćna Evropa i SAD da prime koju desetinu hiljada izbeglica, podižu se zidovi, rampe, žičana ograda, a Rusija ćuti i preko milion izbeglica iz Ukrajine ugosti i obezbedi im osnovne uslove za život i o tome svi ćute. Zbog čega? Zbog toga što bi priznali da su oni inicirali majdanski fašistički prevrat i da su njihovi poslušnici i marionete agresori na sopstveni narod, a ne Rusija. Ni u crtanim filmovima narod ne beži ka agresorima nego od njega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Украјина (Фото: РТС)

Туск: Трамп има више разумевања за Русију, него за Украјину!

Вашингтон – Председник Савета Европе Доналд Туск је за пољску телевизију ТВН24 ...

Количински извоз мањи, али вредносно није због подбачаја рода у целој Европи (Фото: sxc.hu)

Српски извозници опет варају Русе

Београд – Дан након што се појавила вест да је руска фитосанитарна ...