(Фото: Принтскрипт)
(Фото: Принтскрипт)

Шта су све посланици СНС-а и Српске листе говорили и писали о Оливеру Ивановићу – укључујући и монструозни спот ТВ Пинк

У Косовској Митровици брутално је испред властите канцеларије ликвидиран председник Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” Оливер Ивановић. И, како то већ према нашим обичајима ред налаже, крилатице „о мртвима све најбоље“ држао се свако ко је у тренуцима након овог убиства упитан за мишљење – пријатељи, сарадници, породица, али и дојучерашњи најљући Ивановићеви непријатељи.

Од некадашњих Ивановићевих душмана сазнали смо да је он био „диван човек“, „поштен“, „један од највећих међу нама“, „велики борац за Косово и Метохију“, „човек који се залагао за мир“, а његово смакнуће описивали су моћним речима попут „великог губитка за све Србе на КиМ“ „непојмљиве трагедије“, „чина који је узнемирио читаву нацију“, „кукавичког акта“, „свирепог злочина на којем политички противници власти убиру поене, али „никако не и ми“…

Но, за живота Ивановићевог, говорило се далеко другачијим тоном. Штавише, он је проглашаван „највећим непријатељем косовских Срба“, „монструмом“, „издајником целог нашег народа“…

Један од упечатљивијих примера за овакав дискурс свакако је срамни спот Српске листе емитован на ТВ Пинк и ТВ Мост током предизборне кампање.

Само пар сати након што је лидер СДП-а преминуо, председник те исте Српске листе, градоначелник општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић, изјавио је да „убиство Ивановића представља пуцањ у све нас који се боримо за Косовску Митровицу и у сваког Србина који није желео да напусти своје огњиште“.

Међутим, тог осмог септембра, само два дана пре него што су тројица представника Српске листе положила заклетву као министри у новоформираној „косовској влади“, Горан Ракић је на званичном сајту странке објавио ауторско саопштење у потпуности посвећено Оливеру Ивановићу – у ком нимало није тако слаткоречив.

Преносимо га у целости:

О патолошкој самозаљубљености човека који грозничаво настоји да привуче пажњу јавности, градећи програм на параноичном уверењу да му неко прети и да се Српска листа уротила против њега и његових амбиција, не треба говорити у саопштењима, већ у анализама сасвим друге врсте.

Нити је важан Оливер Ивановић, нити су важни они који га упорно за мишљење питају, иако они сви заједно мисле да јесу. Они су за нас само људи са маргине којима не желимо ништа лоше, али не желимо ни да свакодневно слушамо њихове придике, јер савете Српској листи могу да понуде само они који су се доказали као борци за српске интересе на Косову и Метохији, а то ни Ивановић ни они који од њега настоје да по сваку цену направе релевантну политичку фигуру свакако нису.

Српска листа је пред грађане на последњим изборима изнела јасан програм одбране српских државних и националних интереса на Косову и Метохији, обећавши да ће учинити све што је у њеној моћи да тај програм реализује, а српски народ нас је готово једнодушно подржао као доказано одговорне и кредибилне људе.

А какав је кредибилитет оних који нам данас држе лекције?

Оливер Ивановић је поклонио делове Косовске Митровице екстремним Албанцима договором о тзв. зони поверења, а себи од тога приходовао пословне објекте у „најстрожијем“ центру града и станове у Београду. У периоду од 2000. до 2008. године као посланик у Приштини ћутао је штитећи своју фотељу и интересе док су Србе протеривали. Ћутао је и када су горела српска села и српски манастири широм Косова и Метохије у мартовском погрому 2004. године.

То је биланс човека и политичара Оливера Ивановића, и зато нема ничег беднијег од његових покушаја да Србе на Косову и Метохији увери да је све те ствари учинио неки други Оливер Ивановић или да се оне уопште нису ни догодиле.

Срећом, демократија је владавина народа, а народ ће и на неким наредним изборима јасно рећи шта мисли о Оливеру Ивановићу, његовој политичкој тежини и људским квалитетима. Наставиће, без сумње, Ивановић да машта о сопственој величини, наставиће да проси џепарац и подршку од оних којима је север Косова и Метохије трн у оку, наставиће да опањкава своју државу код оних који нису пријатељи наше државе, али последњу реч о томе даће грађани, и уверен сам да ће у заборав послати не његову биографију, већ њега самог.

У потпису – Председник (с великим П) Српске листе, Горан Ракић

Пар месеци пре тога, 13. јуна Ракић је у име Српске листе објавио следеће саопштење на рачун Оливера Ивановића:

Српски народ је у недељу јасно показао и изабрао ко жели да га представља у покрајинским привременим институцијама. Време самозваних лидера који су овај народ водили без и једног гласа подршке, ја напокон прошлост. А том квази стручњаку, бившем политичару а сада аналитичару, који никада није дао тачну прогнозу, би српски народ на KиМ показао шта мисли, и о њему, и о његовом кредибилитету, да је смео да изађе на изборе са својом комби странком, покретом, иницијативом, шта ли је…

Свестан тога, стално перфидно и потуњено подрива српско јединство и релативизује овако велики успех Српске листе и државе Србије, али и уз подршку својих ментора покушава да се наметне за учешће у власти, доношењу одлука у наше име, иако нема никакав политички легитимитет међу Србима на KиМ.

Предлажем му да то покуша да оствари са својим менторима у Приштини, где је и био посланик у два мандата, у време погрома Срба на Kосову и Метохији 2004. године и владе Рамуша Харадинаја. А Србе нека остави да сами бирају своје представнике. Срби су и у недељу потврдили да желе да са својом Владом у Београду и председником Вучићем наставе политику јединства и заједничке борбе за српске интересе на KиМ.

Жао ми је што Оливер Ивановић мисли да је то погрешно, иако му није сметала финансијска, дипломатска, политичка и свака друга подршка те исте државе током неправедног притвора и процеса који се водио против њега претходних година. Али све ово више говори о њему, него о нама, Србима на KиМ и нашој држави Србији.

у потпису: Горан Ракић, члан Главног и Извршног одбора СРПСKЕ НАПРЕДНЕ СТРАНKЕ

Што се директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића тиче, он се као бивши блиски сарадник Оливера Ивановића донекле трудио да не прави превелике испаде на његов рачун, барем не да задаје „ниске ударце“. Ипак, ни то није дуго трајало.

Седамнаестог октобра, Ђурић је за Радио телевизију Србије рекао да је веома важно да се Срби на Kосову окупе око Српске листе, и то, како је истакао, није страначки већ државни пројекат.

Он је рекао да се показало да се политика Оливера Ивановића политика Демократске странке и оценио да та политика ништа добро није донела. “Уверен сам да грађани Kосова то неће прихватити”, истакао је том приликом Ђурић.

Но, већ исте вечери, гостујући на телевизији Пинк, Марко Ђурић није био тако благ. Том приликом рекао је да је „сваки глас за Оливера Ивановића и било кога ко није на Српској листи глас против интереса српског народа и глас за разбијање српског јединства у покрајини и очигледно глас против очувања органске везе државних институција Србије са српским народом у покрајини“.

„Поново се окупљају они који би да разбију јединство српског народа на Косову и Метохији“, оценио је Ђурић за „ТВ Пинк“ поводом подршке коју је Покрет слободних грађана Саше Јанковића пружио Оливеру Ивановићу пред локалне изборе на Косову.

„Такви људи, очигледни разбијачи српског јединства, подржавају Оливера Ивановића“, указао је Ђурић.

Осоран Ђурићев тон је и сам Оливер Ивановић приметио и прокоментарисао на твитеру.

Још једно милозвучно саопштење објављено на званичној Интернет страници Српске листе 28. септембра 2017. године. Оно је сада склоњено, али портал КосСев је тада издвојио „најсочније“ делове.

Од ‘доказаних кадрова’ Оливер Ивановић нуди и портира, записничара, особу која је осумњичена за проневеру новца, као и човека чији је рођени брат, како се говори по Косовској Митровици, осумњичен за јучерашње убиство у нашем граду, а који је јуче био на састанку са Оливером Ивановићем и Александром Шапићем. То су људи са којима Оливер жели да управља стратешки важним градом за Србе на Косову и Метохији“

Тврде да Ивановић „безочно лаже“ да Српска нема квалитетне људе, а након помног набрајања квалитета представника своје листе, додају:

„Наши кандидати су прави професионалци. Они сигурно не знају да измишљају као Оливер Ивановић, и неће интересе српског народа продавати за некакве пословне просторе у центру града, какве без икаквих папира, али из разних ‘патриотских’ заслуга, поседују неки други,“ додају, такође.

Такође, додали су да Оливер Ивановић обмањује јавност и медије у Београду као „тобожња жртва“, а тврдили су и то „да је факултет завршио у 56. години“.

„А што се његовог угледа код међународних представника тиче, ту му на овим изборима нема премца, сви овде знамо његове ‘релације’ са тим круговима, које је више пута доказао када је имао прилику да се пита и управља,“ истакли су.

„Овде у Митровици добро зна да то не може. Довољно га добро суграђани познају и 22. октобра ће га послати у политичку историју. Бар на Косову и Метохији.“

И заиста, Оливер Ивановић је 16. јануара 2018. године заувек напустио и Косово и Метохију и цео српски народ, а време ће показати да ли ће пре његово име или имена његових немеза остати записани у уџбеницима историје.

(НСПМ)

11 коментара

 1. UBISE GA“SIPTARSKI PLACENICI…SRPSKI DOSLJACKI JANJICARI“.LAKA TIZEMLJA“LEGENDO SRBINE“.

  • АКО НЕКОМ У СРБИЈИ ПОСЛЕ СВЕГА РЕЧЕНОГ, ИЗГОВОРЕНОГ И НАПИСАНОГ ОД СТРАНЕ ФИРЕРА И ЊЕГОВИХ ПОСЛУШНИКА О ОЛИВЕРУ ИВАНОВИЋУ, НИЈЕ ЈАСНО КО СТОЈИ ИЗА ОВОГ МОНСТРУОЗНОГ УБИСТВА, ТАЈ ИМА ОЗБИЉНИХ ПРОБЛЕМА СА МОЗГОМ.

  • Ma da de bi ga ubio neki centralnosrbijaner ili starosedelac s Kosmeta centralnosrbijaneri sve casni ljudi koji se gade da roknu nekog za pare,to sve rade drugi Srbi iz Krajine,Hercegovine, Crne Gore ))

 2. Скупштински леб без мотике,
  То спада у наркотике!

 3. Ovakav tekst može da napiše samo neko komunisticko kopile,koji žali za ustašom titom,jebo mu on devet kolena ispred i iza!Šta to dokazuje šta je ko o kome pisao i govorio,apsolutno ništa,pa šta treba ponovo da svi misle isto,zato je ovo tekst nekog komunistickog skota,dabogda mu se seme zatrlo.

 4. Kako to mislite „ovakav tekst“, sta konkretno u „ovakvom tekstu“ nije tacno?
  Svi smo u Srbiji mesecima ovo slusali, govnjiva tv pink, ruglo i leglo narkomana ciji sin ubi dete i ne odgovara, je sve najgore i najcrnje otovreno baljezgala o Oliveru Ivanovicu, svi smo sve i videli i culi, ovaj tekst je samo posecanje, u pravom trenutku i to delica, sta su sve govorili „borci za slobodu, demokratiju i ravnopravnost“, sta su sve baljezgali bolje receno, jer ono sto smo slusali ne govore ljudi, vec monstrumi koji su toliko pobesneli i pomahnitali da misle da ce vladati ne do kraja svojih zivota, vec do kraja vecnosti.
  A te „komunisticke skotove“ batalite vec jednom, svi smo ovde stariji, znamo odlicno je ko sta, kada i kako radio ranije.
  Inace, smrdljivu tv pink narkomanskog bosa su poceli svi ubrzano da napustaju, znaci brod tone polako.

  • Ивановић је говорио о џиповима без таблица, који тероришу Северну Митровицу и распарчавају дрогу међу децом. Утерују људима страх у кости. А полиција их благонаклоно гледа. Иста ствар у Србији. Срби тероришу Србе. По чијем налогу?

 5. @mrak
  Sam vaš pseudonim pod kojim se potpisujete,koji ste sami izabrali dovoljno govori o vašem psiholoskom profilu ličnosti.Ja znam,da je pokušaj jednog civilizovanog vođenja polnemike na društvenim mrežama,gotovo nemoguća misija sa osobama tog profila,koje unapred sve znaju,psiholozi znaju o čemu pišem.Javnost je juče i videla i čula sve,znači,pametnoj osobi ne treba sufler,a ja vas pozivam na razum,raspitajte se dobro,koje od Srbskih političara godinama živeo u jednoj zapadnoj zemlji,gde mu danas zive supriga i deca školuju?Imam pravo po toj vašoj logici stvari,da sumnjam u njegov rad za obavestajne sluzbe te zemlje,da je zato sklonio svoje naj milije tamo,te da je juče istupima u javnosti i konferencijom za štampu,dobio nalog te obavestajne službe da pokuša stvari da okrene u drugom smeru,i da za ubistvo okrivi Srbske vlasti!Veća je logika stvari na mojoj strani nego na vašoj,jer se polako kockice mozaika sklapaju,pa se tako jutros čuo podatak od zvaničnih lica,da je pre nedelju dana stigla profesinalna ekipa „pucača“ iz jedne evropske zemlje u Albaniju,sa kojim zadatkom,to treba utvrditi!

 6. Slavisa, ovo gadno smrdi, zdrava pamet vodi u jedinom smeru, a sta je stvarno bilo, i taj ce odgovor stici, hoce li biti javni ili tajni videt cemo . ….

 7. Narod u K. Mitrovici zna ko je zapalio automobile, bila je to prethodnica, opomena, tu su negde i pucaci….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Овај видео мора да види цела Србија: Забрањени снимак који плаши СНС!

Посланик Српског покрета Двери Срђан Ного за скупштинском говорницом поставио је неколико ...

(Фото: Србија Данас)

Хоће ли се српска полиција коначно окренути против Вучићевог режима

Српска полиција никада није била тако и толико подређена једном човеку и ...