Сирија (Фото: AP Photo / Hassan Ammar)
Сирија (Фото: AP Photo / Hassan Ammar)

Шта су то западни новинари видели у Думи, па су тотално „обрнули ћурак“ (видео)

Дамаск-Tелевизија РТ преноси да су, након посете новинара Думи и разговора с локалним становништвом, и водећи медији на Западу почели да доводе у сумњу тезу о томе да се хемијски напад 7. априла уопште десио.

 

Међу њима су трећа по величини светска агенција Франс прес и „Индипендент“, један од четири најутицајнија британска дневника.

У видео-извештају на француском језику, АФП је разговарао са Маваном Џабером, студентом медицине који је био сведок последица наводног напада.

„Неке од жртава су патиле од астме и упале плућа. Добиле су стандардну терапију, а неке од њих су чак пуштене кући. Нису показивале никакве симптоме хемијског напада. Али, неки странци су се тамо појавили док смо били у хаосу и прскали људе водом, а неки од њих су то и снимали“, рекао је Џабер.

 

 

Џаберова изјава се поклапа с оним што је британском новинару Роберту Фиску рекао лекар из Думе Асим Рахајбани. Иако доктор Рахајбани није лично присуствовао ономе што се десило у клиници, он је рекао да „сви лекари с којима је радио знају шта се десило“.

Рахајбани тврди да је жестоко гранатирање подигло облаке прашине који су испунили подруме у којима су се људи скривали.

„Почели су да пристижу људи који пате од хипоксије, губитка кисеоника. Онда је неко с врата, члан ’Белих шлемова‘, викнуо: Гас!, па је почела паника. Људи су почели да се поливају водом. Да, видео је снимљен овде, аутентичан је, али оно што видите су људи који пате од хипоксије, а не тровања гасом“, рекао је Рахајбани.

 

Фиск у тексту у „Индипенденту“ наводи да мештани с којима је разговарао никад нису ни поверовали у приче о нападу гасом. Они су изразили уверење у то да су причу о тровању гасом рашириле исламистичке групе које су у заточеништву држале хиљаде људи у Гути пре него што су је сиријске снаге ослободиле у априлу.

Осим тога, телевизијски канал у власништву немачке компаније РТЛ навео је да није јасно да ли се напад уопште десио, с обзиром на то да су им мештани с којима су разговарали рекли да нису осетили никакав мирис хемикалија. Само им је један човек рекао да је осетио „чудан мирис“, али да ми је било добро после чаше воде, док је само један човек, којем је био замагљен лик, рекао да је осетио „мирис хлора“.

 

Локални доктор је рекао ово: „У суботу, пре недељу дана, лечили смо људе који су имали дисајних проблема, али не због хлора или тровања гасом, него због другачијих симптома“.

Сва ова сведочења косе се са исказима двојице људи о „гасном нападу“ које су нашироко пренели западни медији и владе. Исти ти људи су у разговору са припадницима руске армије рекли да нису ни знали да ће бити искоришћени у кампањи.

„Радили смо и нисмо ни обратили пажњу на то ко нас снима. Снимали су нас, а онда је утрчао човек и почео да виче да је ово хемијски напад… Људи су се уплашили и почели да се прскају водом и да користе инхалаторе. Лекари су нам рекли да нема никаквог хемијског тровања“, рекли су они.

 

 

 

Спутник

3 коментара

  1. Западни новинари раде свој посао, Спорно је то, што су пуштени да брљају где хоће без надгедања и снимања. Онда се питамо-зашто лажу а они – море јок ми не лажемо, ми тако видимо. И опет смо криви, штета што се не почну отварати школе како да се лаже

  2. Какав хе то посао кад прво изврше пропаганду ЛАЖИ а онда кад се у њиховим државама дигну демонстрације због тих лажних пропаганди и вести почиње права истрага тих истих новинара. Тако је исто ко и у највећем леглу мита и корупције у свету америчком конгресу ко плати више.

  3. Aleksandar Mihailovic

    Tereza Mej je belosvetski prevarant, lažov i ubica, gangster koga sami Englezi trebaju da zatvore doživotno uz prinudan rad na dekontaminaciji otrovanih bilo gde u Engleskoj, čak i od rakije, viskija ili droge sve jedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Лукашенко (Фото: РИА Новости)

Белоруси поручили Украјинцима: Лукашенко није доживео мождани удар, нећете то дочекати!

Минск-Портпарол председника Белорусије Александра Лукашенка Наталија Ејсмонт негирала је гласине да је ...

(Фото: REUTERS / MIKE HUTCHINGS)

Милијарде, пројекти, сарадња — БРИКС трн у оку Западу

Москва – Лидери БРИКС-а су у четвртак, другог дана самита у Јоханезбургу, ...