Старац Илија (Фото: Дођи и види - blogger)
Старац Илија (Фото: Дођи и види - blogger)

Старац Илија: „Слабљење породице прету ужасним последицама“

Предлажемо вашој пажњи интервју са старцем, схиархимандритом Илијем (Ноздриним) који је водио новинар портала „Православие.ру“.

Баћушка, видимо да има пуно младих породица које су се распале. Па и не само млади супружници, него и они који су проживели заједно 20-25 година се разводе. Зашто се то догађа? Шта је неопходно урадити да би се сачувала породица?

Све је ствар у нашем моралу. Треба да имамо на уму: пре свега, постоји Бог, постоји душа у човеку. Постоји вечност. Имамо толико агрумената да признамо ту истину, да једна особа не би моглa да их наброји. Можемо рећи да је и милион мало. Све нам о томе говори. Погледај се, човече! Погледај око себе! Погледај на живот, на историју. Имамо Свето Писмо које нам од Адама до дана данашњег сведочи о Богу. А колико имамо примера појава са оног света. Имамо на хиљаде таквих примера! Све то говори о Божанској Истини! Против нема никаквих доказа! Нећемо погрешити ако кажемо нула. Само ђавоља обмана. И ти несрећни људи, у пуном смислу те речи, који не желе да признају Истину. Да је признају као Божанску Истину. Као истинску историју.

Ми смо је, чини се, само захваљујући хришћанству, захваљујући сталном моралном животу достигли! Много шта у техници, култури – много смо напредовали! У развоју… На пример, ракете, а сада и мобилни телефони…Захваљујући Новом Завету, благодарећи хришћанству.

Али човек никако не жели да призна да је вечан. Да има душу. Наравно да је то од ђавола. Ако би човек живео по Закону, увидео би колико је бедан, уколико је без Бога! Колико је несрећан, како у садашњости, тако и у будућности која ће бити неизбежна. Питајте било коју бакицу, питајте научника. Имамо толико генијалних научника. Први универзитет је основао Ломоносов који је био дубоко верујући научник. Како је расуђивао о сунцу! Ова страшна громада, попут искре пред Тобом – пред Тобом и пред Богом! Прочитајте његове стихове. Највећи научници постојали су и у прошлости и постоје у садашњости.

То о чему сте ме питали, није од науке, не. То је само од изопачене душе. То је омладина која не жели себи добро, не жели да схвати историју. Ништа не знају! Одричу се Бога. У потпуности су профани. Погледајте их. Не разумеју живот, не знају да живе! Када живимо безбожним животом, наравно, живот у нама бива све беднији, изумире. Таква особа не живи стварно: ни спољашње, ни унутрашње. Међутим, идаље не жели да призна оно, што чини истинско позитивно у животу: да призна Бога, призна вечност, призна бесмртност своје душе. Не жели. Не зато што нема доказа, сведочанстава, а просто ђаво таквог човека, наравно, врти. Само кад би рекао: Господе, дај ми да схватим Твоју Истину! Или прве речи Спаситеља: „Покајте се јер се приближило Царство Небеско“. То је вечност, то је исправан живот. Уколико у животу буде постојала доследност у удаљавању од Бога, као што је сада, готово је! То прети ужасним последицама.

Ево сада имамо брошуру „Последњи позив“. Није познато, можда је и одрасла особа, али говоре да ју је дете написало. Многи су је прочитали. Наравно, страшно је чак и помислити, нећемо чак ни говорити чиме прети та безбожност, то удаљавање.

Питали сте о породици. Породица је ћелија, мала честица нашег друштва. Одржавањем породице и јачином породице одређује се стање у друштву. Слабљење породице прети ужасним последицама. Све је то губитак морала, губитак савести. Губитак свести. Губитак оријентира за оно што је најважније у животу.

Баћушка шта значи Православље за Русију?

Слава Богу да се сада макар назива Русија. Макар је реч у називу земље – Русија. Стара реч. Колико већ векова постоји. Комунисти су желели да угуше прошлост. Како може биљка да расте, ако јој се исече корен? Тако је било код нас при совјетској власти. Ништа старо нису желели, само новине. Али, то је демонско – ђаво је тако програмирао људе, да одбаце своју историју, Русију, своје корене. Хиљаде величанствених хероја и војсковођа! Колико смо само у прошлости имали проналазача, ма како на то гледали! Комунисти на то нису подсећали.Само: револуција! револуција! – како је то викао врчави. Њему је требала само револуција. И готово. Наравно, Русија је велика земља. Света Русија! Звала се Света Русија. Заиста, она је била велика. Какви су били људи, велики, здрави, јаки! Шта смо ми данас? Ситна скупина. Чак и спољашње гледано.

Не, не смемо порицати: слава Богу, данас много људи прилази вери. Прилазе свесно. То радује. Наравно да је пријатно. Људи пуне храмове и откривају због чега живе, шта је живот и који је његов смисао. Да није смисао само у раскалашном животу. Него управо у нашем високом моралу који је изнедрило хришћанство. Исправно је да овде тежимо таквом животу и задобијамо вечност.

Зашто су свети оци тако подстицали уздржање? Шта оно даје?

Па како! То се подразумева, уздржање. (Смеје се) Наравно, аскеза стоји управо на уздржању. Наш морал, наша снага, сазнање стоје на уздржању. Ако се не суздржавамо, како ћемо? Црква је установила свој устав. На велику жалост, људи клевећу Цркву, свештенике, архијереје. Они апсолутно не знају смисао духовног живота. Црквеног живота, разумете? Како су пре ратовали? За Веру, Цара и Отаџбину!

Ако не буде уздржања, последице ће бити лоше. У породици на пример. Ако узмемо децу: родитељи им много дозвољавају. Имамо доста примера када су деца убијала своје родитеље. Због чега? Зато што им је све било дозвољено! Разумете ли? То је ствар васпитања. И Црква прва васпитава човека. На пример, током поста. Нема свака породица могућност да обезбеди себи све што се може купити: за исхрану, за облачење – то је раскош.

Ево син моли: „Тата, купи ми ауто. ̶ Стрпи се, сам заради, па онда и купи: ауто, или нешто друго, на пример, стан. Тада ћеш знати да цениш.“ Када дају све на тацни…Треба човек да се труди, онда ће умети да цени свој ауто, да га чува, па чак и да вози пажљивије.

Оче споменули сте архијереје. Ко је то архијереј у Цркви? Како треба паства да се понаша према њему?

Ако бисмо светски размишљали, архијереј је начелник. Хришћанство треба разумети. Људи нападају веру, али при томе немају никакву представу о хришћанској вери, о томе шта је вера. Одакле почиње историја хришћанства? Имамо празник Тројице. Шта је то Тројица? То је силазак Светог Духа на апостоле, а значи и на људе. Господ је обећао да ће после Свог Вазнесења Он послати Дух Свети. Ми не разумемо… Пошто не знамо веру, не знамо ни смисао живота. Јер све је: од буве до огромне животиње: слона, камиле; од мале латице до џиновског дрвећа – све живи само искључиво благодарећи дејству благодати Божије. Дејству силе Божије, Премудрости Божије. Ако чак и окорелом злочинцу, о коме је страшно и говорити, одузмемо снагу благодати, неће моћи без ње да преживи. Све живи само захваљујући благодати. Омладина, безбожни људи, разне деноминације, конфесије – све Господ чува само Својом благодаћу. У свет после страдања и Васкрсења, после Вазнесења Свог, Господ је обећао да ће послати Дух Свети. Прво на апостоле, а преко њих на цео свет. Први пријемници Светог Духа били су апостоли. Они су освећивали прве следбенике Спаситеља. Треба о томе читати. На жалост, не знамо Нови Завет, историју хришћанства.

Узгред, богословска наука је најопширнија од свих научних грана. Она вуче своје корене из Новог Завета. Али, нажалост, људи не желе то да знају. Ђаво, наравно, све задржава. Неко сматра да је верујући човек ограничен човек. Као Хрушчов који је говорио да се будале крштавају. Наравно да је сам био у заблуди. Колико је хиљада људи преко њега погинуло! Без размишљања је дао Крим. А Крим је увек био руски. Тамо је проливено море руске крви. Показало се да је издајник. Сматрао је да вернике може и у лудницу да пошаље. Тако су и радили, тако је и било. Колико људи су сместили! Сам само што нисам тамо завршио.

Оче, желели бисмо да нам кажете своје мишљење о Украјини? Данас расколници желе да одузму Кијево-Печерску Лавру, скупљају потписе на интернету. Како украјинци, како руски народ да реагује?

Та украјинска смута почела је од Мајдана. Обест тих зараћених страна. Колико хиљада људи је погинуло. Колико је свега уништено. И до дана данашњег су видљиве последице. Дрскост. Бандити лако заузимају власт. Они немају савест. Ни закон. Као што је речено: закон није за будале.

Последњих 20 година су изузетно популарни екстрасеанси, гатаре, свакојаки исцелитељи. Народ је спреман да им плати „за помоћ“ огромну суму новца, често и последњи динар. Због чега су опасне такве занимације?

То је све удаљавање. Прави губитак вере. Последица безбожништва. У времену до револуције имали смо мисионарске семинарије, духовне школе. Тамо су људима давали правилна схватања о вери. Појава секти и ненормалних учења је резултат демонске силе. Човек тежи да спозна нешто истинито, али нема правилно усмерење, нема правилну науку. За нас је најстрашнија школа у којој децу не уче правилном смислу живота. Наравно да када човек жели да спозна нешто више од свакодневнице, он наседа на свакакве мамце. Попут птице. Узмимо кокошку: за њу нема добре хране. Ако јој сипају неки песак, она ће га свеједно кљуцати. Тако и људи. Заразе се свакаквим сектама.

Оче Илија, а како да се боримо са гордошћу? Особа иде у храм и моли се, али никако не може да победи гордост. Буду и бриге, сумње, униније. Како се супротставити?

Да се сећамо да је сав наш живот кратак. Није нам загарантован ни један дан на овом свету. Али, Господ нам је указао на вечност. Господ би могао све да створи за вечни живот. Могао би да нас ослободи ђавола и свега изопаченог и да окрене човека к Себи. Али, пошто је човек венац творевине, он је надарен вољом. Ево на пример 12 апостола и међу њима Јуда. Спаситељ-Богочовек зна да ће Га Јуда издати. Могао је да га, као и друге апостоле, сачува. Господ му ју све дао да би он поверовао, али…Исто тако сваког човека Господ води ка добру, али поштује и његову вољу. Ми смо привремени. Наш живот је сувише кратак, сувише ограничен. Господ нам указује на вечност. Колико империја, колико држава је било…Господ нам указује на нашу будућу, бесконачну вечност.

Баћушка, последње питање. Често позивате људе да се моле за нашег Председника Владимира Путина. Испричајте, молим Вас, читаоцима портала Православие.ру зашто је важно молити се за Председника?

То је само по себи јасно. Јер он је Председник. Сами видите у медијима, какву сталоженост, снагу ума и вољу треба неко да има да би управљао тако великом, вишенационалном земљом као што је Русија. Ставите било кога другог, да ли ће успети? Јер сви смо ограничени, па макар имали и сву памет овог света, па и више. А критичари… Данас многи воле да се баве разноразном критиком, хулом на Председника и на друге надређене. Али, да поставиш таквог човека на дан, да ли ће се снаћи? Да ли би много урадио? То је као у пословици: видиш трн у оку брата свог, а брвна у оку свом не опажаш. У породицама је исто стање.

Шта је урадила револуција? Постојао је царски режим – како је земља била јака и моћна. Са јаком флотом, војском, полицијом. Када су почели да је подривају, шта смо добили? Мало је рећи да 70-80 милиона, чак око 100 милиона је било погубљено током геноцида над руским народом. Колико су само људи без суђења и истраге убили! Какав морал! Говорили су да је у Русији била експлоатација. Није истина. Шта су радили комунисти? Само у једном месту стрељали су 11 хиљада људи. А колико чамаца пуних људи су потопили! Колима, Соловки, Магадан….Колико стрељаних и убијених. Шта су починили ти „поштени“ људи, пре свега Уљанов па и Стаљин?

Треба се чврсто држати. Народ је изабрао Председника. Он све своје напоре улаже у државу. Молитва за Председника је врло важна и неопходна. Види се да му само Бог даје снаге.

„Православие.ру“

6 коментара

 1. INTERVJU: Velimir Ilić – Vučić je od naprednjaka napravio običan politički bućkuriš! (04.07.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=4W9HWN0T4_4

  • НП “Отаџбина“: Ружић већи Вучић и од Вучића
   Изјава новопеченог министра за локану самоуправу Бранка Ружића да Срби на Косову и Метохији треба у оквиру сепаратистичког устава Приштине да траже своја права је ноторна политичка глупост.
   Сецесија јужне српске покрајине одрађена је кроз велике и тешке погроме Срба, уз незапамћено етничко чишћење, са многобројним злочинима над српским становништвом. Из тог разлога по савету Бранка Ружића Срби као жртве треба да се изборе за своја људска права код оних који су над њима вршили вековно насиље.

   Пре око месец дана потпредседник СПС-а, наведени Бранко Ружић, био је на Косову и Метохији присутан на округлом столу са албанским политичарима и аналитичарима. Том приликом се снажно залагао за наводно помирење Срба и Албанаца уз предлог за потписивање мировног споразума Београда и Приштине као две суседне државе. Нажалост, Бранку Ружићу ни на памет није пало да макар спомене повратак 250.000 Срба на своја вековна огњишта јер то није у европском духу и може да штети његовој каријери.

   Ни то му није било мало, па се пре неки дан здушно заложио за промену Устава и брисање преамбуле о Косову јер, забога, Срби морају да поштују реалност, а „реалност“ је да Косово и Метохија више није Србија.

   Када се све то сабере поставља се питање шта је циљ овакве политике потпредседника Социјалистичке партије Србије? Разлог је једноставан, јер је схватио да ће само издајом Косова и Метохије бити на цени код европске политичке врхушке која само такве Србе готиви и цени. Пример Александра Вучића најбоље говори о томе.

   Као министар за локалну самоуправу положио је заклетву на Устав Републике Србије да ће штитити њену целовитост. Али заклетва „не обавезује“ Бранка Ружића да мимо Устава укине српске општине на Косову и Метохији јер је то опет у интересу Срба. Каква превара. По њему, како је већ изјавио, Срби треба да остварују своја права у оквиру устава и закона сепаратистичких власти из Приштине.

   По закону Републике Србије министар за локалну самоуправу преко Владе предлаже Скупштини Србије расписивање локалних избора за целу територију Републике Србије. По истом закону Бранко Ружић је дужан да заједно са Мајом Гојковић распише локалне изборе и у општинама на територији Косова и Метохије. Али пре ће у августу у Београду пасти снег него што ће Бранко Ружић расписати српске изборе на Косову и Метохији.

   Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да је у време тзв. досовске власти за време влада Војислава Коштунице и Мирка Цветковића ондашња власт расписивала изборе на КиМ. Доласком СНС на власт 2012. године, Александар Вучић је забранио да се расписују локални избори у складу са Уставом и законом Републике Србије већ је силом приморао Србе да 2013. године изађу на сепаратистичке изборе које је расписала Приштина.

   Бранко Ружић, политичка фукара.
   На крају, Бранко Ружић је и у оквиру своје Социјалистичке паритије Србије важио за човека који се не слаже са начином владања Александра Вучића али је довољно било да му овај понуди министарско место па да Бранко Ружић постане већи Вучић од Вучића. Нажалост, већ виђено на политичкој сцени Србије.

   Косовска Митровица
   04.07.2017. године
   Информативна служба
   Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“
   http://www.kmnovine.com/2017/07/22.html

  • Васељенска,

   није уљудно, али је једини начин. Блокирајте овог што се представља на С. Уколико немате намеру да људи престану да коментаришу, усупротном, упећете.

   Ето

 2. Наркоманија Вука манитога поново на делу
  Вук Драшковић каже да се ћути о истини и да је највећи број злочина и у Хрватској и у Босни и на Kосову починила српска страна. Kаже и да Србија мора коначно признати пораз.

  Време је да се Србији и Србима коначно каже истина, рекао је у интервјуу за Телеграф Вук Драшковић, вођа Српског покрета обнове.

  „Сада се негује прича да су злочини Срба били ексцеси при одбрани огњишта. Нема ниједног Србина који је осуђен у Хагу, а да у очима огромне већине народа није херој. Слободан Милошевић је најодговорнији за страшну политику пораза и злочина, а сада о њему пишу хвалоспеве и књиге људи који су 90-тих били против њега. Министри му се клањају у гробу и говоре да је њега, за вођу Србије, био изабрао сам Бог“, рекао је Драшковић.

  Драшковић каже да се ћути о истини и да је највећи број злочина и у Хрватској и у Босни и на Kосову починила српска страна.

  „Олуја и Бљесак јесу огромни злочини, али тога не би било да није било суучесништва са српске стране“, каже Драшковић. Наглашава да Србија мора признати пораз и да се ничим не смије оправдавати.

  „Нова политика мора бити очишћена и од примеса претходне политике пораза и злочина и сва ратна непријатељства морају бити преокренута у пријатељства. То су Немци направили након Другог свјетског рата и видимо где су данас. То мора и Србија урадити. Србија мора непријатељства с Албанцима, Бошњацима и Хрватима преокренути у пријатељства. Наравно да боле жртве НАТО бомбардирања, али њих је вишеструко мање него што је, рецимо, од српских бомби убијено цивила само у Сарајеву. За три године, убијено је близу 12 хиљада цивила, а од тога више од 2000 деце“, каже Драшковић.

 3. INTERVJU: Nebojša Medojević – Vučić i Đukanović su na vrhu kriminalne piramide Balkana!
  https://www.youtube.com/watch?v=Ll6WEC6kGbU

 4. Thaci tvrdi: Dijalog uskoro gotov, biće historijski
  Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, historijski sporazum dvije strane. Thaci je to rekao po povratku iz Brisela, gdje se u ponedjeljak nakon gotovo pola godine sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje Federice Mogherini, šefice evropske diplomatije.
  U intervjuu za CBS news, koji je prenijela prištinska „Gazeta expres“, Thaci je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

  Thaci je ocijenio da je došlo vrijeme da se „ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou“, ali i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka, kako kaže, kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ljudi na tim prostorima, ali i „dobrosusjedskim odnosima i pomirenju među ljudima“, prenosi prištinska „Epoka e Re“.

  Uvjeren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna, i izrazio uvjerenje da će nove institucije biti formirane u zakonskim okvirima. Thaci smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa euroatlanskim duhom.

  „Vidim volju pobjedničke koalicije (čiji je kandidat za predsjednika Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam“, rekao je Thaci. Govoreći o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u kosovsku vojsku, Thaci očekuje da će to pitanje biti riješeno do kraja godine.

  „Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Izgradili smo okvir sa međunarodnom zajednicom kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u Kosovske bezbjednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastoji se od zajednica, što je stanje i interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno vjerujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017“, naveo je Thaci.

  (Vijesti.ba)
  http://vijesti.ba/clanak/366964/thaci-tvrdi-dijalog-uskoro-gotov-bice-historijski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Шиптари прете српским играчима: Побићемо орлове!

Лондон – Језиве претње упућене су фудбалерима и навијачима Србије на СП ...

НАТО (Фото: EPA-EFE Toms Kalnins)

„Тајмс“ тврди: НАТО је у рушевинама

Њујорк – Са војне тачке гледишта, НАТО никада није био јачи, али ...