Трактор на ораници (Фото: Новости)
Трактор на ораници (Фото: Новости)

Странци међу највећим власницима земље у Србији

Београд – Неколицина највећих земљопоседника у Србији у својим рукама држи око 100 хиљада хектара обрадиве земље, што представља праве латифундије, за шта захвалност дугују држави која им је јефтино продала земљу некадашњих пољопривредних комбината, сматра домаћа стручна јавност.

Да међу великим земљопоседницима у Србији влада жестока борба потврђује податак да је МК група Миодрага Костића купила Викторија групу која је запала у проблеме, по цени која је за сад још увек тајна, а по свему судећи разлог преузимања је напад на позицију број 1. међу српским приватним земљопоседницима коју у овом тренутку суверено држи Петар Матијевић, власник индустрије меса „Матијевић“. Свакако је да ће оно чиме располаже Викторија група, чија је основна делатност трговина и прерада уљарица, а то је сарадња са више од 300 пољопривредних задруга и 40.000 пољопривредника и 1.300 запослених у компанијама чланицама Сојапротеин, Викторијаоил, Викторија лоџистик, Лука Бачка Паланка, Ветеринарски завод Суботица, СП лабораторија и Риботекс, и те како ојачати пољопривредну империју Миодрага Костића.

Ипак, како сада ствари стоје, Петар Матијевић је са око 35.000 хектара земље и даље највећи приватни земљопоседник у нашој земљи. Запошљава око 2.600 људи на пољопривредним пословима. Компанија којој је на челу, између осталог, поседује имања „Бездан“ и „Равница“ у Бајмоку, „Једнота“ у Ковачици, „Златица“ код Зрењанина. Осим тога Матијевић у свом власништву држи и око 1.500 хектара обрадиве земље у Хрватској.

Најплодније оранице могу “отићи” у бесцење!

Миодраг Костић пак у свом поседу има 30.000 хектара земље. Пољопривредно земљиште МК група има на територији општина Пожега, Вршац, Кула, Бачки Брестовац, Инђија и тако даље. Та компанија располаже са 9.000 хектара земљишта које наводњава а Костић је закупац око 30 хиљада хектара земљишта у Украјини.

Мирослав Мишковић преко своје компаније Делта аграр обрађује 14.500 хектара земље у Србији, а бави се ратарством, воћарством, сточарством и рибарством.

Четврту позицију међу приватним српским земљопоседницима држи бизнисмен Ђорђије Ницовић са само око 400 хектара. Он је поседовао знатно више земље али је већину продао, међу њима и ПИК „Бечеј“ са око 2.900 хектара земље које је од њега купио Миодраг Костић.

Међу страним компанијама највише земљишта у Србији поседује ирска компанија Балтик проперти инвестмент лимитед са 13.000 хектара земљишта, Мађарска компанија ЦБА власник око 2.650 хектара земље а Жито група Марка Пипунића из Осијека у Србији има око 2.000 хектара земљишта Ипак, са око 830 хиљада хектара земље у свом поседу највећи земљопоседник је и даље држава Србија.

Агроекономиста Милан Простран каже за Данас да највећу одговорност за постојање огромних приватних пољопривредних газдинстава, што није типично за земље Европе и Северне Америке сноси држава која је веома јефтино продавала хектаре приватницима.

„Пољопривредни комбинати су продавани будзашто. Цена хектара се кретала од 150 до 200 евра. Колико је то ниска цена најбоље говори то да актуелни приватни власници исти тај хектар који је сада у њиховом поседу цене 20 хиљада евра. Из тога се најлакше може видети по каквој багателној цени су добили изузетно вредно пољопривредно земљиште. Куповином плодног земљишта ти приватници су дошли до капитала и након тога проширивали своје богатство куповином прерађивачких капацитета. То се и сада десило па је Костић купио Викторија групу која је запала у проблеме“,  истиче наш саговорник.

Арапски јуриш на српске оранице: Да ли ће „Ал Дахра“ постати највећи земљопоседник у нашој земљи

Према његовим речима, огромне обрадиве површине су у рукама крупних приватних поседника.

„Тако велике поседе не можете пронаћи у развијеним земљама. Примера ради, у САД ћете тешко наћи већи поседи од 10.000 хектара и то је углавном реч о пашњацима, а не ораницама. Са латифундијама које постоје у Србији једино се могу поредити огромне површине земљишта у власништву крупног капитала у неком земљама Јужне Америке“,  каже Простран.

Приватизациони саветник Бранко Павловић истиче да ако велики приватни земљопоседници испуњавају своје обавезе и плаћају ренту држави у случају да су закупци не види ништа спорно у чињеници да поседују толико земље.

„Проблем у Србији није у чињеници да постоје велики земљопоседници већ да постоји око 500 хиљада хектара земљишта у власништву државе које се уопште не обрађује или не обрађује на адекватан начин. То је много већа површина под обрадивом земљом него она коју поседују велики земљопоседници и у интересу српске пољопривреде би било да се на том плану нешто промени, односно да та земља почне да се обрађује. Када је пак реч о куповини Викторија групе која је запала у проблеме па ју је преузео Костић то је најбољи пример да то што је ЕБРД уложио новац у неку фирму аутоматски не значи и да је реч о добро осмишљеном послу нити да је свака инвестиција где уложи та банка сигурна“,  закључује наш саговорник.

Највећи земљопоседници

Матијевић 35.000 хектара

Костић 30.000 хектара

Мишковић 14.500 хектара

Балтик проперти инвестмент 13.000 хектара

ЦБА 2.650 хектара

Зито група (Хрватска) 2.000 хектара

Г. Влаовић / Данас

4 коментара

 1. Ратарство је екстензивна пољопривреда од које доноси лаку и добру добит предузетницима, али од које ми као држава и друштво имамо најмање користи:
  – модерним машинама треба изузетно мало радне снаге, на 1000 хектара то је 10-ак сезонаца,
  – те машине се увозе из иностранства и плаћају лизингом код страних банака,
  – профит је ослобођен пореза или га предузетници прикрију гимнастиком преко Сејшела,
  те нама остаје само испошћена земља.

  Права употреба дара који нам је бог дао била би: месне и млечне прерађевине, сушено воће, сокови и џемови, тестенине и готова јела, дакле производи са високим учешћем рада.

 2. Наслов и текст чланка се онда не слажу, једино ако се ове тајкунчине не сматрају странцима. У ствари, ако сеју и лобирају за ГМО, онда су још гори од странаца.

 3. туристички угоститељ. Келнер.

  А одакле Данасу информације?
  Па добио из „владе“.

  Уосталом, пресек је направљен око 2 после поноћи по мрклој ноћи. Када сване, мислићемо да је заиста тако све док не погледамо. Али ми НЕ гледамо тамо па нема ко да види.
  Највећи проблем је што су нас насанкали са ГМ теоријама и народ једноставно НЕ зна да гледа.

  Демократски демонстранти, антикоментатори, влада, народ…?
  Ко треба да види све те радње по Србији, које се тек залећу?

  Већ сам проурлико наводећи шта се сеје.
  ГМ плодови уопште нису толико велик проблем као што су нам утурили схватања.
  Већ сам једном писао.
  Као што је цео Свет увео вештачко ђубриво па затим хибриде, тако данас свет на тој основи прави нови корак и навелико прелази на ГМ пољопривреду. Још увек се највећи део скрива, јер народ који већ навелико једе ГМ плодове, сматра је отровном. Али једе а ускоро ће јести и неће уопште ни причати о ГМ. Осим понеког орегончана и то на кратко.
  Проблем је што је ГМ пољопривреда високостручна, захтева велику прецизност и струњаке као и стриктно семе, наводњавање, начин сејања, ђубрење и ђубриво а Србија тога нема. Ко организује по Србији такве ствари? Ко их снабдева и финансира од самог старта?
  „Данас“ нас покрива дебелим јорганом, ушушкава и замлаћује.
  Сада само шапућем, а од сутра не спомињем више ни ову пропаст, нити било које друге пропасти Србије.
  Почели смо већ трећу генерацију да одгајамо причама колико нам је лоше, тако да се генерације ментално оформе на лошем и утврђују градиво пренето од родитеља.
  Лоше нам је!
  А свет „предвођен“ Кином прелази на ГМ производњу.
  америка је прешла, ЕУ је прешла, Русија вата корак, Кина је успела да произведе довољно хране за свој народ први пут у историји и чак да извози…Одакле?

  Па како онда да у Србији слободна штампа толико бљује ватру на ГМ?
  Прво што треба да знате, ГМ наука се развија и отишла је већ предалеко да би је Срби стигли.
  Друго, напунили су вам главе а у Србији гаје ГМ и извозе.
  Срби нека поцркају од глади.
  Мало преиспитајте своје ставове.
  Гебелс је застарео. Задњих деценија је над Србима успешно изведено неколико психолошких експерименталних удара и сви су прошли. Један од њих је и лажи о ГМ-у.
  Да пишем опет о томе?
  Нећу!
  Лепше ми је да гледам сличице и очаравам се заносним карминима српског народа.
  Стим што морам да ланем мало.
  Срби су сјебали сами свога сељака, односно своју пољопривредну производњу.
  Почетак је био негде седамдесетих година прошлог века.
  Да пишем поново?
  Нећу!
  Данас да се освестите, српски сељак би се опоравио за десетак година неизоставно.
  Имате објашњење како то нама не би било дозвољено?
  Немојте га писати. Има ствари које се не могу забранити.
  Што се тиче пољоипривредне производње, Срби су сами пали сами се наболи па тако неколико деценија.
  Део објашњења лежи у Госпођи Министарки.

 4. туристички угоститељ. Келнер.

  Први антигебелсовац на свету је радио још док Гебелс пишкио по прашини.
  Звао се Бранислав Нушић.
  Иако је постао чувен, нажалост, није успео.
  Погледајте јавну Србију данас.
  Први који је на време закукао је био Алекса Шантић. Нажалост, његов лелек Срби волели али нису разумели.
  Срби имају више снаге у својој историји, него сви наши непријатељи у бомбама.
  Само се устручавају да је користе јер није демократска, савремена нити прагматична.
  Срби више волу прагматичну шминку.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: http://www.tvsrbija.net/)

Колико кошта Велика пропаганда лажи

Полудели Александар Вучић, бориће се за медијски мрак до последњег српског динара ...

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...