(Фото: пиxабаy.цом)
(Фото: пиxабаy.цом)

Стручњаци у Женеви: Да ли ће роботи убице владати светом?

О томе какав би став свет могао да има према тзв. „роботима убицама“, односно аутономним футуристичким оружаним системима који би могли да зарате без људске интервенције, тема је о којој ће данас у Женеви разговарати велики број светских стручњака.

Током седмодневног скупа, другом ове врсте, у седишту Уједињених нација у Женеви, разговараће се о могућим начинима регулације оваквих оружаних система, преноси АП.

За сада, потпуно аутономни и компјутерски контролисани оружани системи не постоје, а поједине групе стручњака, који ће имати своје представнике у Женеви, сматрају да би владе и војске требало генерално да спрече развој таквог оружја, јер, како сматрају, постоје „ужасни“ сценарији о томе шта би њихов настанак могао да проузрокује.

Организација за људска права „Амнести интернешнел“ данас је позвала све земље да раде на забрани оваквог наоружања.

„Роботи убице“ више нису само ствари из научне фантастике, рекао је истраживач вештачке интелигенције „Амнести интернешнела“ – Раша Абдул Рахим, преноси АП и прецизира да овај женевски скуп функционише по принципу консензуса, што практично значи да би само једна земља могла да осујети план производње оваквог наоружања.

Председавајући скупа, који се одржава под окриљем УН, Амандип Гил изјавио је да се напредак постиже, те да постоје три табора земаља: Један који жели формалну и правну забрану аутономног наорузазњу, други који се залаже за политички, необавезујући споразум, док трећи не жели никакве промене.

Добитница Нобелове награде за мир 1997. године, Џоди Вилијамс, сматра да Кампања за заустављање робота убица, која је домаћин скупа, жели „разумну људску контролу“ по питању коришћења аутономних система наоружања.

Постоји много кретања међу владама, до сада је 26 затражило потпуну забрану – рекла је Вилијамсова.

Танјуг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

РТБ Бор (Фото: Новости)

Ројтерс: Одлуком Арбитражног суда у Женеви, Србија дужна да плати грчкој компанији Митилинеос око 40 милиона долара због РТБ Бора

Женева-Србија је дужна да грчкој компанији Митилинеос плати око 40 милиона долара ...

(Фото: Тинксток)

Швеђани Србима грешком одали државне тајне!

Стокхолм – Шведску тресе ИТ скандал због поверљивих информација о грађанима ове ...